Νότια Κορέα: Πώς ανατράπηκε η απόφαση για στρατιωτικό νόμο μέσα σε λίγες ώρες – Το χρονικό του φιάσκου
Με αστείες δικαιολογίες περί «αντικρατικών ενεργειών» και «κομμουνιστικού κινδύνου», ο Γιουν Σουκ Γιολ επέβαλε στρατιωτικό νόμο – Η πρωτοφανής αντίδραση των πολιτών και το τσουνάμι πολιτικών αντιδράσεων ανέτρεψε την απόφαση – Το χρονικό του θρίλερ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Απόφαση φιάσκο: Η επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ, επικαλούμενος «κομμουνιστικό κίνδυνο» και αντικρατικές ενέργειες από την αντιπολίτευση διήρκεσε για ελάχιστές ώρες και αποσύρθηκε υπό το βάρος των πρωτοφανών αντιδράσεων.
Η απόφαση επισημοποιήθηκε μετά από έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου. Νωρίτερα ο πρόεδρος δήλωσε ότι στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από την Εθνοσυνέλευση, κάτι το οποίο είχε γίνει εμφανές ήδη από τη στιγμή που η βουλή της χώρας ψήφισε ομόφωνα για να αρθεί το επαίσχυντο διάταγμα.
Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης και των πολιτών της χώρας, που στη σύγχρονη ιστορία της έχει δει πολλές αυταρχικές κυβερνήσεις αλλά και δικτατορίες. Σημειώνεται πως άμεσα, αμέσως μετά το έκτακτο διάγγελμα που προκάλεσε «σεισμό» στη χώρα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο διαδηλώνοντας κατά της απόφασης.
Το χρονικό
Αφού αναφέρθηκε στις πολιτικές επιθέσεις της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος Γιουν δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο για να «συντρίψει τις αντικρατικές δυνάμεις που προκαλούν χάος». Αυτό έθεσε τον στρατό προσωρινά επικεφαλής - προκαλώντας την ανάπτυξη στρατευμάτων και αστυνομίας στο κοινοβούλιο, όπου ελικόπτερα εθεάθησαν να προσγειώνονται στην οροφή της Εθνοσυνέλευσης.
Ο στρατός εξέδωσε επίσης μια δήλωση στην οποία δήλωσε ότι όλες οι συγκεντρώσεις του κοινοβουλίου και των πολιτικών οργανώσεων θα απαγορευτούν, ενώ οι δημοσιεύσεις των μέσων ενημέρωσης θα τεθούν επίσης υπό στρατιωτικό έλεγχο.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση της Νότιας Κορέας χαρακτήρισε αμέσως τη δήλωση του Γιουν παράνομη και αντισυνταγματική. Ο ηγέτης του ίδιου του κόμματος του Γιουν, του συντηρητικού Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, χαρακτήρισε επίσης την πράξη του «λάθος κίνηση», μια ενέργεια που πιθανολογείται πως έπαιξε ρόλο στην απόφαση του προέδρου.
Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Lee Jae-myung κάλεσε τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος να συγκεντρωθούν στο κοινοβούλιο για να καταψηφίσουν τη δήλωση. Κάλεσε επίσης τους απλούς Νοτιοκορεάτες να προσέλθουν στο κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες με όπλα και μαχαίρια θα κυβερνούν τη χώρα... Συμπολίτες μου, παρακαλώ ελάτε στην Εθνοσυνέλευση», είπε.
Εκατοντάδες άνθρωποι ακολούθησαν το κάλεσμα, σπεύδοντας να συγκεντρωθούν έξω από το αυστηρά φρουρούμενο κοινοβούλιο. Τα πλήθη των διαδηλωτών φώναζαν: «Όχι στρατιωτικός νόμος! Όχι στρατιωτικός νόμος».
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που μετέδιδαν από το σημείο έδειξαν κάποιες συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στις πύλες. Όμως, παρά τη βαριά στρατιωτική παρουσία, οι εντάσεις δεν κλιμακώθηκαν σε βία.
Και οι νομοθέτες μπόρεσαν επίσης να περάσουν γύρω από τα οδοφράγματα για να μπουν στις αίθουσες ψηφοφορίας του κοινοβουλίου.Λίγο μετά τη 01:00 της Τετάρτης τοπική ώρα, το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, με 190 από τα 300 μέλη του παρόντα, καταψήφισε το μέτρο. Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν κρίθηκε άκυρη.
Η τελευταία φορά που κηρύχθηκε στη Νότια Κορέα ήταν το 1979, όταν ο τότε μακροχρόνιος στρατιωτικός δικτάτορας της χώρας Παρκ Τσουνγκ Χι δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος. Δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί από τότε που η χώρα έγινε κοινοβουλευτική δημοκρατία το 1987.
Τι πυροδότησε την πολιτική κρίση;
Ο Γιουν, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια αισθητά πιο σκληρή στάση έναντι της Βόρειας Κορέας σε σχέση με τους προκατόχους του, χαρακτήρισε την πολιτική αντιπολίτευση ως υποστηρικτές της Βόρειας Κορέας - χωρίς να δώσει καμία απόδειξη.
Βέβαια πολλοί εκτιμούν πως προχώρησε στην απόφαση να επιβάλει στρατιωτικό νόμο για να προστατευθεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του από τις σαρωτικές επικρίσεις που του ασκούνται για πληθώρα σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί και πως τα περί «κομμουνιστικού κινδύνου», ήταν απλά μια δικαιολογία.
Ο Γιουν εξελέγη στο αξίωμα τον Μάιο του 2022, αλλά είναι ένας πρόεδρος που δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του από τον Απρίλιο, όταν η αντιπολίτευση κέρδισε μια σαρωτική νίκη στις γενικές εκλογές της χώρας.
Η κυβέρνησή του έκτοτε δεν μπόρεσε να περάσει τα νομοσχέδια που ήθελε και αντ' αυτού περιορίστηκε στο να ασκεί βέτο σε νομοσχέδια που ψήφισε η αντιπολίτευση.
Επίσης, έχει υποστεί πτώση στη δημοτικότητά του, καθώς έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς - μεταξύ των οποίων ένα που αφορούσε την αποδοχή μιας τσάντας Dior από την Πρώτη Κυρία και ένα άλλο που αφορούσε τη χειραγώγηση μετοχών.
Μόλις τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη στην εθνική τηλεόραση, λέγοντας ότι θα δημιουργήσει ένα γραφείο που θα επιβλέπει τα καθήκοντα της Πρώτης Κυρίας. Ωστόσο, απέρριψε μια ευρύτερη έρευνα, την οποία ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια, αυτή την εβδομάδα, η αντιπολίτευση πρότεινε περικοπές στους προϋπολογισμούς της κυβέρνησής του - και τα νομοσχέδια για τον προϋπολογισμό δεν μπορούν να ασκηθούν με βέτο.
Ταυτόχρονα, η αντιπολίτευση προχώρησε επίσης στην παραπομπή μελών του υπουργικού συμβουλίου και αρκετών κορυφαίων εισαγγελέων -συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ελεγκτικής υπηρεσίας της κυβέρνησης- επειδή δεν διερεύνησαν την Πρώτη Κυρία.
«Σαν πραξικόπημα»
Η απόφασή του προκάλεσε σοκ στους νοτιοκορεάτες: «Είναι σαν να συμβαίνει εδώ στην Κορέα ένα πραξικόπημα στη Μιανμάρ. Ανησυχώ», ανέφερε κάτοικος της Σεούλ στο BBC.
Μια γυναίκα από τη Νότια Κορέα, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της από φόβο να μην μιλήσει, δήλωσε ότι αισθάνεται ότι ο Γιουν «προσπαθεί να περιορίσει την ελευθερία και το δικαίωμα όλων να εκφράζουν τις ανησυχίες και την κρίση τους απέναντι στην κυβέρνηση. Φοβάμαι τόσο πολύ ότι η Νότια Κορέα θα μετατραπεί σε μια άλλη Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε.
Μια άλλη κάτοικος της Σεούλ, η Kim Mi-rim, δήλωσε στο BBC ότι είχε πακετάρει βιαστικά ένα κιτ έκτακτης ανάγκης, φοβούμενη ότι η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί. Υπενθύμισε ότι οι προηγούμενες περιπτώσεις στρατιωτικού νόμου περιλάμβαναν συλλήψεις και φυλακίσεις.
Οι αθέατες πλευρές του Κώστα Σημίτη: Το μικρό μαύρο μπλοκάκι και οι «κατσάδες» σε υπουργούς
Αγωνία για την υγεία του Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας Αναστάσιου: Τα νεότερα – Τον επισκέφθηκε ο Ιερώνυμος
«Ήταν ζωντανή ψυχή παγιδευμένη σε νεκρό σώμα»: Συγκλονίζει η αδερφή της Ευγενίας που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου
«Καλά έκαναν»: Η στιγμή που αστυνομικοί επιβάλλουν στη Βάνα Μπάρμπα πρόστιμο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr