Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ: «Εκτός πραγματικότητας οι Ευρωπαίοι»
Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για καταδίκη των «μεροληπτικών τοποθετήσεων»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Συνεχίζει τον δρόμο των προκλήσεων η Τουρκία, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εκφράζει την έντονη ενόχλησή του για το κοινό ανακοινωθέν της MED 7, που κάνει λόγο για μεροληπτική στάση των ευρωπαϊκών χωρών του νότου απέναντι στην Τουρκία με το να στηρίζει πλήρως τις θέσεις του ‘διδύμου’, δηλ. Ελλάδας και Κύπρου, - όπως τις χαρακτηρίζει σκωπτικά- στην ανατολική Μεσόγειο.
«Καταδικάζουμε τις μεροληπτικές, ανυπόστατες και αβάσιμες από άποψη διεθνούς δικαίου διατυπώσεις για το Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο στην κοινή ανακοίνωση της 6ης συνόδου των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότο που οργανώθηκε στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου.
Οι διατυπώσεις αυτές αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του κυπριακού/ελληνικού διδύμου, που δεν συμβαδίζουν με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Για εμάς δεν έχουν καμία αξία, νομιμότητα και επίδραση», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
«Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα νέο παράδειγμα για το πώς το κυπριακό/ελληνικό δίδυμο εκμεταλλεύτηκαν την ένταξή τους στην Ε.Ε. και πως ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό», συνεχίζει η ανακοίνωση, καταγγέλλοντας μάλιστα την Ε.Ε. ως πλευρά που δεν μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού, όταν δείχνει τέτοια στάση.
«Καθιστά για άλλη μια φορά σαφές γιατί η Ε.Ε. και τα μέλη της δεν μπορούν να είναι αμερόληπτοι και αξιόπιστοι παίκτες στην επίλυση του Κυπριακού».
Στην τουρκική ανακοίνωση υπενθυμίζονται για άλλη μια φορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί και την ανατολική Μεσόγειο, ενώ σημειώνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, αν δεν αναγνωριστεί πολιτική ισότητα στους Τουρκοκυπρίους και δεν εγγυηθεί η ασφάλειά τους.
«Όσον αφορά στο θέμα του Κυπριακού, οι χώρες που υπέγραψαν αυτή την διακοίνωση θα πρέπει να θυμούνται ότι στο νησί δεν ζουν μόνο οι Ελληνοκύπριοι αλλά και οι Τουρκοκύπριοι και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και ικανοποιηθούν οι ανάγκες που αφορούν στην ασφάλειά τους. Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ‘παράνομη χώρα’, την οποία η Ε.Ε. στηρίζει μαζί με τη ‘μαξιμαλιστική’ θεωρία που έχει η Κύπρος για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της στη Μεσόγειο.
«Η ανακοίνωση στηρίζει επίσης τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Νότιας Κύπρου, η οποία αποτελεί από μόνη της παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όπως έχουμε ήδη τονίσει, τόσο η Ε.Ε. όσο και κάθε μέλος της Ε.Ε. δεν μπορούν να επικυρώνουν την αξίωση μιας χώρας για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της σαν να ήταν δικαστήριο. Επιπλέον, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, δεν είναι μια κανονική χώρα ώστε να σφετερίζεται τα ίσα δικαιώματα των Τ/Κ, που αποτελούν ένα από τα συστατικά στοιχεία του νησιού».
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει με την προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα ότι στο θέμα της ανατ. Μεσογείου η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήμα, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα τα δικά της αλλά και των Τ/Κ.
«Τέλος, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο τόσο τα δικά της δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας της στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και τα ίσα δικαιώματα των Τ/Κ επί των υδρογονανθράκων στο νησί, και ότι στο θέμα αυτό δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».
Oι MED7 στο κοινό ανακοινωθέν τους εκφράζουν «την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθυμίζουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».
«Εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουμε την σοβαρή μας ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου», αναφέρουν οι MED7 σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο.
Καλούν την ΕΕ «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηρίοτητες της να μελετήσει την λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».
Οι MED7 καλούν επίσης την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης, περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη.
Επαναλαμβάνουν επίσης ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη». Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουν την έκκληση τους προς την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο.
Στο μικροσκόπιο η έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Σημειώσεις για βόμβες και δομή της οργάνωσης στα χέρια της ΕΛΑΣ - Τι θα ακολουθούσε
«Δεν θα υπάρξει νικητής»: Η εκτίμηση Ζεμενίδη για τις εκλογές των ΗΠΑ - Ο ρόλος του τοξικού κλίματος
Καραμπόλα στην Αθηνών-Λαμίας: ΙΧ προσέκρουσαν σε τρέιλερ που αποκολλήθηκε από όχημα
Γυναίκα στη Βαλένθια έμεινε ζωντανή τρεις μέρες στο αυτοκίνητό της - Η συγκλονιστική διάσωση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr