Τουρκικά ΜΜΕ για συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα: Θετική ατζέντα με... γκρίζες ζώνες
Ο τουρκικός Τύπος αντιμετωπίζει τις συναντήσεις σήμερα και αύριο ως ακόμα μία δοκιμασία στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά προσπαθεί να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο...🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η διπλωματική συναλλαγή Ελλάδας και Τουρκίας εισέρχεται σε μια νέα φάση, με τους δύο γείτονες να επιχειρούν -τακτικά πλέον- να μετατρέψουν τα χρόνια αντιπαλότητας σε εποικοδομητικό διάλογο. Στην Αθήνα, ξεκίνησε σήμερα ένα διήμερο συναντήσεων, που επιχειρεί να χτίσει γέφυρες σε μια διαδικασία που θυμίζει περισσότερο μαραθώνιο παρά σπριντ. Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Κώστας Φραγκογιάννης και Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι συναντιούνται για τον έβδομο γύρο της Θετικής Ατζέντας και του Πολιτικού Διαλόγου στις 2-3 Δεκεμβρίου.
Ο τουρκικός Τύπος αντιμετωπίζει τις συναντήσεις σήμερα και αύριο ως ακόμα μία δοκιμασία στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά προσπαθεί να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο...Όπως αναφέρει η τουρκική αγγλόφωνη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah, «οι συναντήσεις στοχεύουν να οδηγήσουν τους δύο γείτονες μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία φιλίας, μετά από χρόνια εχθροπραξιών».
Από τη σύγκρουση στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης
Η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη έδειξαν προθέσεις για προσέγγιση, παρά τις διαφωνίες, εκτιμά η Daily Sabah. «Μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων που χαρακτηρίζεται από διαφωνίες για την παράτυπη μετανάστευση, την Κυπριακή διαμάχη, την ενεργειακή εξερεύνηση και την εδαφική κυριαρχία στο Αιγαίο, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν κάνει βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για μια εύθραυστη εξομάλυνση των σχέσεων τους, η οποία πέρασε σε ένα νέο κεφάλαιο με την επίσκεψη-ορόσημο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι πλευρές ανακοίνωσαν διακήρυξη φιλίας, διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες για 10 ελληνικά νησιά στο βόρειο Αιγαίο για έως και επτά ημέρες και τη μειωμένη ροή παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα.
Ενώ οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα ζητήματα είναι μακροχρόνια και βαθιά ριζωμένα, και καμία πλευρά δεν αναμένει ότι η διαδικασία θα είναι χωρίς αναταράξεις, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, όπου τουρκικά και ελληνικά τζετ συχνά έρχονταν σε συμπλοκή μέχρι πολύ πρόσφατα», σημειώνει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας τη δήλωση-ορόσημο φιλίας (Διακήρυξη Αθηνών), που είχε ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
Το Αιγαίο παραμένει πηγή βαθιάς διαμάχης
Ωστόσο, οι μακροχρόνιες διαφορές παραμένουν...«Τα ζητήματα είναι βαθιά ριζωμένα, και καμία πλευρά δεν αναμένει ότι η διαδικασία θα είναι χωρίς αναταράξεις, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, όπου τουρκικά και ελληνικά τζετ συχνά έρχονταν σε συμπλοκή μέχρι πολύ πρόσφατα», τονίζεται.
Η κούρσα εξοπλισμών καλά κρατεί...
Η διπλωματική προσέγγιση δεν παραβλέπει, ωστόσο, την κούρσα των εξοπλισμών, αν και τη βλέπει -ως συνήθως- μονομερώς...«Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη γείτονά της να μην εισέλθει σε κούρσα εξοπλισμών, ιδιαίτερα για την οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας στα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου», υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, που παραθέτει τουλάχιστον αυτή τη φορά και την άποψη της Αθήνας σχετικά με το θέμα αυτό.
«Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα υπεραμύνεται των εξοπλισμών της, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητοι «για την υπεράσπιση των νησιών έναντι πιθανής επίθεσης από την Τουρκία».
Εμπορική συνεργασία και πολιτιστικοί δεσμοί
Σε μια πιο πρακτική νότα αισιοδοξίας, πάντως, οι δύο χώρες καταγράφουν επιτυχία στη διμερή εμπορική συνεργασία, με τον όγκο συναλλαγών να αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2024.«Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να αυξήσουν τον όγκο στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρεται. Επίσης, οι πολιτιστικοί δεσμοί, ιδίως στον τουρισμό, παραμένουν ισχυροί, με τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου να αποτελούν αγαπημένο προορισμό για Τούρκους επισκέπτες, υπογραμμίζεται.
Η μειονότητα πάντα στο επίκεντρο
Η εφημερίδα υπενθυμίζει, παράλληλα, στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της προς την «τουρκική», όπως την αποκαλεί μειονότητα στη Θράκη, αλλά και στη Ρόδο και την Κω, όπως προσφάτως έχει «ανακαλύψει». «Η Άγκυρα διατηρεί επίσης την προσδοκία της ότι η τρέχουσα θετική δυναμική στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις θα εκφραστεί και στο καθεστώς της τουρκικής μειονότητας».
Γιατί οι σεισμολόγοι ασχολούνται με τα 2 Ρίχτερ στην Αγία Παρασκευή; Ο Γεράσιμος Χουλιάρας εξηγεί στο ethnos.gr
«Ήταν του πρώην Δημάρχου»: Κοινό μυστικό η δράση του κυκλώματος πολεοδόμων στη Χαλκιδική
Washington Post: Η Ουκρανία βοήθησε τους αντάρτες της Συρίας να ανατρέψουν τον Άσαντ
Instagram, Facebook, WhatsApp ακόμα υπολειτουργούν - Η ανακοίνωση της Meta
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr