Αλαμπάμα: Ποινή μέχρι 99 χρόνια για γιατρούς που πραγματοποιούν αμβλώσεις
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε την Τρίτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αλαμπάμα και προβλέπει ποινές κάθειρξης από 10 έως 99 χρόνια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η Πολιτεία της Αλαμπάμα πρόκειται να υιοθετήσει έναν νόμο με τον οποίο θα τιμωρούνται με ποινές πολυτετούς κάθειρξης όσοι γιατροί κάνουν αμβλώσεις, την ώρα που οι συντηρητικοί προσπαθούν, σε πολλές άλλες περιοχές, να περιορίσουν το δικαίωμα των γυναικών στον τερματισμό της κύησης.
Ο δεδηλωμένος στόχος των συντακτών του νόμου είναι να καταλήξουν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ώστε να αναθεωρηθεί η εμβληματική απόφαση του 1973 (σ.σ. η αποκαλούμενη "Roe v. Wade") με την οποία επιτράπηκαν οι αμβλώσεις όταν το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε την Τρίτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αλαμπάμα και προβλέπει ποινές κάθειρξης από 10 έως 99 χρόνια για τους γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις, εκτός και αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή αν το έμβρυο παρουσιάζει "ανωμαλίες" που θα οδηγήσουν στον θάνατό του.
Το κείμενο δεν προβλέπει καμία εξαίρεση για τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης μετά από βιασμό ή από αιμομιξία.
Στην επόμενη φάση, θα πρέπει να επικυρωθεί και από τη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και κατόπιν από τη Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια Κέι Άιβι.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο νόμος θα ακυρωθεί στη συνέχεια από τα δικαστήρια. Οι αρχές σχεδιάζουν τότε να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα επωφεληθεί από αυτήν την ευκαιρία για να αλλάξει την απόφασή του 1973.
"Ο νόμος είναι απλώς κατά του Roe v. Wade", είπε ξεκάθαρα η συντάκτριά του, η Ρεπουμπλικανή Τέρι Κόλινς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή. "Η απόφαση που ελήφθη το 1973 δεν θα ήταν η ίδια αν επανεξεταζόταν το θέμα", πρόσθεσε.
Οι Ρεπουμπλικανοί βασίζονται στη νέα σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου οι προοδευτικοί δικαστές είναι πλέον μειοψηφία, μετά τον διορισμό δύο δικαστών που επέλεξε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Από τις αρχές του έτους, 28 Πολιτείες έχουν εισάγει περισσότερους από 300 νέους κανονισμούς για να περιορίσουν την πρόσβαση στην άμβλωση, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ινστιτούτου Γκατμάχερ που υπερασπίζεται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Στο Κεντάκι και το Μισισίπι ο νόμος προβλέπει ότι απαγορεύεται η άμβλωση από τη στιγμή που είναι δυνατόν να εντοπιστεί ο καρδιακός παλμός του εμβρύου, δηλαδή από την 6η εβδομάδα της κύησης. Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί στην Τζόρτζια, το Οχάιο, το Μισούρι και το Τενεσί. Ένας δικαστής μπλόκαρε την εφαρμογή του νόμου στο Κεντάκι, ενώ εκείνος του Μισισιπί θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr