Η Μέρκελ τρέμει και το κόμμα της καταρρέει
Η τέταρτη και τελευταία θητεία της έχει, ωστόσο, ήδη σηµαδευτεί από πρωτοφανή πλήγµατα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Κατά τη διάρκεια της µακρόχρονης παραµονής της στο τιµόνι της Γερµανίας, εκείνη κατάφερε να µείνει όρθια απέναντι σε µια σειρά από κρίσεις που έριξαν εν µια νυκτί όλες τις άλλες κυβερνήσεις της «γηραιάς ηπείρου»: την παγκόσµια χρηµατοπιστωτική κρίση, το προσφυγικό κύµα, την άνοδο της ακροδεξιάς, το Brexit.
Η τέταρτη και τελευταία θητεία της έχει, ωστόσο, ήδη σηµαδευτεί από πρωτοφανή πλήγµατα: έναν υπό κατάρρευση κυβερνητικό συνασπισµό πίσω στο Βερολίνο, την πτώση των ποσοστών των Χριστιανοδηµοκρατών (CDU) στις ευρωεκλογές, την άνοδο των Πρασίνων που εµφανίζονται έως και πρώτο κόµµα πλέον στις δηµοσκοπήσεις στη Γερµανία, το αδιέξοδο µε τον Γερµανό υποψήφιο (Spitzenkadidat) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος για την Κοµισιόν, Μάνφρεντ Βέµπερ, την ανεπιθύµητη διαρχία (Ανεγκρετ Κραµπ- Καρενµπάουερ στην αρχηγία του CDU, Μέρκελ στην καγκελαρία) και, τώρα… τις ανησυχίες για την υγεία της.
Οκτώ ηµέρες έπειτα από εκείνο το συγκλονιστικό βίντεο στο οποίο εµφανιζόταν η Γερµανίδα καγκελάριος να τρέµει σύγκορµη δίπλα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιµίρ Ζελένσκι, πασχίζοντας να διατηρήσει την ψυχραιµία της, ένα δεύτερο τέτοιο περιστατικό ήρθε αυτήν την εβδοµάδα να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την υγεία της. Την περασµένη Πέµπτη ο φακός κατέγραψε ξανά την 64χρονη Μέρκελ να τρέµει δίπλα στον πρόεδρο της Γερµανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνµάγερ, στην τελετή ορκωµοσίας της νέας υπουργού ∆ικαιοσύνης Κριστίν Λάµπρεχτ.
Η καγκελάριος εµφανίζεται να κρατά σφιχτά τα χέρια πάνω στο σώµα της, κοιτάζοντας αµήχανα στο πλάι, και όταν ένας βοηθός τής προσφέρει νερό, εκείνη αρνείται (ήταν κάτι που συζητήθηκε, καθώς το προηγούµενο περιστατικό η καγκελάριος το είχε αποδώσει σε αφυδάτωση – όπως εξήγησε αργότερα, είχε πιει πολλούς καφέδες και ελάχιστο νερό τη ζεστή εκείνη ηµέρα). Οπως και την προηγούµενη φορά που καταγράφηκε να τρέµει έντονα, το περιβάλλον της Μέρκελ ανακοίνωσε ότι είναι καλά στην υγεία της και ότι θα ακολουθήσει κανονικά το πρόγραµµά της, ταξιδεύοντας µάλιστα στην Ιαπωνία για τη διήµερη σύνοδο του G20 που ολοκληρώθηκε το Σάββατο.
Βέβαια η ανακοίνωση αυτή δεν ήταν αρκετή για να σταµατήσει τα σενάρια και τη µεγάλη ανησυχία για την κατάστασή της. Το ερώτηµα «τι συµβαίνει µε τη Μέρκελ;» έρχεται στο προσκήνιο στη χειρότερη δυνατή πολιτική συγκυρία για τους Χριστιανοδηµοκράτες (CDU) και τους κυβερνητικούς εταίρους τους, Σοσιαλδηµοκράτες (SPD), καθώς αυξάνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό της Γερµανίας. Ο κυβερνητικός συνασπισµός, ο οποίος είχε σχηµατιστεί πέρυσι έπειτα από µαραθώνιες διαπραγµατεύσεις, απειλείται πλέον σοβαρά µε διάλυση, αφού το SPD υποχώρησε στην τρίτη θέση στις ευρωεκλογές, µε τις δηµοσκοπήσεις να το τοποθετούν πλέον ακόµη χαµηλότερα, στην τέταρτη.
Ισόπαλοι με τους Πράσινους
Ερευνα (Insa) εµφάνισε αυτήν την εβδοµάδα ισόπαλους τους Χριστιανοδηµοκράτες (CDU) και τους Πρασίνους µε 25,5%, την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερµανία» (AfD) να ακολουθεί µε 13,5% και τους Σοσιαλδηµοκράτες (SPD) να υποχωρούν στο 12,5%. Στην πέµπτη και έκτη θέση εµφανίζονται η Αριστερά (9%) και οι Ελεύθεροι ∆ηµοκράτες (8,5%). Αλλες δηµοσκοπήσεις, µάλιστα, έχουν δώσει µε διαφορά µίας µονάδας τη νίκη στο οικολογικό κόµµα σε ενδεχόµενες πρόωρες εκλογές. Το σενάριο που παρουσιάζει η έρευνα είναι εφιαλτικό για τη χριστιανική ένωση CDU/CSU, η οποία δεν θα µπορούσε να συγκυβερνήσει µε τους συνήθεις εταίρους της. Ακόµα και αν έβαζαν στο άθροισµα και το SPD και το FDP, µια τέτοια τετρακοµµατική κυβέρνηση θα συγκέντρωνε µόλις το 43,5% των ψήφων.
Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι σε ενδεχόµενες πρόωρες εκλογές οι Πράσινοι θα είχαν το προβάδισµα για τον σχηµατισµό κυβέρνησης και δύσκολα θα δέχονταν να συµµαχήσουν µε την Κεντροδεξιά υπό τον φόβο µήπως φθαρούν όπως το SPD. Με τον µεγάλο συνασπισµό στα πρόθυρα της κατάρρευσης και την κατάσταση της υγείας της να προκαλεί ανησυχία, πλέον τα σενάρια δίνουν και παίρνουν αναφορικά µε το τι σκοπεύει να κάνει η Μέρκελ, που σε δύο εβδοµάδες κλείνει τα 65, µετά το τέλος της τέταρτης θητείας της, µιας θητείας που δεν αποκλείεται να λήξει πρόωρα. Θα παραµείνει στην πολιτική, αλλά στο παρασκήνιο; Θα αποσυρθεί στο εξοχικό της και θα αφοσιωθεί µε τη συγγραφή της αυτοβιογραφίας της; Οι πιθανές επιλογές ποικίλλουν...
Αξίζει πάντως να σηµειωθεί ότι εν µέσω της ασυµφωνίας των «27» για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ, διεθνείς αναλυτές προτείνουν τη Μέρκελ, τη «βασίλισσα των συνόδων κορυφής», ως το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί τoυ Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, καθώς εκείνη διαθέτει όλα τα πολιτικά και ηθικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται, ενώ παράλληλα ξεχωρίζει και ως µία από τις λίγες προσωπικότητες που µπορούν να τα βάλουν στα ίσα µε τον Αµερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραµπ, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιµίρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr