Συρία: Στην Τουρκία την Τετάρτη (15/1) ο ΥΠΕΞ της νέας κυβέρνησης
«Θα εκπροσωπήσουμε τη νέα Συρία αύριο»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Ο νέος επικεφαλής της συριακής διπλωματίας Ασάντ αλ Σιμπάνι θα επισκεφθεί αύριο Τετάρτη την Τουρκία, στο πλαίσιο περιοδείας του ΥΠΕΞ της μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία έχει αναλάβει την εξουσία στη Δαμασκό μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ τον Δεκέμβριο.
«Θα εκπροσωπήσουμε τη νέα Συρία αύριο»
«Θα εκπροσωπήσουμε τη νέα Συρία αύριο (15/1) στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τον συριακό λαό εδώ και 14 χρόνια», αναφέρει ο Σιμπάνι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
Η Τουρκία υπήρξε βασικός υποστηρικτής της συριακής αντιπολίτευσης στη διάρκεια του 14ετούς εμφυλίου πολέμου στη γειτονική της χώρα.
Η Άγκυρα επιδιώκει να εξυπηρετήσει στρατηγικά συμφέροντά της στη Συρία. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, υποστηρίζει τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) στις επιχειρήσεις του εναντίον των κουρδικών δυνάμεων. Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θεωρούνται από την Άγκυρα ως ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, οι YPG χαρακτηρίζονται«τρομοκρατική οργάνωση».
Η Τουρκία επιδιώκει επίσης να ενθαρρύνει την επιστροφή των σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραήμ Καλίν ήταν οι πρώτοι που επισκέφθηκαν τον de facto ηγέτη της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα στη Δαμασκό, λίγες ημέρες αφότου η τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) και άλλες ομάδες ανταρτών κατέλαβαν την εξουσία μετά τη φυγή του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Μόσχα.
Η κίνηση του Μαξίμου που τίναξε την συνάντηση στον αέρα, η εκδήλωση του Τσίπρα με πρώην και νυν στελέχη τεσσάρων κομμάτων και οι βολές δια αντιπροσώπων στον Δένδια
Σε πύρινο κλοιό το Ιράν: Η σπίθα που «άναψε» το φιτίλι της εξέγερσης - Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να εμπλακούν;
Από την εγκατάλειψη στη μεγάλη ανάπλαση: Ξεκινά το σχέδιο για τους σταθμούς Λαρίσης και Πελοποννήσου
Πως θα προχωρήσει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση στο αγροτικό - Γιατί δεν θα γίνει και δεύτερη συνάντηση σήμερα στο Μαξίμου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




