Politico: Η Ευρώπη δέχεται υβριδικό πόλεμο από τη Ρωσία - Γιατί δεν αντεπιτίθεται;
Γιατί η Δύση δεν απαντά στην συνεχή προκλητικότητα της Ρωσίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Γιατί η Δύση δεν απαντά στη συνεχή προκλητικότητα και τις υβριδικές επιθέσεις της Ρωσίας; διερωτάται το POLITICO σε δημοσίευμά του. Μπορεί τα ρωσικά τανκς να μην εισέρχονται στην Πολωνία ή την Εσθονία, αλλά η επιθετικότητα της Μόσχας γίνεται όλο και πιο μεγάλη αναφέρει το δημοσίευμα. Το Κρεμλίνο διεξάγει εδώ και καιρό υβριδικό πόλεμο εναντίον ευρωπαϊκών χωρών, μέσω εκστρατειών παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεων και εκλογικών παρεμβάσεων, με στόχο την αποσταθεροποίηση των ευρωπαϊκών χωρών και τη μείωση της στρατιωτικής υποστήριξης τους στην Ουκρανία.
Ένας από τους βασικούς λόγους -υποστηρίζει το POLITICO- της ήπιας αντίδρασης των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών είναι ο φόβος μήπως συρθούν σε μια πολεμική αντιπαράθεση για την οποία είναι απροετοίμαστες.
Οι υβριδικές επιθέσεις του Κρεμλίνου
Το δημοσίευμα παραθέτει σειρά ύποπτων περιστατικών που συνδέονται πιθανώς με ρωσικό δάκτυλο, από τη συντριβή του μεταγωγικού αεροσκάφους στη Λιθουανία και τα υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών που κόπηκαν ξαφνικά στη Βαλτική την περασμένη εβδομάδα μέχρι το υπό διερεύνηση περιστατικό πυρκαγιάς τον Ιούλιο από εμπρηστικό δέμα, που έκαψε κοντέινερ της DHL στο αεροδρόμιο της Λειψίας, αντί να εκραγεί -ευτυχώς λόγω καθυστέρησης σε πτήση ανταπόκρισης- στο εσωτερικό αεροσκάφους, που θα πετούσε ψηλά πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξιωματούχοι δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμούν ότι το περιστατικό του Ιουλίου ήταν μια δοκιμή Ρώσων πρακτόρων, που σχεδίαζαν να τοποθετήσουν παρόμοιους μηχανισμούς σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ. «Παρατηρούμε εδώ και καιρό επιθετικές ενέργειες των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί ολόκληρη την εργαλειοθήκη, από τον επηρεασμό των πολιτικών συζητήσεων μέχρι τις κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές και τη δολιοφθορά μεγάλης κλίμακας», λέει ο προσφάτως παραιτηθείς πρόεδρος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας εγχώριων Πληροφοριών της Γερμανίας Τόμας Χάλντενβανγκ.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Νορβηγίας, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι αναμένει ότι το Κρεμλίνο θα εντείνει τις προσπάθειες για σαμποτάζ στις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ενώ ορισμένες κυβερνήσεις -ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες- προσπάθησαν να σημάνουν συναγερμό, η συλλογική αντίδραση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ήταν μέχρι στιγμής ιδιαίτερα ήπια.
«Είμαστε απλώς πολύ ευγενικοί», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. «Μας επιτίθενται κάθε μέρα τώρα».
Εν μέρει ο λόγος για την παθητικότητα της Ευρώπης μπορεί να αποδοθεί στους φόβους των δυτικών πρωτευουσών για το ενδεχόμενο να παρασυρθούν σε μια σύγκρουση για την οποία δεν είναι προετοιμασμένες, δήλωσε ο Ντάνιελ Μπάιμαν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και μη συμβατικού πολέμου στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.
«Οι περισσότερες χώρες δεν θέλουν να αντιμετωπίζουν ανοιχτά τη Ρωσία περισσότερο από ό,τι ήδη αντιμετωπίζουν», είπε. «Ανησυχούν για την κλιμάκωση, έναν κύκλο μπρος-πίσω που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα».
Ακόμη και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται για να μιλήσουν για τις επιθέσεις αντανακλούν την ατολμία της Ευρώπης, δήλωσε ο Gabrielius Landsbergis, απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας.
«Γιατί το αποκαλούμε υβριδικό; Επειδή βασικά όταν το αποκαλείς υβριδικό δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα γι' αυτό», δήλωσε ο Landsbergis σε συνέδριο για την ασφάλεια στη Ρίγα τον περασμένο μήνα. «Αν το αποκαλείς τρομοκρατία, τότε αυτό συνεπάγεται αντίδραση».
Μόνη αντίδραση οι κυρώσεις
Οι ευρωπαϊκές χώρες - προσθέτει το POLITICO - προσπαθούν επίσης να αντιδράσουν με κυρώσεις. Τον Οκτώβριο, η ΕΕ δημιούργησε επίσημα ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει στο μπλοκ να στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στον υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας - συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης στις εκλογές, του σαμποτάζ, της παραπληροφόρησης, των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και της εργαλειοποίησης των μεταναστών.
Οι πιθανές κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών. «Η απάντηση της ΕΕ παραμένει ενιαία και αποφασιστική», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Η Ρωσία δεν θα καταφέρει να υπονομεύσει την ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα της ΕΕ και των κρατών μελών της».Οι κυρώσεις που συνδέονται άμεσα με τον πόλεμο στην Ουκρανία είχαν περιορισμένο αντίκτυπο μέχρι στιγμής, οπότε δεν είναι σαφές αν το νέο καθεστώς θα είναι αποτελεσματικό.
Ώρα για αντίδραση;
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιδράσουν με πολύ πιο ενωτικό και δυναμικό τρόπο», δήλωσε ο Μπαίμαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Η στρατιωτική βοήθεια [προς την Ουκρανία] θα πρέπει να αυξηθεί για να δείξει ότι οι ρωσικές προσπάθειες έχουν το αντίστροφο αποτέλεσμα».
Εκτός από την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, οι χώρες πρέπει να αυξήσουν την εσωτερική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, των εγχώριων υπηρεσιών πληροφοριών και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των συμμαχικών κυβερνήσεων, δήλωσε ο Kohv, του Διεθνούς Κέντρου Άμυνας και Ασφάλειας.
Σε δημόσια διαβούλευση το νέο κυρωτικό πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
ΗΠΑ: Ξάνα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Μάικ Τζόνσον - Ανανέωσε τη θητεία του ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ
Στην Ελευσίνα το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Αναστάσιο - Αγωνία για την κατάσταση της υγείας του
ΟΗΕ: Πάνω από 2.200 νεκροί στη Μεσόγειο το 2024
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr