Ουκρανία: Τρία χρόνια πολέμου και οι νέοι έχτισαν μια νέα πραγματικότητα
Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε η ρωσική εισβολή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και από τότε οι νέοι της χώρας είναι αναγκασμένοι να χτίσουν μια νέα κανονικότητα, αφού η καθημερινότητά τους έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Η ζωή των εφήβων στην εμπόλεμη Ουκρανία
Η Καρίνα είναι μαθήτρια σε προ-ιατρικό λύκειο του Κιέβου και λατρεύει τη συγχρονισμένη κολύμβηση, αλλά και τις φωτογραφίες, κάνοντας συχνές αναρτήσεις στο Instagram. Η Νάταλι Κίσαρ (Natalie Keyssar) συνάντησε την Καρίνα σε μια ηλιόλουστη πλαγιά του πάρκου Eternal Glory στην ουκρανική πρωτεύουσα, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη μια διαμαρτυρία για την απελευθέρωση Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο rollingstone.gr.
Το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2022, η οικογένεια της Καρίνα άρχισε να ακούει βομβαρδισμούς, οπότε άμεσα λήφθηκε η απόφαση όλοι μαζί να φύγουν από το Κίεβο και να πάνε στο βορειοδυτικό προάστιο Hostomel. Η πρώτη νύχτα ήταν οδυνηρή για την ίδια, αφού την πέρασε στο υπόγειο μαζί με τα ξαδέρφια της, τη θεία και τη μητέρα της, την ώρα που τα ελικόπτερα έκαναν κύκλους πάνω από την περιοχή.
Η επιλογή να πάνε στο Χόστομελ εν τέλει αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η ιδανική, καθώς η Ρωσία στόχευσε πρώτα στο αεροδρόμιο της περιοχής, με την Καρίνα να βγαίνει από το υπόγειο μόνο για να πάρει προμήθειες. Καθημερινά έβλεπε τα τανκς να κυκλοφορούν στη γειτονιά της, την ώρα που οι σκέψεις διαφυγής προς άλλη κατεύθυνση δεν μπορούσαν να γίνουν πράξη, καθώς οι Ουκρανοί ανατίναξαν όλες τις κοντινές γέφυρες, προκειμένου να επιβραδύνουν την προέλαση της Ρωσίας.
Η συνάντηση της Νάταλι με την Καρίνα έγινε τον Απρίλιο του 2024. Δύο χρόνια αργότερα, οι τρύπες από θραύσματα στο παράθυρο της κρεβατοκάμαρας υπήρχαν ακόμα. Εκεί το έφηβο κορίτσι κάνει μαθήματα μέσω διαδικτύου. Μέλη της οικογένειάς της έχουν φύγει για την Πολωνία και τη Σλοβενία, ωστόσο η 17χρονο (πλέον) έχει την Ουκρανία στην καρδιά της.
Η ρωσική εισβολή άλλαξε τις προτεραιότητες
Πλέον, τρία χρονιά μετά τη ρωσική εισβολή, οι έφηβοι σιγά – σιγά ενηλικιώνονται, έχοντας βιώσει συγκλονιστικές καταστάσεις. Η γενιά σφυρηλατήθηκε από τον πόλεμο. Ο Μίσα και ο Χλιμπ μετά το σχολείο φτιάχνουν όπλα. Η Ντάσα διδάσκει πρώτες ιατρική βοήθεια ως εθελόντρια, παρακολουθώντας τα Σαββατοκύριακα κηδείες στρατιωτών και συγκεντρώσεις για την απελευθέρωση αιχμαλώτων. Ο Τίμοφι σχεδιάζει να φύγει από την Ουκρανία πριν γίνει 18, ενώ άλλοι νέοι θέλουν να συμμετάσχουν στον πόλεμο, υπερασπιζόμενοι τη χώρα τους.
Όσοι θέλουν να καταταγούν στον στρατό όταν ενηλικιωθούν, θα πρέπει να περιμένουν «στοιβαγμένοι» σε ένα γυμναστήριο με στρώματα και τοίχους με καθρέφτες. Νεαροί ηλικίας 14-17 ετών κρατάνε τουφέκια, ενώ κάποιοι καταρρέουν από την κούραση και την πίεση. Πιθανότατα σε καιρό ειρήνης αυτά τα αγόρια να είχαν γίνει σπουδαίοι αθλητές ή να εκπαιδεύονταν για να εργαστούν στην άλλοτε ανερχόμενη βιομηχανία της Ουκρανίας.
Η εκπαίδευση γίνεται σε στίβο μάχης και ξαφνικά ηχεί σειρήνα για αεροπορική επιδρομή. Οι εκπαιδευόμενοι τρέχουν στον πλησιέστερο σταθμό του μετρό, μέχρι να λήξει ο συναγερμός. Η Νάταλι τους ρωτά αν έχουν μια φυσιολογική εφηβεία. «Χάνουμε κάτι», απαντά ο Ιγκόρ. «Κερδίζουμε κάτι, όμως. Φυσικά, αν θέλουμε να έχουμε μια καλή παιδική ηλικία, μπορούμε να φύγουμε στην Πολωνία, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα χάσουμε αυτή τη χώρα», επισημαίνει ο Όλεκς.
Η Ντάσα προσπαθεί συνεχώς να βοηθάει. «Δεν έχω χρόνο να πάω σχολείο», εξηγεί. Είναι εθελόντρια σε μια οργάνωση που παρέχει εκπαίδευση σε βασικά θέματα ιατρικής, για περίθαλψη τραυμάτων. Η ίδια θέλει να διδάξει τρόπους για το πώς σταματά η μαζική αιμορραγία και στη συνέχεια να πιει ένα ρόφημα με τους συναδέλφους στο κέντρο.
Η Άννα είναι 18 ετών και το 2022 οι γονείς της την έστειλαν στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει το σχολείο. Αυτή η απόφαση λήφθηκε μετά από μια μεγάλη ρωσική επίθεση στο Κίεβο. Για την ίδια ήταν βασανιστικό να βρίσκεται μακριά από την οικογένειά της, γνωρίζοντας ότι οι δικοί της άνθρωποι κινδυνεύουν. Ένιωσε μεγάλη ανακούφιση όταν μπόρεσε να επιστρέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου τελικά αποφοίτησε από το λύκειο.
Στον ελεύθερο χρόνο της η Άννα συγκεντρώνει χρήματα για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις. Τα Σαββατοκύριακα βοηθάει σε κατασκευαστικά έργα στα βόρεια προάστια. «Είναι σημαντικό να βοηθάμε τους ανθρώπους γύρω μας, γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι θα προκύψει και για εμάς τους ίδιους».
Μητσοτάκης για αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας: «Δεν θα υποταχθούμε σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας»
Κόβουν την ανάσα οι εικόνες καταστροφής σε Πάρο και Μύκονο - Μάχη με τον χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών
Η μάχη με τον καρκίνο, η σπουδαία καριέρα και η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Βαλ Κίλμερ
Έρχεται δεκαήμερο ψυχρής εισβολής: Πού θα πέσουν χιόνια - Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr