Βόρεια Μακεδονία: Στις 20 Ιουνίου η απόφαση για την ένταξη στην Ε.Ε.
Το ζήτημα θα τεθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 18 Ιουνίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Δημοσίευμα του Euroactiv αναφέρεται στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, μετά από τη θετική εισήγηση της Κομισιόν και εν αναμονή της 18ης Ιουνίου, οπότε και θα συζητηθεί το ζήτημα στη συνάντηση των Yπουργών Εξωτερικών που θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο, δύο μόλις ημέρες πριν το Συμβούλιο των 28 λάβει την τελική του απόφαση για το εάν θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.
«Η πρόθεση της Επιτροπής είναι να κάνουμε τα πάντα για να ληφθεί οριστική απόφαση το καλοκαίρι», δήλωσε ο Γιούνκερ, υπενθυμίζοντας ότι το 2018 είχε ξεκάθαρα πει ότι καμία χώρα δε θα προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν έχει λύσει όλες τις διμερείς διαφωνίες της και «η Βόρεια Μακεδονία εισάκουσε την κλήση», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη Συμφωνία των Πρεσπών και την υπέρβαση της μακρόχρονης διαφοράς με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, αλλά και στην επίμονη απροθυμία κάποιων κρατών-μελών να συζητήσουν για διεύρυνση της ένωσης. «Γνωρίζω ότι κάποια κράτη-μέλη έχουν ορισμένες ανησυχίες. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να προσπαθήσω να τους πείσω να ακολουθήσουν αυτό το ιστορικό ρεύμα και θα υπερασπιστώ τη Βόρεια Μακεδονία όποτε χρειαστεί’, δήλωσε ο Γιούνκερ.
Σημειώνεται ότι ο Ζάεφ δε «μάσησε» τα λόγια του στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, λέγοντας ότι «εάν πάρω ένα "όχι" από την ΕΕ, θα χάσουμε αυτομάτως την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνησή μου θα καταστραφεί. Θα έχουμε πρόωρες εκλογές, θα χαθούν έξι πολύτιμοι μήνες. Η ΕΕ θα χάσει την αξιοπιστία μεταξύ των πολιτών μας, και αυτό θα δώσει αισιοδοξία στις εθνικιστικές δυνάμεις».
Επισημαίνει δε ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ είναι σχεδόν ένα ζήτημα τετελεσμένο, καθώς ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Γιενς Στόλτενμπεργκ κατά την επίσκεψή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στα Σκόπια είπε ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να καλωσορίσει τη χώρα ως το 30ο μέλος της, το αργότερο στις αρχές του 2020.
Το μόνο πιθανό εμπόδιο θα μπορούσαν να είναι οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα στις 7 Ιουλίου, όπου το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας – που αντιτάχθηκε στη Συνθήκη των Πρεσπών και καταψήφισε στο ελληνικό κοινοβούλιο το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ - αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση, αλλά ίσως να μην έχει απόλυτη πλειοψηφία προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Euractiv, ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα τιμήσει τη συμφωνία. Αλλά οι υποστηρικτές του στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουν από αυτόν να μπλοκάρει τις ενταξιακές συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης και της εισόδου στο ΝΑΤΟ.
Στα Σκόπια ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε εν τω μεταξύ ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μεγάλη πηγή έμπνευσης και ένα μοντέλο για την περιοχή για να ξεπεραστούν οι διαφορές και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κίνητρο για την επανεκκίνηση του διαλόγου και την εκτόνωση της έντασης μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου.
Οι γειτονικές χώρες της περιοχής - Σλοβενία, Κροατία και Μαυροβούνιο- έχουν ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως και άλλες χώρες της περιοχής των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η Σερβία, όπου η δυσαρέσκεια ενάντια στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι ισχυρή, είκοσι χρόνια μετά τις αεροπορικές επιδρομές της Συμμαχίας κατά της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δε θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr