Τουρκικός στρατός: Το νέο «εξαγώγιμο προϊόν»
Ο στρατός της Τουρκίας προβάλλεται ως το βασικό διαβατήριό της για τη γεωπολιτική της αναβάθμιση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Ο στρατός της Τουρκίας προβάλλεται ως το βασικό διαβατήριό της τα τελευταία χρόνια για τη γεωπολιτική της αναβάθμιση. Το επιχείρημα του Αμερικανού φιλάνθρωπου George Soros το 2002, ότι «το καλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Τουρκίας είναι ο στρατός της λόγω της στρατηγικής της θέσης», φαίνεται να βρίσκει νέα εφαρμογή.
Από την Κορέα στην Ουκρανία
Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, πρέσβης Ναμίκ Ταν, βλέπει τις διεθνείς αναταράξεις ως μια ευκαιρία για την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως η εμπλοκή της στον πόλεμο της Κορέας της άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, έτσι και μια τουρκική συμμετοχή σε μια πιθανή ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να βελτιώσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ.
Ωστόσο, το αφήγημα της Τουρκίας ως «εγγυητή της ευρωπαϊκής ασφάλειας» προσκρούει στο πολιτικό της καθεστώς. Ο ίδιος ο Ταν τονίζει ότι το μονοκομματικό σύστημα του Ερντογάν, που καταπατά το Σύνταγμα και τον νόμο, αποτελεί τροχοπέδη για την προσαρμογή της χώρας στις δημοκρατικές αρχές που απαιτεί η ΕΕ.
Ο Ερντογάν πουλάει «στρατιωτική σταθερότητα» στη Δύση
Απέναντι στις πολιτικές αντιρρήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος προωθεί πάντως εντόνως μια διαφορετική εικόνα: αυτήν του στρατού του ως μοναδικού παράγοντα σταθερότητας σε μια εύφλεκτη περιοχή. «Από το Αφγανιστάν έως τη Σομαλία, από το Ιράκ έως το Κοσσυφοπέδιο, ο ηρωικός στρατός μας συμβάλλει στην ειρήνη σε όλη την καρδιά και την πολιτιστική μας γεωγραφία», δήλωσε πρόσφατα ο Ερντογάν, προσπαθώντας να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα με έναν μάχιμο στρατό ικανό να προστατεύσει την Ευρώπη. Και το ερώτημα, που προκύπτει, είναι, αν η Δύση θα αγοράσει ξανά αυτό το επιχείρημα ή αν θα συνεχίσει να βλέπει την Τουρκία ως έναν απρόβλεπτο εταίρο.
Η Τουρκία ανταγωνίζεται το Ισραήλ και την Ινδία ως προμηθευτής όπλων MENA
Ο Michael Tanchum σε άρθρο του στο The Turkey Analyst καταγράφει τα αμυντικά βήματα της Τουρκίας όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της ως βασικός προμηθευτής όπλων, ανταγωνιζόμενη το Ισραήλ και την Ινδία.
Το 2024, η τουρκική αμυντική βιομηχανία κατέγραψε ρεκόρ εξαγωγών ύψους 7,2 δισ. δολαρίων.
Η Άγκυρα στοχεύει σε μια σημαντική συμφωνία 6 δισ. δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία το 2025, περιλαμβάνοντας άρματα Altay, συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και ενδεχομένως το μαχητικό αεροσκάφος Kaan.
Παράλληλα, έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με τα ΗΑΕ και το Μαρόκο, υπογράφοντας συμφωνίες συνεργασίας και πωλήσεων. Ωστόσο, η Τουρκία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό, καθώς το Ισραήλ και η Ινδία προχωρούν σε συν-επενδύσεις και τοπική παραγωγή όπλων, προσφέροντας στις αραβικές χώρες μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία.
Το Ισραήλ έχει ήδη δημιουργήσει εργοστάσια παραγωγής drone στο Μαρόκο και έχει ενισχύσει τη στρατιωτική του συνεργασία με τα ΗΑΕ, ενώ η Ινδία μέσω της Tata Advanced Systems ξεκίνησε παραγωγή τεθωρακισμένων στο Μαρόκο. Ο ρόλος της Τουρκίας ως προμηθευτή όπλων στη Σαουδική Αραβία αναμένεται, πάντως, να επηρεάσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, προβλέπει ο Michael Tanchum.
Έκρηξη βόμβας έξω από τα γραφεία της Hellenic Train: Δεμένος με λουκέτο, πάνω σε σκούτερ ο εκρηκτικός μηχανισμός
Βίντεο ντοκουμέντο του ethnos.gr από τη στιγμή της έκρηξης της βόμβας έξω από τα γραφεία της Hellenic Train
ΑΑΔΕ: Λουκέτο 4 ημερών σε γνωστό club στο Μπουρνάζι – Πλήθος φορολογικών παραβάσεων
Εγκληματικό: Ασυνείδητος με ηλεκτρικό πατίνι τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στη Συγγρού - Βίντεο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr