«Πίστεψα ότι θα πεθάνω»: Συγκλονίζει ο σκηνοθέτης του «No Other Land» για την άγρια επίθεση από Ισραηλινούς
Έζησε τον απόλυτο εφιάλτη όταν δέχτηκε επίθεση από εποίκους και στρατιώτες του Ισραήλ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Τον γύρο του κόσμου κάνει από προχθές η είδηση της δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκε ο Χαμντάν Μπαλάλ, ο εκ των σκηνοθετών του ντοκιμαντέρ «No Other Land», το οποίο καταγράφει την καταστροφή των χωριών στη Δυτική Όχθη.
Το χρονικό της επίθεσης
Ο σκηνοθέτης μίλησε στον Guardian και εξιστόρησε όλα όσα βίωσε κατά τη διάρκεια της επίθεσης που δέχτηκε από έποικους και στρατιώτες του IDF, οι οποίοι τον χτυπούσαν με μίσος έξω από το σπίτι του στο χωριό Σούσια. «Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 6 μ.μ. τη Δευτέρα. Είχαμε μόλις ολοκληρώσει τη νηστεία του Ραμαζανιού στη Σούσια, στην περιοχή Μασαφέρ Γιάτα, νότια της Χεβρώνας, όταν κάποιος με ειδοποίησε ότι έποικοι είχαν εισβάλει στο χωριό μας», ανέφερε αρχικά.
Αυτόπτες μάρτυρες υπογράμμισαν ότι ορισμένοι έποικοι ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα, άλλοι κρατούσαν μαχαίρια και ένας είχε ένα τουφέκι Μ16. Μαζί τους ήταν και Ισραηλινοί στρατιώτες.
«Επειδή εργάζομαι για μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (εννοεί τη Haqel: In Defense of Human Rights) και είμαι επίσης φωτογράφος, πήγα να καταγράψω τα γεγονότα. Τράβηξα τρεις ή τέσσερις φωτογραφίες και τότε συνειδητοποίησα ότι η κατάσταση επιδεινωνόταν. Υπήρχαν δεκάδες έποικοι και γίνονταν όλο και πιο επιθετικοί».
Σημειώνεται ότι μασκοφόροι έποικοι με ρόπαλα άρχισαν να επιτίθενται σε Παλαιστίνιους κατοίκους, αλλά και σε Εβραίους ακτιβιστές, ενώ έσπασαν και αυτοκίνητα. «Σκέφτηκα την οικογένειά μου που ήταν στο σπίτι. Έτρεξα σε αυτούς και είπα στη γυναίκα μου να κλειδώσει το σπίτι και να κρατήσει τα παιδιά μέσα», τόνισε ο Μπαλάλ.
Μάλιστα, ένας έποικος με δύο στρατιώτες κατευθύνθηκαν στο σπίτι του Μπαλάλ. Οι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα, την ώρα που ο σκηνοθέτης καλούσε βοήθεια. «Οι στρατιώτες σημάδεψαν τα όπλα τους πάνω μου, ενώ ο έποικος πίσω μου άρχισε να με χτυπά. Με πέταξαν στο έδαφος και ο έποικος άρχισε να με χτυπά στο κεφάλι. Στη συνέχεια, ένας στρατιώτης με χτύπησε κι αυτός με το κοντάκι του όπλου του στο κεφάλι. Μετά από αυτό, πυροβόλησε στον αέρα. Δεν καταλαβαίνω εβραϊκά, αλλά κατάλαβα ότι έλεγε πως η επόμενη σφαίρα θα ήταν για μένα. Εκείνη τη στιγμή πίστεψα ότι θα πεθάνω».
Αντίποινα για το ντοκιμαντέρ «No Other Land»
Ο Μπαλάλ ήταν τραυματισμένος, με χειροπέδες και δεμένα μάτια. Μαζί με δύο ακόμα Παλαιστίνιους μεταφέρθηκαν σε ένα στρατιωτικό όχημα και έπειτα σε αστυνομικό τμήμα στον εβραϊκό οικισμό Κιριάτ Άρμπα.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η επίθεση αποτελεί αντίποινα για το ντοκιμαντέρ. «Άκουσα να γελούν μαζί μου και να λένε τη λέξη "όσκαρ"», διευκρίνισε ο σκηνοθέτης. Το «No Other Land» αποτελεί μια παραγωγή Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, αποσπώντας πολλά βραβεία. Ασφαλώς, στο Ισραήλ προκλήθηκαν αντιδράσεις, ενώ στη Φλόριντα υπήρξε πρόταση για αν λήξει συμβόλαιο κινηματογράφου που έδειχνε την ταινία.
«Κερδίσαμε το όσκαρ πριν από τρεις εβδομάδες και η βία έχει κλιμακωθεί. Όχι μόνο εναντίον μου, όχι μόνο εναντίον ακτιβιστών και συντελεστών της ταινίας, αλλά και εναντίον όλων των κατοίκων», κατέληξε ο Μπαλάλ.
Θρήνος και αγωνία στα συντρίμμια στη Μιανμάρ: Μάχη με τον χρόνο για τους εγκλωβισμένους - Ισοπεδώθηκαν ολόκληρες γειτονιές
Στο Ισραήλ σήμερα ο Μητσοτάκης: Ποια θέματα θα συζητηθούν
Τα τμήματα με χαμηλά μόρια αλλά καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας στις φετινές Πανελλαδικές
Η παραπομπή Μπατζελή και το φάντασμα της εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr