Τάρα Σαριφί: Η 11χρονη Ιρανή με IQ υψηλότερο από τον Αϊνστάιν
«Το πιο σηµαντικό είναι ότι µε βοήθησε στην αυτοπεποίθησή µου», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» η 11χρονη ιδιοφυΐα από το Ιράν για το τεστ IQ της Mensa, που έδειξε ότι έχει δείκτη νοημοσύνης 162🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε μερικές δεκαετίες η Τάρα Σαριφί ίσως καταλάβει μια θέση στο «πάνθεον» των επιστημόνων, δίπλα σε αυτές που κατέχουν σήμερα οι διάσημοι φυσικοί- διάνοιες Άλμπερτ Αϊνστάιν και Στίβεν Χόκινγκ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η 11χρονη Ιρανή, μετανάστρια δεύτερης γενιάς στη Βρετανία, ξεπέρασε και τους δύο σε ευφυΐα: το νέο παιδί- θαύμα πέτυχε στο τεστ IQ της Mensa το υψηλότερο σκορ που μπορεί κανείς να σημειώσει, το 162, δύο βαθμούς υψηλότερο από τον εκτιμώμενο βαθμό ευφυίας του Αϊνστάιν και του Χόκινγκ (160).
Μιλώντας με εντυπωσιακή μετριοφροσύνη στο «Έθνος της Κυριακής» για το κατόρθωμά της που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, η 11χρονη μαθήτρια από το Μπάκιγχαμσιρ, περιοχή της Αγγλίας κοντά στην Οξφόρδη, που θέλει να γίνει μαθηματικός (ή αστροφυσικός) δηλώνει «έκπληκτη» με το αποτέλεσμα, αφού αποφάσισε με τους γονείς της να κάνει το τεστ «από απλή περιέργεια».
«Περίμενα ότι το IQ της θα ήταν υψηλό, αλλά ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσε να σημειώσει το μέγιστο δυνατό σκορ. Η γυναίκα μου περίμενε ότι θα ήταν κοντά στο όριο του 140», μας είπε ο πατέρας της, Χοσεϊν Σαριφί, ο οποίος τη συνόδευσε στην εξέταση της Mensa στην Οξφόρδη και όταν τη ρώτησε πώς της φάνηκε το τεστ όταν βγήκε από την αίθουσα, εκείνη του απάντησε ότι ήταν... «πανεύκολο» και ότι «μόνο μία ερώτηση τη δυσκόλεψε».
Το τεστ IQ (Intelligence Quotient) της Mensa που «έλυσε» η Τάρα αποτελείται από αριθμητικές, γραφικές και λεξιλογικές ασκήσεις και ο βαθμός ευφυίας που απαιτείται για να γίνει κάποιος μέλος της είναι το 140 (που τον κατατάσσει στο ευφυέστερο 2% του παγκόσμιου πληθυσμού). Έτσι, η 11χρονη Ιρανή μετανάστρια στη Βρετανία εισέρχεται σε μια ελίτ μερικών από τους πιο ευφυείς ανθρώπους του πλανήτη και, όπως μας λέει, την ενθουσιάζει η προοπτική του να γνωρίσει ιδιοφυΐες από άκρη σε άκρη του κόσμου.
«Σίγουρα το αποτέλεσμα στο τεστ της Mensa θα μου δώσει πολλές ευκαιρίες», μας λέει η Τάρα και μας αποκαλύπτει ότι ήθελε πάντα να γράψει μαζί με τον μπαμπά της ένα βιβλίο. «Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει βοηθήσει στην αυτοπεποίθησή μου γιατί πριν από το τεστ δεν είχα τόση αυτοπεποίθηση, ενώ τώρα είμαι πολύ πιο σίγουρη για τον εαυτό μου», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» το παιδί- θαύμα. Οι δάσκαλοί της και οι συμμαθητές της είναι όλοι πάρα πολύ ενθουσιασμένοι και περήφανοι για την 11χρονη, η οποία, παρά τις συνεντεύξεις που έχει δώσει στα μέσα ενημέρωσης και το διεθνές ενδιαφέρον που έχει προσελκύσει, δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο τη συμπεριφορά ή την καθημερινότητά της.
«Παρόλο που το υψηλό IQ βοηθάει, πρέπει να καταβάλλεις πάντα σκληρή προσπάθεια και δεν μπορείς να επιτύχεις αν δεν προσπαθήσεις»
Στην τηλεφωνική μας συνομιλία ντρέπεται και γελάει με αμηχανία κάθε φορά που αναφερόμαστε στην εντυπωσιακή ευφυία της και στα πολλά χαρίσματά της. «Είναι καλή σε ό,τι κάνει», μας λέει ο Χοσεϊν Σαριφί, «στα μαθηματικά, στο γράψιμο, στον χορό, στην κιθάρα, διαπρέπει σε ό,τι δοκιμάσει». Ωστόσο αυτό που απολαμβάνει περισσότερο η Τάρα, που, όπως μας λέει, έχει ως πρότυπα τον Στίβεν και τη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, είναι να «παίζει» με τα μαθηματικά και τους αριθμούς, με τα οποία θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά. Την αγάπη της για τα μαθηματικά την αποδίδει δε στην κλίση της μαμάς της στους αριθμούς.
Οι γονείς της, Ιρανοί που ήταν άριστοι μαθητές στην πατρίδα τους και που μετανάστευσαν πριν από 20 χρόνια στη Βρετανία για σπουδές (ο Χοσεϊν στον κλάδο της υγείας και η σύζυγός του στη λογιστική), γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο και έκαναν δύο παιδιά, την Τάρα και τον μικρό αδερφό της Ράιαν Κιάν. Αντιλήφθηκαν δε από πολύ μικρή ηλικία το «σπάνιο» μυαλό της κόρης τους και γι’ αυτό αποφάσισαν να δουν πώς θα τα πήγαινε στο τεστ της Mensa.
«Η Τάρα ήταν πάρα πολύ έξυπνη από πολύ μικρό παιδί, την έχουμε τραβήξει βίντεο να κάνει πάρα πολύ γρήγορα προσθέσεις, ενώ έμαθε να διαβάζει σε ηλικία μόλις τριών ετών», μας εξηγεί ο μπαμπάς της. «Μάλιστα όταν παρακολουθούσαμε στην τηλεόραση μαθηματικούς διαγωνισμούς, έβρισκε την απάντηση πάρα πολύ γρήγορα», λέει ο Χοσεϊν Σαριφί προσθέτοντας ότι «πάντα σε όλα τα μαθήματα οι καθηγητές την ξεχώριζαν ως πολύ χαρισματική». Μάλιστα συζητώντας με τον πατέρα της για την καταπίεση των γυναικών στο Ιράν, όπου ισχύει ο νόμος της Σαρίας, μας λέει πως θεωρεί ότι η κόρη του είναι ένα μόνο παράδειγμα του τι μπορούν να κάνουν οι Ιρανές «όταν τους δίνονται ευκαιρίες στην Ευρώπη».
Πάντως η 11χρονη ιδιοφυΐα δεν επαναπαύεται στο εξαιρετικό μυαλό της και ασχολείται κάθε μέρα με τη μελέτη των μαθημάτων της, της μουσικής, των ξένων γλωσσών, με τον αθλητισμό και με το διάβασμα, ενώ δεν παίζει καθόλου βιντεοπαιχνίδια ούτε βλέπει τηλεόραση (όπως μας λέει, βλέπει κάποιες φορές μόνο μία ώρα το Σάββατο). Γι’ αυτό και το μήνυμα που στέλνει σε παιδιά και ενήλικες μέσα από το «Έθνος της Κυριακής» είναι ότι «παρόλο που το υψηλό IQ βοηθάει, δεν πρέπει να σκέφτεσαι ότι αυτό θα σου εξασφαλίσει μια καλή δουλειά και επιτυχία. Πρέπει να καταβάλλεις πάντα σκληρή προσπάθεια και δεν μπορείς να επιτύχεις αν δεν προσπαθήσεις»
Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία - Αναφορές για νεκρούς
Γερμανία: Η στιγμή που το αυτοκίνητο πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά
Νέο βίντεο μετά τη φονική παράσυρση της Ράνιας: Ο 33χρονος Γάλλος μπαίνει σε μαγαζί και λέει «σκότωσα τον πατέρα μου»
Δολοφονήθηκε ράπερ στη Σουηδία, την ώρα που έκανε live μετάδοση - Σοκαριστικό βίντεο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr