Σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης: Τι αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα
Ο Μπλαντ ήταν μέλος του κατασκοπευτικού κυκλώματος Cambridge Five🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Για σχεδόν δέκα χρόνια η βασίλισσα Ελισάβετ δεν γνώριζε ότι ο επιθεωρητής εικόνων και μέλος του βασιλικού οίκου, Άντονι Μπλαντ, είχε ομολογήσει ότι ήταν πράκτορας της Σοβιετικής Ένωσης, κάτι που προκύπτει από απόρρητα έγγραφα.
Ήταν κατάσκοπος της ΕΣΣΔ και βρισκόταν συνεχώς στο παλάτι
Όπως αναφέρει ο Guardian, υπάρχουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της ΜΙ5, τα οποία ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες ασφαλείας απέκρυπταν ότι ο Μπλαντ ήταν μέλος του κατασκοπευτικού κυκλώματος Cambridge Five, σύμφωνα με την ομολογία του το 1964. Η βασίλισσα Ελισάβετ φέρεται να ενημερώθηκε μόλις το 1973.
Η τότε κυβέρνηση του Έντουαρντ Σμιθ ζήτησε από τον γραμματέα της Ελισάβετ να την ενημερώσει πλήρως για την υπόθεση. «Ήταν ήρεμη και τα πήρε όλα χωρίς έκπληξη. Θυμόταν ότι είχε τεθεί υπό τις υποψίες ήδη από τον απόηχο της υπόθεσης Burgess/Maclean. Προφανώς κάποιος της ανέφερε κάτι στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ίσως σύντομα μετά τη διαδοχή», αναφέρουν οι άνθρωποι που ήταν κοντά στη βασίλισσα εκείνη την εποχή.
Ο γενικός διευθυντής της ΜΙ5, Μάικλ Χάνλεϊ, είχε παροτρύνει το παλάτι να διακόψει τις επαφές με τον Μπλαντ, ο οποίος παρά την ομολογία του, χρίστηκε ιππότης και παρέμεινε στη θέση του. Επίσης, ο Χάνλεϊ το 1972 έγραψε ότι «ο Καρτέρις πίστευε ότι η βασίλισσα δεν το γνώριζε και δεν έβλεπε κανένα πλεονέκτημα να της το πει, αλλά θα ενίσχυε μόνο τις ανησυχίες της». Η ομολογία του Μπλαντ έγινε το 1967, ενώ από το 1964 η ΜΙ5 ήθελε να τον ανακρίνει με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν.
Ο επιθεωρητής εικόνων και μέλος του βασιλικού οίκου πέθανε το 1983 σε ηλικία 75 ετών, ανήκε στους «Πέντε του Κέιμπριτζ», μαζί με τον Κιμ Φίμπλι, Ντόναλντ Μακλίν, Γκάι Μπέργκες και Τζον Κέρνκρος. Άπαντες είχαν στρατολογηθεί από τους Σοβιετικούς κατά τη δεκαετία του 1930, κατέχοντας ανώτερες θέσεις στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Whitehall.
Πρακτικά, η ΜΙ5 είχε τον Μπλαντ υπό διαρκή παρακολούθηση και τον ανέκρινε συνολικά έντεκα φορές από το 1951, ενώ οι Μπέργκες και Μακλίν αυτομόλησαν στη Ρωσία. Τα εν λόγω αρχεία δημοσιεύτηκαν λίγο πριν τα εγκαίνια που θα γίνουν σε έκθεση που επικεντρώνεται στο έργο της ΜΙ5, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Εκεί θα περιλαμβάνεται μια αναφορά της συνέντευξης του Μπλαντ, αλλά και μια περιγραφή από την ομολογία του Φίλμπι το 1963.
Η Μεσόγειος στην εποχή Τραμπ: Οι προσδοκίες της Αθήνας και οι προβληματισμοί για την επόμενη μέρα
Χαμός στα social media για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Έλον Μασκ στην ορκωμοσία Τραμπ – «Φαίνεται πως το κράταγε μέσα του καιρό»
Ημέρες καριέρας: 240 επιχειρήσεις προσφέρουν 7.000 θέσεις εργασίας
«Βαλτωμένα» τα έργα αποκατάστασης της Θεσσαλίας: Αποκλεισμένοι ΟΣΕ - ΕΡΓΟΣΕ και μικρότερες εταιρίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr