Ε.Ε.: Βερολίνο, Παρίσι πιέζουν για ενιαίο µηχανισµό διάσωσης µεταναστών
«Παρακολουθούµε προσεκτικά την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και µοιραζόµαστε τις ανησυχίες για τις δύσκολες συνθήκες» ανέφερε στο «Εθνος» εκπρόσωπος της Κοµισιόν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τη στήριξη τουλάχιστον 15 χωρών της ΕΕ για έναν προσωρινό µηχανισµό διαχείρισης διασώσεων µεταναστών στη Μεσόγειο επιχείρησαν να διασφαλίσουν χθες στο Παρίσι οι αρµόδιοι υπουργοί. Στη συνάντηση πήραν µέρος υπουργοί των κρατών-µελών της ΕΕ και των συνδεδεµένων χωρών Σένγκεν (Ελβετία Νορβηγία, Ισλανδία), ο αρµόδιος επίτροπος ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος, εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου, του ∆ιεθνούς Οργανισµού Μετανάστευσης, της Υπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ, του Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής ∆ράσης. Ωστόσο, καταγράφηκαν «ηχηρές» απουσίες.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, δεν πήρε µέρος στη συνάντηση, αλλά εκπροσωπήθηκε από τεχνοκράτες. Ο ίδιος την προηγούµενη µέρα τόνιζε ότι «η Γαλλία και η Γερµανία δεν µπορούν να αποφασίζουν µόνες τους για τη µεταναστευτική πολιτική, «αγνοώντας τα αιτήµατα των χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειµένες» στο πρόβληµα.
Αύξηση ροών
Η πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερµανίας για τη δηµιουργία του µηχανισµού θα µπορούσε θεωρητικά να επιβάλει στην Ιταλία και τη Μάλτα να ανοίξουν τα λιµάνια τους στα πλοία των µη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν µετανάστες στη Μεσόγειο, πράγµα που σήµερα αρνούνται και η Ρώµη και η Βαλέτα. Την ίδια ώρα, οι ροές καταγράφονται αυξηµένες στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Και παρά το γεγονός ότι η Κοµισιόν κάνει ό,τι µπορεί για να διαχωρίσει το Μεταναστευτικό από τα υπόλοιπα πολιτικά ζητήµατα της ΕΕ µε την Τουρκία, κανείς δεν είναι σε θέση να διαπιστώσει αν τα δυο θέµατα όντως δεν συνδέονται.
Σύµφωνα µε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, κατά τους πρώτους 5 µήνες του 2019 καταγράφηκαν 17.547 παράνοµες συνοριακές διελεύσεις µέσω της Ανατολικής Μεσογείου. Στην Ελλάδα µεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφηκε στα θαλάσσια σύνορα αλλά και στα χερσαία µε την Τουρκία και τη Βουλγαρία. «Παρακολουθούµε προσεκτικά την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και µοιραζόµαστε τις ανησυχίες για τις πολύ δύσκολες συνθήκες. ∆ιασφαλίσαµε πάντοτε τη διαθεσιµότητα κεφαλαίων της ΕΕ και την επιχειρησιακή στήριξη προς την Ελλάδα, προκειµένου να αντιµετωπίσουµε αυτές τις προκλήσεις και να βελτιώσουµε την ανθρωπιστική κατάσταση προκειµένου να εξασφαλίσουµε τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης µε πλήρη σεβασµό των ανθρωπίνων δικαιωµάτων» ανέφερε στο «Εθνος» εκπρόσωπος της Κοµισιόν.
Ο ίδιος σηµείωσε ότι η συνολική χρηµατοδοτική στήριξη από την ΕΕ για τη διαχείριση της µετανάστευσης στην Ελλάδα υπερβαίνει σήµερα τα 2 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά και την κατάσταση στην Κύπρο, όπου επίσης καταγράφεται αύξηση ροών από την Τουρκία, και βρίσκεται σε τακτική επαφή µε τις κυπριακές Αρχές, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και µέσω επισκέψεων εµπειρογνωµόνων.
Δηλώσεις Κουµουτσάκου - Βαρβιτσιώτη από το Παρίσι
Στη συνάντηση συµµετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γ. Κουµουτσάκος επισήµανε ότι «κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει το ενδεχόµενο µιας ν έας µεταναστευτικής έξαρσης», γι’ αυτό και επιβάλλεται «αυξηµένη εγρήγορση, καλή προετοιµασία, αµοιβαία κατανόηση, στενή συνεργασία, υπευθυνότητα και αποτελεσµατική αλληλεγγύη». Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράµµισε ότι στην Ελλάδα, «που έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της και δεν νοείται να επιβαρυνθεί άλλο, γνωρίζουµε καλά ότι το θέµα των αποβιβάσεων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο», ενώ ζήτησε να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας και µέσω του Frontex.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε ότι «παρότι σήµερα δεν βρισκόµαστε σε κρίση, σίγουρα τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει άνοδος των ροών», επισηµαίνοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε ενιαίο ευρωπαϊκό συντονισµό για την αντιµετώπιση του ζητήµατος των επιστροφών.
Διοικητές Νοσοκομείων: Μπάχαλο με τον νόμο Κεραμέως και τη μοριοδότηση των υποψηφίων - Τα λάθη και οι υποψίες για παρεμβάσεις
ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου - Τα φαβορί, οι τάσεις και οι στόχοι των υποψηφίων
Χάρτης της ΕΕ με το Αιγαίο ξεσηκώνει... εθνικιστικές «φουρτούνες» στην Τουρκία
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Ποιοι συμμετέχουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr