Προκλητικό άρθρο εμφανίζει τον Εγγονόπουλο να έχει αλβανική καταγωγή
Ο αρθρογράφος για το άρθρο του, επικαλείται το έργο «Έλληνες ζωγράφοι» του Στέφανου Μπουλανίκιου, που εξέδωσε η «Μέλισσα»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η Κυριακάτικη εφημερίδα Shqiptarja.com, σε άρθρο της με τίτλο «Εγγονόπουλος, ένα μεγάλο όνομα που ενώνει δύο λαούς», επιχειρεί να εμφανίσει τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο ως… αλβανικής καταγωγής.
Ο Έλληνας καλλιτέχνης, ποιητής και ζωγράφος, γράφει η εφημερίδα, είναι από τους πιο επώνυμους της τέχνης και των γραμμάτων του 20ου αιώνα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Ο αρθρογράφος για το άρθρο του, επικαλείται το έργο «Έλληνες ζωγράφοι» του Στέφανου Μπουλανίκιου, που εξέδωσε η «Μέλισσα». Ο Εγγονόπουλος, σύμφωνα με το άρθρο, «έχει ελληνο-γερμανο-αρβανίτικη καταγωγή». Φιλοτέχνησε, συνεχίζει, ένα σουρεαλιστικό πορτραίτο του Σκεντέρμπεη, έχει και άλλα έργα όπως πορτραίτο για τον αρβανίτη Μερκούρη Μπούα, «Μέγας Αλέξανδρος και Έλληνες Λακεδαιμόνιοι» κ.ά.
Ο Εγγονόπουλος φιλοτέχνησε τον Σκεντέρμπεη επειδή τον θεωρούσε Έλληνα ήρωα. Όχι Αλβανό. Πριν οι Σκοπιανοί σφετεριστούν τον Μέγα Αλέξανδρο, οι Αλβανοί σφετερίστηκαν τον «Αλέξανδρο Μπέη» (αυτό σημαίνει Σκεντέρμπεης) όπως αποκαλούνταν ο Γεώργιος Καστριώτης.
Η Ελλάδα δεν αντέδρασε ποτέ σε αυτή την καπήλευση. «Επέτρεψε» στην Αλβανία να πάρει τον Σκεντέρμπεη. Ο Γεώργιος Καστριώτης ήταν Ηπειρώτης Έλληνας, όπως αδιάψευστα διακηρύσσουν οι ακόλουθες ιστορικές πηγές, που αποτελούν μνημειώδη ντοκουμέντα:
Ο Marini Barletii, πρώτος του Βιογράφος από την Σκόδρα (αρχές 16ου μ.Χ. αι.), τον αποκαλεί «Ηπειρώτη πρίγκηπα» και «Ηγεμόνα των Ηπειρωτών», ενώ ολόκληρη η βιογραφία αναφέρεται μόνο σε Ηπειρώτες και καθόλου σε Αλβανούς.Ο ίδιος ο Σκεντέρμπεης απευθυνόμενος προς τον ηγεμόνα του Τάραντα Ιωάννη Αντώνιο και προδίδοντας έτσι την καταγωγή και τα αληθινά του αισθήματα, γράφει:
«Οι προπάτορες ημών ήσαν Ηπειρώτες, εκ των οποίων ηγέρθη εκείνος ο Πύρρος του οποίου την ορμήν μόλις οι Ρωμαίοι ηδυνήθησαν να αντικρούσουν». Παρομοίως ως απόγονος των Ηπειρωτών και όχι των Ιλλυριών αναφέρει σε επιστολή του προς τον Ιταλό Ursini το 1460.
Ακόμη προς τον Βασιλιά Αλφόνσον, μονάρχη της Αραγόνος, Νεαπόλεως και Σικελίας γράφει: «Τω λαμπροτάτω και κραταιώ Βασιλεί Αλφόνσω, Μονάρχη της Αραγόνος, Νεαπόλεως και Σικελίας, Σκεντέρμπεης Πρίγκιψ των Ηπειρωτών χαίρειν τε και ευ πράττειν».
Πηγή: tribune.gr
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr