Νικητής της τηλεμαχίας για την προεδρία της Κομισιόν ο Φρανς Τίμερμανς
Ο Επίτροπος Τίμερμανς ήταν και ο μόνος που «έβγαλε είδηση» από το debate: Την πρόσκληση για ευρύτερη συμμαχία «από τον Τσίπρα ως τον Μακρόν για τα θέματα του κλίματος». Τουλάχιστον σε πρώτη φάση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Αδιαμφισβήτητος νικητής της τηλεμαχίας για την προεδρία της Κομισιόν αναδείχθηκε ο νυν Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιος με τους Σοσιαλιστές, Φρανς Τίμερμανς. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ολλανδός Τίμερμανς ήταν ο πιο άνετος, επικοινωνιακός και «ανοιχτός» από όλους τους συνυποψήφιους του, συμπεριλαμβανομένου και του «φαβορί» των εκλογών, Μάνφρεντ Βέμπερ, που είναι υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο Επίτροπος Τίμερμανς ήταν και ο μόνος που «έβγαλε είδηση» από το debate: Την πρόσκληση για ευρύτερη συμμαχία «από τον Τσίπρα ως τον Μακρόν για τα θέματα του κλίματος». Τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Θετική ήταν η παρουσία της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, η οποία επαινέθηκε από όλους τους αντιπάλους της για την πολιτική πρακτική της, αφού έχει επιβάλει πρόστιμα σε εταιρείες κολοσσούς του Διαδικτύου. «Φορολογικός παράδεισος είναι το μέρος όπου όλοι πληρώνουν τους φόρους τους», ανέφερε η Δανή Επίτροπος, υποψήφια με το ALDE (Φιλελευθέρους).
Ικανοποιητική ήταν και η εμφάνιση της υποψηφίας των Πρασίνων Σκα Κέλερ, αφού η μαχητικότητά της προκάλεσε χειροκροτήματα στην αίθουσα. Πιστός στη γραμμή του κόμματός του παρέμεινε ο ευρωσκεπτικιστής Γιαν Ζαχραντίλ από τη Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE).
Πιο «κομματικοί» οι υποψήφιοι της Αριστεράς, Νίκο Κουέ, όπως και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Σε γενικές γραμμές, ο υποψήφιος του ΕΛΚ δέχθηκε τα πυρά και των πέντε υπολοίπων υποψηφίων, χωρίς ο ίδιος να φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στις πιέσεις.
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων ακούστηκαν χειροκροτήματα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που για τις ανάγκες της τηλεμαχίας είχε μετατραπεί σε στούντιο. Το κοινό που γέμισε τα έδρανα αποτελείτο από καλεσμένους των γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις πρωτεύουσες –μια πολυπληθής αντιπροσωπεία από την Αθήνα ήταν παρούσα- και φυσικά δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη συζήτηση.
Δεν είναι βέβαιο ότι το χειροκρότημα στην αίθουσα ήταν αντιπροσωπευτικό της αποδοχής των λεγόμενων των υποψηφίων, ωστόσο δημιούργησε ένα κλίμα στο debate που βγήκε προς το κοινό, ιδιαιτέρως σε χώρες όπου υπήρχε απευθείας μετάδοση. Κατά τα άλλα, όπως φάνηκε και από τη συμμετοχή των κοινωνικών δικτύων, το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών ήταν περιορισμένο. Ίσως γιατί, όπως λένε οι… κακές ευρωπαϊκές γλώσσες, ο «επόμενος Γιούνκερ» δεν βρίσκεται ανάμεσα στους συγκεκριμένους έξι υποψηφίους.
Θέματα
Η συζήτηση ήταν χωρισμένη θεματικά, με τις βασικές θεματικές να είναι το μεταναστευτικό, η οικονομία, η απασχόληση, η κλιματική αλλαγή.
Στόχος των πέντε υποψηφίων ήταν το φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν, ο Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ. Στην τοποθέτησή του, ο Βέμπερ υποσχέθηκε μια «νέα αρχή» για την Ευρώπη, αν αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της Επιτροπής. Οι συνυποψήφιοί του επανειλημμένως αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις του.
Όπως για παράδειγμα, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ενώ το κόμμα του θέτει ψηλά το θέμα στην ατζέντα και τονίζει την ανάγκη φιλόδοξης δράσης, το ΕΛΚ στην παρούσα θητεία του Ευρωκοινοβουλίου δεν ψήφιζε με το ίδιο πνεύμα.
«Βλέπω ότι οι Σοσιαλιστές συμφωνούμε με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τους Πρασίνους. Και οι Φιλελεύθεροι μπορούν κάλλιστα να συμβάλλουν. Ας φτιάξουμε μια συμμαχία από τον Τσίπρα ως τον Μακρόν για θέματα του κλίματος», ανέφερε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανς Τίμερμανς.
«Μια περιβαλλοντική οργάνωση χαρακτήρισε τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ "δεινόσαυρους"», σημείωσε, συμφωνώντας μάλλον με τον χαρακτηρισμό.
Η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, «εγκάλεσε» τον Μ. Βέμπερ για ψηφοφορίες στη θητεία που ολοκληρώνεται, όπως αυτή για τη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών ρύπων καυσαερίου, την οποία το ΕΛΚ καταψήφισε. Από την πλευρά του, ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νίκο Κιουέ, απάντησε στο επιχείρημα του Μ. Βέμπερ ότι η όποια μετάβαση πρέπει να γίνει χωρίς να πληγούν τα κατώτερα στρώματα, πως υπάρχουν παραδείγματα εργοστασίων που έκλεισαν στην Ε.Ε., προκειμένου να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες που μολύνουν ακόμα περισσότερο.
Στο ζήτημα της οικονομίας, οι υποψήφιοι της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα της λιτότητας είναι καταστροφικά και τάχθηκαν υπέρ του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού.
Ο Μ. Βέμπερ επέμεινε ότι το ζήτημα είναι να υπάρχουν δουλειές, αλλά τόνισε επίσης και την ανάγκη συνδυασμού υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, υπερασπιζόμενος την τρέχουσα οικονομική πολιτική. Ο ίδιος επέδειξε και μια «κάρτα» στον Τίμερμανς, όταν ο τελευταίος επεσήμανε πως οι πολιτικές λιτότητας εφαρμόστηκαν από εκπρόσωπους και των Σοσιαλιστών που κατείχαν τα τελευταία χρόνια τις αντίστοιχες θέσεις, αναφέροντας τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τον σημερινό πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, καλώντας τους να αναλάβουν την ευθύνη για τις πολιτικές τους.
Στο θέμα της μετανάστευσης, τη σκληρότερη στάση κράτησε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τσέχος υποψήφιος από την Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Γιαν Ζάχραντιλ, ο οποίος τάχθηκε εναντίον των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στη φιλοξενία των προσφύγων και υπερασπίστηκε τα μεταναστευτικά κέντρα εκτός Ευρώπης.
Ο Μ. Βέμπερ μίλησε για καλύτερο έλεγχο των συνόρων και για ανθρωπιστική ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες ενώ η Μ. Βεστάγκερ για κοινή πολιτική ασύλου, νόμιμη μετανάστευση και αλληλεγγύη. Ο υποψήφιος της Αριστεράς σημείωσε πως προερχόμενος ο ίδιος από έναν πατέρα μετανάστη «χωρίς χαρτιά» (ο Βέλγος υποψήφιος είναι μεγαλωμένος στην Ισπανία, όπου ο πατέρας του ήταν ανθρακωρύχος), υποστήριξε πως η μετανάστευση είναι «ευκαιρία» και όχι «εισβολή».
Η ατάκα της βραδιάς πάντως προήλθε πάλι διά στόματος Τίμερμανς. Ερωτηθείς για την άνοδο του αντιευρωπαϊσμού, παρομοίασε το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διαδικασία του Brexit με την τηλεοπτική σειρά Game of Thrones με στεροειδή…
Αναφορές στην Ελλάδα
Τρεις φορές αναφέρθηκε η Ελλάδα στην τηλεμαχία. Καταρχάς στην αναφορά του Τίμερμανς για το κοινό μέτωπο των δυνάμεων για το κλίμα.
Επίσης, στο θέμα της καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας, όπου οι υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους αποκαλύπτοντας την απόσταση των απόψεων για την επόμενη μέρα της Ε.Ε.
Τέλος, στην αρνητική αναφορά του Βέμπερ ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα».
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr