Ο «καυτός» δρόμος Τραμπ, Ερντογάν και Πούτιν προς τη… ρήξη; Ο ρόλος Μακρόν και Κύπρου…
Ο Αμερικανός πλανητάρχης έχει στο μυαλό του το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και ένα σωρό άλλα προβλήματα που τον απασχολούν και δεν προβλέπεται να ασχοληθεί με τη μικρή Κύπρο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Αυτή η εβδομάδα χαρακτηρίζεται «καυτή» διπλωματικά. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γίνει ένα άνευ προηγουμένου «ξεκαθάρισμα» στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Ο Ταγίπ Ερντογάν -σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση- θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους έξι ξένους ηγέτες στην Ιαπωνία, και μετά τις συναντήσεις αυτές θα γνωρίζουμε τι θα συμβεί με την αγορά των S-400 και αν αυτή η αγορά θα οδηγήσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις στην απόλυτη ρήξη. Από αυτές τις συναντήσεις εξαρτάται η τακτοποίηση και άλλων θεμάτων, καθώς η απειλή του Ερντογάν εναντίον της Κύπρου, που αποτελεί κυπριακό έδαφος, μπορεί να αλλάξει τους όρους του διπλωματικού και στρατηγικού παιγνιδιού.
Ο Αμερικανός πλανητάρχης έχει στο μυαλό του το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και ένα σωρό άλλα προβλήματα που τον απασχολούν και δεν προβλέπεται να ασχοληθεί με τη μικρή Κύπρο. Όμως, μπορεί να συμβεί και το αδιανόητο. Ζούμε στον αστερισμό του «απρόβλεπτου» και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού κολλά και πόση επιρροή έχει για την Αμερική ο στρατηγικός ρόλος της Κύπρου και τα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακάλυψε η Exxon Mobil. Εάν οι πληροφορίες είναι ορθές, η Κύπρος μπορεί να χρειάζεται προστασίας από τους Αμερικανούς. Αλλά πάντα το πρόβλημα -ακόμα και τώρα που οι δύο χώρες δεν συνομιλούν- είναι το γνωστό: πώς θα το πάρει η Τουρκία αν οι Αμερικανοί πράξουν αυτά που είναι υποχρεωμένοι; Διότι η προσφορά του νησιού στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι ανεκτίμητη…
Πέραν των παραπάνω, δικαιολογημένα προκαλεί ικανοποίηση η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δίνουμε και κάποια εύσημα, διότι κάποιοι δικοί μας άνθρωποι έκαναν το καθήκον τους καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Πρώτα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου και στους διπλωμάτες των δύο χωρών που ξεπέρασαν εαυτούς. Η προσπάθειά τους ανταμείφθηκε. Πρόσφεραν μεγάλη εθνική υπηρεσία και πρέπει να τους αναγνωριστεί. Εδώ το θέμα δεν είναι κομματικό, αλλά ξεκάθαρα εθνικό. Αναγνωρίζουμε, βεβαίως, τις προσπάθειες του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλοι έδωσαν μεγάλη μάχη και η απειλή για βέτο ήταν απόλυτα σωστή. Και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Αναστασιάδης αντιλήφθηκαν νωρίς ότι τη νίκη από την ήττα την χώριζε μία κλωστή. Οπότε δεν είχαν καμία άλλη επιλογή παρά να ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα τους και να αντιπαρατεθούν στα ίσια με τους φίλους της Τουρκίας.
Ειλικρινά: Πώς μπορούν να ανήκουν στη δημοκρατική Ευρώπη αυτοί οι ηγέτες που υποστήριξαν τον δικτάτορα Ταγίπ Ερντογάν; Καλή δουλειά έκανε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τους δεξιούς ηγέτες της Ευρώπης, μερικοί εκ των οποίων είναι γνωστοί «ερντογολάγνοι»… Από εδώ και πέρα απαιτείται μεγάλη προσοχή, διότι οι Ευρωπαίοι μας έχουν συνηθίσει να προτιμούν τα εθνικά συμφέροντά τους και όχι τα συμφέροντα της ενωμένης Ευρώπης. Εκτός εάν έχουν συνειδητοποιήσει ότι πραγματικά κινδυνεύει ευρωπαϊκό έδαφος, που είναι η ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό θα φανεί στη συνέχεια. Πιστεύω ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί της Τουρκίας μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν θα υποχωρήσει η κατοχική δύναμη, διότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε κατάσταση οξείας ψυχασθένειας. Είναι στη φάση που δεν φοβάται τίποτα και γι’ αυτό ευθύνεται πρωτίστως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος του έχει γεμίσει τα μυαλά με …αέρα. Τον έπεισε ότι είναι άτρωτος. Όπως μου είπε ένας αξιωματούχος, εάν η Αμερική απαντήσει με κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400, μέσω του νόμου CAATSA, δεν θα σώσουν τον Ερντογάν τα λεφτά του Πούτιν και του Κατάρ. Να μη σας πω ότι μπορεί να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν…
Και εφόσον ο Λευκός Οίκος ομιλεί για «οδυνηρές επιπτώσεις», όλοι γνωρίζουμε ότι, όταν χτυπά η Αμερική, το χτύπημα είναι καταλυτικό. Επειδή, λοιπόν, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα υποχωρήσει και θα συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να εξεύρει τρόπους ώστε να υποστηρίξει έμπρακτα την Κύπρο και τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο νησί. Είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί σε καθεστώς «πολεμικής κατάστασης» και πρέπει να αντεπεξέλθει σε αυτή την πρόκληση που αφορά και την ίδια. Κανένας από εμάς δεν σκέφτεται τα στρατιωτικά μέσα, διότι η ΕΕ δεν έχει δόντια. Είναι μια ένωση προβληματική, η οποία δεν έχει καταφέρει πολλά πράγματα μέχρι τώρα.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Κατασκεύασαν τη χειρότερη γραφειοκρατία και δεν σκέφθηκαν ότι κάποια στιγμή θα χρειαστούν στρατό για να υποστηρίξουν τα σύνορά τους. Σκεφτείτε τι μπορούν να κάνουν στο μέλλον απέναντι στη λαίμαργη Κίνα, η οποία σχεδιάζει να κυριαρχήσει τον κόσμο, και απέναντι στην ισχυρή Ρωσία, η οποία θα θυμώσει κάποια στιγμή με τις κυρώσεις που τις επέβαλαν. Η Ευρώπη δεν θα έχει καμία τύχη, και με δεδομένο ότι η Αμερική, που θα μπορούσε να την βοηθήσει, όλο και περισσότερο στρέφεται προς την άκρα Δεξιά και γίνεται απαράδεκτα ξενοφοβική… Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν έχω την παραμικρή εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι απούσα, διότι βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός της Καγκελαρίας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, αν τολμήσει να εισέλθει δυναμικά στο γεωστρατηγικό παιγνίδι της Ανατολικής Μεσογείου, θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ηγέτη της Ευρώπης και η χώρα του να έχει σημαντικά οικονομικά και στρατηγικά οφέλη. Οι πληροφορίες που διαρρέουν από το Παρίσι αναφέρουν ότι σκέφτεται σοβαρά να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα. Η πολεμική σύρραξη πρέπει να είναι η ύστατη επιλογή. Και ουδείς λογικός άνθρωπος θα πρέπει να τη σκέφτεται καν. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι απέναντι στην Ευρώπη βρίσκεται ένας ηγέτης που δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη λογική…
Πηγή: hellasjournal.com
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr