Σουδάν: Η G7 ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός
Τι ζητούν οι χώρες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Τα κράτη μέλη της G7 παρότρυναν χθες Τρίτη να κηρυχθεί «άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» στο Σουδάν, την ημέρα που συμπληρώθηκε η 2η επέτειος από το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στο κράτος της Αφρικής — ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, μετέτρεψε άλλους 13 εκατομμύρια και πλέον σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες και βύθισε τομείς της σε λιμό.
Με ανακοίνωσή τους, οι χώρες της G7 ζητούν ακόμη οι «εξωτερικοί παράγοντες να σταματήσουν κάθε υποστήριξη που τροφοδοτεί περαιτέρω τη σύγκρουση» και τους αντιμαχόμενους να προχωρήσουν «στην άρση των εμποδίων» για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Την Κυριακή, οι παραστρατιωτικοί ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν τον καταυλισμό Ζαμζάμ, κοντά στην Ελ Φάσερ, όπου έχουν βρει καταφύγιο κάπου μισό εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι κι όπου έχει ενσκήψει λιμός. Στην επίθεση των ΔΤΥ σκοτώθηκαν «πάνω από 400» άμαχοι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ.
Κάπου δεκαπέντε κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση, κατά τη διάρκεια συνόδου στο Λονδίνο, κάλεσαν να κηρυχθεί «άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στο Σουδάν κι υποσχέθηκαν να συγκεντρώσουν πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για να βοηθηθεί ο πληθυσμός της χώρας, βυθισμένης σε ανθρωπιστική καταστροφή.
«Οι αντιμαχόμενοι πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπρους, προσθέτοντας πως είναι «καιρός οι αντιμαχόμενοι να αφήσουν κάτω τα όπλα και να διαπραγματευτούν διαρκή ειρήνη».
Στον πόλεμο που ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023 αναμετρώνται ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο αρχηγός των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων, με το μέχρι τότε δεξί του χέρι, τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.
Η ένοπλη σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει 13 εκατομμύρια πολίτες που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες κι έχει προκαλέσει στην αφρικανική χώρα περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ολικό μπλακ άουτ στην Ισπανία: «Παρέλυσαν» οι μεταφορές - Προβλήματα και σε Πορτογαλία και Γαλλία
Τι θα γίνει αν η Κριμαία γίνει και επίσημα ρωσική; Ο «σεισμός» στη διεθνή τάξη πραγμάτων και οι κίνδυνοι
Εξάρχεια: 36χρονος επιχείρησε να βιάσει 22χρονη στη Σόλωνος - Τον ακινητοποίησαν περαστικοί
Εξοργιστική καταγγελία: «Δεν με προσέλαβαν λόγω αναπηρίας - Κλασικό παράδειγμα κοινωνικού ρατσισμού»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr