Ερντογάν: «Δεν ετοιμαζόμαστε για πόλεμο με τους S-400»
Τον Απρίλιο του ’20 θα ολοκληρωθεί η παραλαβή των S-400, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Παίρνοντας τους S-400 δεν ετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Προσπαθούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη και την εθνική μας ασφάλεια. Αυτός είναι ο στόχος και όλων των άλλων πρωτοβουλιών μας για τη βελτίωση της αμυντικής μας βιομηχανίας. Ναι, ο στόχος όλων των προσπαθειών μας είναι να διατηρήσουμε την ειρήνη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε μία παράφραση της γνωστής ρήσης ‘αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο’.
Μιλώντας προς εκδότες και καναλάρχες σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από την παρουσίαση ενός βίντεο για τους S-400 ο Ερντογάν εξέφρασε πρώτα από όλα τις ευχαριστίες του για την αξιοπρεπή στάση που επέδειξαν τα τουρκικά ΜΜΕ στο θέμα αυτό. «Η αγορά των S-400 από τη χώρας μας και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για το θέμα αυτό, μας έδειξαν ότι είναι ζωντανή η κοινή λογική και η σοφία του έθνους μας, καθώς και η ευαισθησία των μέσων ενημέρωσης που αποτελούν τη φωνή αυτών των ανθρώπων».
Τον Απρίλιο του ’20 θα ολοκληρωθεί η παραλαβή των S-400
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της αγοράς του αντι-πυραυλικού συστήματος, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, και δήλωσε ότι η παραλαβή όλων των συστοιχιών θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2020.
«Δεν είναι για το κέφι μας, είναι ανάγκη. Πρώτα ο Αλλάχ, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει φτάσει ένα μεγάλο μέρος, ενώ η παραλαβή θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2020».
Και τα F-35 θα πάρουμε και κυρώσεις… δεν θα υπάρξουν
Στο ερώτημα τι θα γίνει όμως με τα αμερικανικά μαχητικά F-35, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα τα δώσει τελικά στην Τουρκία.
«Το S-400 είναι ένα αμυντικό σύστημα. Όταν έρθουν τα F-35, θα είναι ένα επιθετικό όπλο. Φυσικά εμείς είμαστε μία από τις 9 χώρες-εταίρους στο πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα, είμαστε μία χώρα που συμμετέχει και στην παραγωγή πέρα από το να είναι εταίρος. Αλλά όλα αυτά, δεν αρμόζουν στο πνεύμα φιλίας και συνεργασίας. Οι S-400 είναι άλλο πράγμα, τα F-35 άλλο. Και στο θέμα της αποπληρωμής, είμαστε μία χώρα που πληρώνουμε κανονικά. Έχουμε πληρώσει μέχρι στιγμής 1 δις. 400 εκατ. δολάρια. Και από την άλλη συνεχίζουμε να παράγουμε τα κομμάτια που έχουμε αναλάβει να κατασκευάσουμε. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Τραμπ και οι αποκάτω του έχουν την ίδια άποψη αλλά πρόσφατα στην Οσάκα το είπε πολύ ανοιχτά και ξεκάθαρα στη συνάντησή μας και ενώπιον του διεθνούς τύπου. Αυτή είναι η θέση του κ. Τραμπ και δεν έχουμε εντοπίσει κάποια διαφορετική στάση. Ελπίζω να μην υπάρξει κάποια άλλη κατεύθυνση στο θέμα των F-35. Κάποιοι πού και πού αναφέρονται σε κυρώσεις. Αλλά εγώ μιλάω με βάση την εντύπωση που αποκόμισα από τον κ. Τραμπ», είπε. Αισιόδοξος και στο θέμα των κυρώσεων πάντως ο Τούρκος πρόεδρος.
«Για τον CAATSA (αμερικανικός νόμος περί κυρώσεων σε τρίτες χώρες) το λένε κι αυτό. Αλλά το πλαίσιο του CAATSA δεν αφορά στην Τουρκία, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Και αν πάμε και πιο μακριά, δεν αναφέρεται μέσα σε αυτόν τίποτα για τα F-35. Πριν λοιπόν μπούμε σε τέτοια παιχνίδια, ως κράτη μεταξύ μας έχουμε προβεί σε σοβαρά βήματα και συνεχίζουμε να το κάνουμε και δεν πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Συνεχίζουμε αποφασιστικά», τόνισε.
Ο έλεγχος των S-400 ανήκει στην Τουρκία
Τη διαβεβαίωση ότι τον έλεγχο του αντι-πυραυλικού συστήματος θα έχει η Τουρκία έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Ο έλεγχος μας ανήκει εξ ολοκλήρου. Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα έχουν τον πλήρη έλεγχο (της λειτουργίας των S-400). Το θέμα του λογισμικού, είναι μία διαδικασία που έχει να κάνει με την κοινή παραγωγή και έχουν γίνει ενέργειες στο θέμα αυτό», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ωστόσο ότι τα 100 άτομα που έχουν σταλεί στη Ρωσία για εκπαίδευση δεν αρκούν, ίσως δεκαπλασιαστούν.
Ζητάμε μηχανές Rolls Royce για τα ελικόπτερά μας και η Αγγλία δεν μας δίνει
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και σε άλλες συνεργασίες με άλλες χώρες στον αμυντικό τομέα, όπου επίσης όμως βρίσκει προσκόμματα. Μία εκ των οποίων είναι η Αγγλία, από την οποία η Τουρκία ζητά την αγορά μηχανών rolls Royce, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται προς το παρόν να της πουλήσει.
«Θέλω να χρησιμοποιήσω στα ελικόπτερα Atak, Rolls Royce. Έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει τη Rolls Royce στην παραγωγή αλλά τώρα από κάπου δεν παίρνουν άδεια για να μας ξαναπουλήσουν. Κι έχουμε πολλούς πελάτες, που μας ζητούν ελικόπτερα Atak. Είναι ένα πολύ ισχυρό ελικόπτερο», παραπονέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr