Τζιτζικώστας: Να γίνει ανεξάρτητη διερεύνηση της αεροπορικής τραγωδίας στο Αζερμπαϊτζάν
Τι δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μεταφορές και τον τουρισμό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος επίτροπος για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό, Απόστολος Τζιτζικώστας, ζήτησαν την άμεση και ανεξάρτητη διερεύνηση της αεροπορικής τραγωδίας της Azerbaijan Airlines, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους, μετά και τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο κ. Τζιτζικώστας, αφού εκφράζει, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, αναφέρει ότι ο Οργανισμός της ΕΕ για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) είναι έτοιμος «να παρέχει κάθε τεχνική βοήθεια».
Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Τζιτζικώστας υπογραμμίζει ότι «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα, πέραν της προειδοποίησής μας προς τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ρωσίας, η οποία ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2022».
«Η ασφάλεια και η προστασία των αερομεταφορών παραμένουν κορυφαίες προτεραιότητές μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο αρμόδιος επίτροπος.
Η συγγνώμη του Πούτιν και η μη παραδοχή της ευθύνης
Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για το τραγικό περιστατικό με τη συντριβή του αεροσκάφους ανήμερα των Χριστουγέννων, χωρίς ωστόσο να αναλάβει η Ρωσία την ευθύνη.
Συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο με επίσημη ανακοίνωση έκανε γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για το τραγικό περιστατικό που συνέβη στον ρωσικό εναέριο χώρο και εξέφρασε για άλλη μια φορά τα βαθιά του και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», ανέφερε η ανακοίνωση.
Παράλληλα, συλλυπητήρια εξέφρασε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλώντας στη συνέχεια τη Ρωσία να δώσει σαφείς εξηγήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του αεροσκάφους. «Βασική προτεραιότητα είναι μια ενδελεχής έρευνα, για να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη. Η Ρωσία πρέπει να δώσει σαφείς εξηγήσεις και να σταματήσει την παραπληροφόρηση», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «έχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για τη συντριβή».
Τι επηρέασε τα συστήματα του αεροπλάνου
Σημειώνεται ότι υπήρξαν εικασίες πως τα συστήματα GPS του αεροσκάφους πιθανότατα επηρεάστηκαν από ηλεκτρονικές παρεμβολές και ότι το αεροπλάνο μπορεί να υπέστη ζημιές από πυραύλους αεράμυνας, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από ουκρανικά drones. Ο επικεφαλής υπηρεσίας της πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας, τόνισε ότι η κατάσταση στην Τσετσενία ήταν περίπλοκη λόγω των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας, που πετούν στην περιοχή.
«Εκείνη τη στιγμή, το Γκρόζνι, το Μόζντοκ και το Βλαντικαβγάζ δέχονταν επιθέσεις από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας απέκρουσαν αυτές τις επιθέσεις», υποστήριξε το Κρεμλίνο.
Υπενθυμίζεται ότι το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση από το Μπακού προς το Γκρόζνι της Τσετσενίας, χωρίς να είναι σαφές γιατί άλλαξε πορεία, με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία να θεωρούν ότι για αυτό ευθύνεται η ομίχλη, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian.
Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τη Ρωσία, όμως ο υπουργός Μεταφορών της χώρας διευκρίνισε ότι το αεροπλάνο υπέστη εξωτερική παρέμβαση. «Όλοι οι επιζώντες δήλωσαν ότι άκουσαν ήχους έκρηξης όταν το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από το Γκρόζνι», σημείωσε ο Ρασάντ Ναμπίγιεφ.
Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας
Από εκεί και πέρα, ο Κίρμπι ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν βοήθεια στους ερευνητές που προσπαθούν να συλλέξουν στοιχεία και να βγάλουν πόρισμα για το τι ακριβώς συνέβη. Το αεροπλάνο συνετρίβη στο Καζακστάν και οι επιζώντες νοσηλεύονται σε κοντινό νοσοκομείο, με έναν επιβάτη να δηλώνει στο BBC πως «είδα ότι το κέλυφος της ατράκτου είχε υποστεί ελαφρές ζημιές και τότε φοβήθηκα. Νόμιζα ότι το αεροπλάνο θα διαλυόταν. Ήμουν έκπληκτος που ήμουν ζωντανός».
Επίσης, μια επιζήσασα ανέφερε ότι «το αεροπλάνο έπρεπε να προσγειωθεί, αλλά δεν προσγειώθηκε. Κάτι εξερράγη μέσα δύο φορές και πανικοβληθήκαμε».
Μετά το συμβάν, ο Αλίγιεφ ανακοίνωσε ημέρα πένθους στο Αζερμπαϊτζάν. «Με βαθιά θλίψη εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», έγραψε ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πόσοι επέζησαν από τη συντριβή;
Τουλάχιστον 38 από τους 67 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο σκοτώθηκαν στη συντριβή, επιβεβαίωσαν οι αρχές του Καζακστάν, μεταξύ των οποίων δύο πιλότοι και μια αεροσυνοδός. Περίπου 29 επιζώντες, δύο εκ των οποίων είναι παιδιά, ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Καζακστάν Κανάτ Μποζουμπάγεφ.
Από αυτούς που επέβαιναν στο αεροπλάνο, 37 από τους επιβάτες ήταν πολίτες του Αζερμπαϊτζάν και 16 από τη Ρωσία, μαζί με έξι από το Καζακστάν και τρεις από το Κιργιστάν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών του Καζακστάν. Κανένας από αυτούς που επέζησαν δεν ήταν υπήκοος του Καζακστάν, δήλωσε ο Μποζουμπάγεφ.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν AZERTAC μετέδωσε ότι 12 επιζώντες θα μεταφερθούν πίσω στο Αζερμπαϊτζάν την Πέμπτη, πέντε εκ των οποίων βρίσκονται σε «σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση». Οι πέντε αυτοί άνθρωποι θα μεταφερθούν πίσω με ειδικό αεροσκάφος του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της χώρας, ανέφερε το AZERTAC.
Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Farah Dakhlallah ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι «σκέψεις και οι προσευχές της συμμαχίας είναι με τις οικογένειες και τα θύματα» της καταστροφής. «Ευχόμαστε στους τραυματίες του δυστυχήματος ταχεία ανάρρωση και ζητάμε πλήρη έρευνα», έγραψε.
Τι λένε οι αρχές;
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ήταν λάθος να γίνονται εικασίες σχετικά με την αιτία της συντριβής του αεροσκάφους προτού διεξαχθεί έρευνα, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RIA Novosti.
Ο Maulen Ashimbayev, πρόεδρος της Γερουσίας του Καζακστάν, δήλωσε την Πέμπτη ότι "η φύση αυτών των ζημιών και τα αίτια της καταστροφής είναι προς το παρόν άγνωστα".
Μια επιτροπή έχει συσταθεί για τη διερεύνηση του δυστυχήματος, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία, δήλωσε ο Ashimbayev. Ο Kanat Bozumbayev, αναπληρωτής πρωθυπουργός του Καζακστάν, δήλωσε ότι «ακόμη και η προκαταρκτική αιτία δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη, καθώς χρειάζονται ειδικοί για αυτό».
Σαν σήμερα η Γεωργία δολοφονήθηκε και αυτό ήταν μόνο η αρχή του ματωμένου '24 - Πότε θα πάψουν να είναι «βουβές» οι κραυγές των γυναικών;
Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις για την κυβέρνηση τη φετινή χρονιά - Πού επικεντρώνεται ήδη
Τι είναι τα «Ωνάσεια» σχολεία και πώς θα εισάγονται οι μαθητές σε αυτά - Ποιος θα πληρώνει τους εκπαιδευτικούς
Αγώνας για επιβίωση: Η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει - Οι αποκαρδιωτικές εικόνες του 2024
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr