Επαναπατρίζονται οι πρόσφυγες στη Συρία
Προς απέλαση χιλιάδες από την Τουρκία και τον Λίβανο, καθώς ξεκίνησαν επιχειρήσεις µε σκοπό τον εξαναγκασµό τους να υπογράψουν δηλώσεις «οικειοθελούς αποχώρησης»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στην άµεση απέλαση χιλιάδων προσφύγων προς τη Συρία, όπου όµως ακόµη µαίνονται µάχες, φέρονται να προχωρούν οι Αρχές της Τουρκίας και του Λιβάνου, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα. Οπως έγινε γνωστό, στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν επιχειρήσεις εναντίον Σύρων προσφύγων µε σκοπό την κράτησή τους και τον εξαναγκασµό τους να υπογράψουν δηλώσεις «οικειοθελούς αποχώρησης» από τις χώρες όπου είχαν βρει καταφύγιο.
Το τελευταίο διάστηµα στην Τουρκία, που φιλοξενεί περισσότερους από 3,5 εκατοµµύρια πρόσφυγες από τη Συρία, το κλίµα έχει αρχίσει να αλλάζει και να γίνεται περισσότερο εχθρικό. Η άσχηµη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονοµία εξαιτίας της πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηµιουργήσει ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίµα για τους πρόσφυγες και τους µετανάστες, µε τα πιο συντηρητικά κοµµάτια της κοινωνίας να θεωρούν υπεύθυνους για τα δεινά της τουρκικής οικονοµίας τους ανθρώπους που πέρασαν τα σύνορα για να ξεφύγουν από τον πόλεµο και τις συγκρούσεις.
Στην Κωνσταντινούπολη
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αρχές της Κωνσταντινούπολης αποφάσισαν ότι από τους περίπου 500.000 Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Πόλη, περίπου 200.000 θα πρέπει να επιστρέψουν στις τουρκικές επαρχίες όπου εκείνοι αρχικά καταγράφηκαν. Επιπλέον, χιλιάδες πρόσφυγες, που ζουν από το 2015 στην Πόλη, καταγγέλλεται ότι κρατήθηκαν από την αστυνοµία µέχρι να υπογράψουν χαρτιά στα οποία εκείνοι εµφανίζονται να επιθυµούν να επιστρέψουν στη Συρία. Σύµφωνα µε καταγγελίες που έγιναν την τελευταία εβδοµάδα, οι αστυνοµικοί τους κρατούσαν χωρίς να έχουν πρόσβαση σε διερµηνέα ή δικηγόρο και τους έδιναν χαρτιά να υπογράψουν λέγοντάς τους ότι µόνο αν τα υπογράψουν «θα επιστρέψουν σπίτι τους», στην ουσία αποσπώντας έτσι την υπογραφή τους.
Μετά την υπογραφή, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, τους άφησαν ελεύθερους και τους επέδωσαν ένα χαρτί απέλασης που τους καλούσε να εγκαταλείψουν τη χώρα µέσα στις επόµενες 30 ηµέρες. Στον Λίβανο την ίδια ώρα, χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους εργάζονταν χωρίς όµως να έχουν τα απαραίτητα χαρτιά, κατήγγειλαν ότι αποµακρύνθηκαν από τις εργασίες τους µαζικά από τις αρχές Ιουλίου. Σύµφωνα µε τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση πέρασε πρόσφατα νόµο που έχει στόχο να αυξήσει την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους Λιβανέζους πολίτες. Σηµειώνεται ότι, το τελευταίο διάστηµα, καθώς ο πόλεµος στη Συρία περνάει φάση ύφεσης µε τις εχθροπραξίες να έχουν συγκεντρωθεί στην επαρχία Ιντλίµπ, στον Λίβανο έχει ξεκινήσει µια έντονη συζήτηση για την επιστροφή στη Συρία των προσφύγων και των µεταναστών που φιλοξενούνται στη χώρα από το 2015. Στις σχετικές του δηλώσεις για το θέµα, ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης του Λιβάνου, Καµίλ Αµπουσλεϊµάν, υποστήριξε πως: «Απλά εφαρµόζω τον νόµο. Συµπάσχω µε τους Σύρους και καταλαβαίνω ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους γιατί µπορεί να µην είναι ασφαλείς».
Η Υπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ
Οι καταγγελίες ειδικά για την Τουρκία σχολιάστηκαν και από την εκπρόσωπο της Υπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Λιζ Τρόσελ, η οποία ανέφερε πως: «Είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο θέµα. Είµαστε σε συνεχή διάλογο µε την κυβέρνηση για µια σειρά από ζητήµατα και ιδιαίτερα για το θέµα όσων οδηγούνται πίσω στις επαρχίες πρώτης καταγραφής. Εξετάζουµε όµως και έναν αριθµό περιπτώσεων που σχετίζονται µε απελάσεις και τις οποίες προς το παρόν δεν έχουµε καταφέρει να επιβεβαιώσουµε». Σύµφωνα µε τον «Guardian», πάντως, ένα άλλο στέλεχος του ΟΗΕ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυµία του ανέφερε πως: «Υπάρχουν συνέχεια αναφορές ότι πρόσφυγες εξαναγκάζονται να υπογράψουν τα έγγραφα για την επιστροφή τους στη Συρία. Η Υπατη Αρµοστεία έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες αυτοί δεν θα καταλήξουν στην Ιντλίµπ, όµως αποτυγχάνει»
Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr