Γλυπτά Παρθενώνα: «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» - Τι λέει στο OPEN η επικεφαλής της επιτροπής για την επιστροφή τους
Πιο κοντά από ποτέ στη σύναψη συμφωνίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φαίνεται ότι βρίσκονται η ελληνική κυβέρνηση με το Βρετανικό Μουσείο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Πιο κοντά από ποτέ στη σύναψη συμφωνίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φαίνεται ότι βρίσκονται η ελληνική κυβέρνηση με το Βρετανικό Μουσείο.
Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό η συμφωνία προβλέπει ότι τα γλυπτά, που αποσπάστηκαν βιαίως από τον Βρετανό Πρέσβη Τομας Έλγιν, θα επιστραφούν στην Ελλάδα και η χώρα μας με τη σειρά της θα στείλει μνημειώδεις αρχαιολογικούς θησαυρούς στο Βρετανικό Μουσείου, που θα εκτίθενται σε περιοδικές εκθέσεις.
«Αυτό που είναι νέο είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο άκουσε. Προτίθεται πλέον να συζητήσει. Υπάρχει διάλογος και αυτό είναι εκπληκτικό. Πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στην Ελλάδα και στη δουλειά που κάνουν στην UNESCO, ώστε να παρθεί η απόφαση πως πρέπει να γίνει διάλογος. Πλέον δημιουργούνται ατέλειωτες ευκαιρίες, ώστε να καταστεί αυτό δυνατό», επεσήμανε η επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Μάρλεν Γκοντγουιν, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.
«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»
Το περίγραμμα της συμφωνίας φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί και πλέον οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν στα επιμέρους. Η Γκοντγουιν εξηγώντας γιατί δεν έχουν προβεί ακόμα ανακοινώσεις, είπε «διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες και ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες έχουν σημασία για την Ελλάδα αλλά και για τη Βρετανία και Βρετανικό Μουσείο».
«Ξέρουμε ότι ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου έχει δηλώσει πως είναι ώρα το Βρετανικό Μουσείο να κάνει κάποια τολμηρή κίνηση, ώστε να απαντήσει στο αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», συμπλήρωσε.
«Αν μείνουν αμετακίνητοι θα πάψουν να είναι ελκυστικοί»
Ερωτηθείσα αν η αυξανομένη στήριξη του κοινού στο αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει παίξει ρόλο στην αλλαγή της στάσης του Βρετανικού Μουσείου, απάντησε, «Με κάποιο τρόπο πρέπει να ικανοποιήσουν τους φορολογούμενους και τους επισκέπτες. Αν μείνουν αμετακίνητοι θα είναι απαρχαιωμένοι και δεν θα είναι ελκυστικοί στους 6 εκατ. επισκέπτες. Δεν θέλουν να νεκρωθούν. Θέλουν να μείνουν ζωντανοί και να χαρακτηρίζονται παγκόσμιο μουσείο. Πρέπει ως έθνος να δώσουμε πολλά και να επικοινωνήσουμε πολλά σε άλλα κράτη. Η επανένωση θα είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε».
HMPV: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινέζικου ιού στη Θεσσαλονίκη
Τι πρέπει να ξέρετε για τον μεταπνευμονοϊό: Τα συμπτώματα και η θνητότητα - Ο καθηγητής Κιουμής εξηγεί
Νέες καθυστερήσεις: Μπλόκο της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στους διαγωνισμούς για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία
Έλληνας γεωλόγος στην εξερεύνηση των χρυσωρυχείων των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο αναζητά τον χρυσό των Μακεδόνων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr