Ιβανόφ: Τα χρυσά προνόµια, η άγνωστη κουµπαριά και οι βόλτες στην αυλή του σουλτάνου
Ζωή χαρισάµενη διάγει ο απερχόµενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος, µετά την εγκατάστασή του σε γραφεία στον τουρκικό πύργο Cevahir Sky City και το ύποπτο συµφωνητικό για ετήσια µίσθωσή τους, έχει µπει στο στόχαστρο της Επιτροπής κατά της ?ιαφθοράς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε έναν τουρκικό ουρανοξύστη ύψους 145 µ. -αποτελεί ένα συγκρότηµα τεσσάρων κτιρίων που είναι τα υψηλότερα στα Σκόπια µε την ονοµασία Cevahir Sky Cityέχει εγκατασταθεί από την περασµένη Κυριακή ο εθνικιστής πρώην πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, προκειµένου να έχει από τον 38ο όροφο του νέου γραφείου του, στην «πολιτεία των άστρων», όλη την πόλη στα πόδια του – κάτι που έχει τον ανάλογο συµβολισµό για ένα άτοµο που διακατέχεται από άκρατο µεγαλοϊδεατισµό και κάνει… σχέδια. Ούτε λόγος, βέβαια, για επιστροφή του στη θέση του καθηγητή της Νοµικής Σχολής των Σκοπίων, όπως έκανε η υποψήφια για την προεδρία του VMRODPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, µετά την αποτυχία της να εκλεγεί.
Αλλωστε, ο Γκ. Ιβάνοφ είναι ακόµη 59 χρόνων και, όπως λένε κάποιοι, φιλοδοξεί να έχει ρόλο πολιτικής εφεδρείας σε µελλοντικές εξελίξεις. Η χώρα είχε µέχρι τώρα δύο πρώην προέδρους, τον Κίρο Γκλιγκόροφ, που πέθανε το 2012, και τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος υπήρξε και πρώην πρωθυπουργός. Και οι δύο είχαν ιδιαίτερο πολιτικό µέγεθος, πολύ µεγαλύτερο από αυτό του Ιβάνοφ. Ενδεικτικά, ο Κ. Γκλιγκόροφ είχε ζητήσει, όπως και έγινε, να τύχει κηδείας απλού πολίτη. Από την άλλη, ο Γκ. Ιβάνοφ, δυο-τρεις εβδοµάδες προτού αποχωρήσει, ενηµέρωσε την κυβέρνηση ότι θα κάνει χρήση των προνοµίων του, είτε αυτά είναι οικονοµικά και υλικά είτε θεσµικά. Εκείνο που προκάλεσε, όµως, σχόλια και επικρίσεις ήταν το ποσό που θα διαθέτει το ∆ηµόσιο της Βόρειας Μακεδονίας για τον πρώην πρόεδρο. Θα φτάνει στα 155.000 ευρώ ετησίως.
Αυτό θα περιλαµβάνει τη συνέχιση καταβολής του «µισθού» που έπαιρνε ως πρόεδρος (1.800 ευρώ µηνιαίως), ένα πολυτελές αυτοκίνητο µε οδηγό για τις µετακινήσεις του, προσωπική φρουρά, αλλά και τρεις υπαλλήλους-συµβούλους για το γραφείο του και τον ίδιο. Σε µια χώρα όπου οι µισθοί είναι οι µικρότεροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της τάξης των 300-400 ευρώ, και η ανεργία φτάνει το 30%, ήταν επόµενο η χρήση τέτοιων προνοµιών να προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις – πολλώ δε µάλλον από έναν πρώην πρόεδρο που σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, σε κάθε ευκαιρία, επιδιδόταν σε εθνικιστικές και πατριωτικές κορώνες και νουθεσίες. Το ενδιαφέρον της κοινής γνώµης -και όχι µόνο- συγκέντρωσε, όµως, και η επιλογή του να εγκατασταθεί στον… τουρκικό πύργο του συγκροτήµατος Cevahir, σε µια επιφάνεια δύο γραφείων εµβαδού 274 τ.µ.
Για να έρθει στη συνέχεια, υπό πλήρη µυστικότητα µέχρι την ηµέρα της αποχώρησής του, η Υπηρεσία Γενικών Υποθέσεων της ∆ηµοκρατίας της Μακεδονίας να υπογράψει το συµφωνητικό της µίσθωσης έναντι ποσού 23.400 ευρώ ετησίως µε την Turmak AD, η οποία αποτελεί θυγατρική του µεγάλου τουρκικού οµίλου Cevahir Holding, στον οποίο είχε παραχωρηθεί την εποχή Γκρούεφσκι το αεροδρόµιο των Σκοπίων. Το πρότζεκτ του Cevahir Sky City αφορά µια επένδυση 300 εκατ. ευρώ και περιλαµβάνει 1.300 διαµερίσµατα και γραφεία, εµπορικά κέντρα κ.ά.
Ο Γκ. Ιβάνοφ είχε αποκτήσει στενές σχέσεις µε τον τότε πρόεδρο του τουρκικού οµίλου Ιµπραΐµ Τζεβαχίρ (πέθανε το 2015). Μάλιστα, το 2012 είχε παραβρεθεί ως… κουµπάρος στον γάµο του γιου του, Εσέρ Τζεβαχίρ, ο οποίος είναι ο σηµερινός πρόεδρος του οµίλου. Τα «πάρε-δώσε» του πρώην προέδρου µε την τουρκική ηγεσία είναι άλλωστε γνωστά, µε τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να τον καλεί συχνά στα ανάκτορά του και στις µεγαλοµανείς συναντήσεις µε ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής, τις οποίες πραγµατοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήµατα στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, οι Τούρκοι περιέφεραν µε κάθε ευκαιρία τον Γκ. Ιβάνοφ από πανεπιστήµιο σε πανεπιστήµιο, όπου, αφού εκφωνούσε κάτι απίθανους λόγους, του απονέµονταν βραβεία και µετάλλια και τον ανακήρυσσαν επίτιµο διδάκτορα.
Μόνο το 2018 επισκέφθηκε την Τουρκία έξι φορές. Το διπλωµατικό σώµα στη Βόρεια Μακεδονία υπάγεται στις αρµοδιότητες του προέδρου και δεν προκαλεί εντύπωση ότι ο Εσέρ Τζεβαχίρ, πρόεδρος του οµώνυµου οµίλου, τοποθετήθηκε ως επίτιµος πρόξενος της Βόρειας Μακεδονίας στην Αδριανούπολη. Ο ίδιος ο γιος του Ιβάνοφ, επίσης, συνέχισε τις µεταπτυχιακές σπουδές του σε τουρκικά πανεπιστήµια, ενώ έπεσε σαν βόµβα η πρόσφατη δηµοσιογραφική αποκάλυψη ότι έχει στην κατοχή του δύο κατοικίες στην περιοχή της προεδρικής κατοικίας Μπόντνο, αξίας άνω των 250.000 ευρώ, οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί στο «πόθεν έσχες» του Γκιόργκι Ιβάνοφ. Οι «συµπτώσεις» είναι πολλές και έχουν ήδη προκαλέσει την παρέµβαση της Επιτροπής κατά της ∆ιαφθοράς, η οποία, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός της Μπιλιάνα Ιβάνοφσκα, ασχολείται µε το θέµα των περιουσιακών στοιχείων του πρώην προέδρου.
Κάποιοι, επίσης, θυµήθηκαν όσα έλεγε ο Νίκολα Γκρούεφσκι την περίοδο της παντοδυναµίας του το 2014 σε προεκλογική συγκέντρωση για τον Γκ. Ιβάνοφ και την εµπλοκή του στα σχέδια µε τον όµιλο Cevahir Ηolding. «Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εντάχθηκε στη διαδικασία των διαπραγµατεύσεων µε την τουρκική εταιρεία «Cevahir Holding». Πρόκειται για µια εταιρεία που κατασκευάζει ουρανοξύστες στα Σκόπια…» ανέφερε τότε, σε ανύποπτο χρόνο, ο πολιτικός µέντορας του Γκ. Ιβάνοφ. ●
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr