Σερβία: Kρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε οικόσιτα ζώα
Tην περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τη νόσο «επείγουσα πρόκληση»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η Σερβία ανέφερε τέσσερις περιπτώσεις εκδήλωσης της νόσου της αφρικανικής πανώλης σε οικόσιτους χοίρους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE).
Τρεις από τις εκδηλώσεις της νόσου εντοπίστηκαν στην περιοχή του Βελιγραδίου και μία στην περιφέρεια Ποντουνάβσκι, σύμφωνα με τον OIE, που επικαλέστηκε έκθεση του σερβικού υπουργείου Γεωργίας. Σύμφωνα με την έκθεση, πέθαναν επτά χοίροι ενώ άλλα 114 ζώα θανατώθηκαν.
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων, που είναι θανατηφόρα για τους χοίρους, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, εξαπλώνεται στην Ανατολική Ευρώπη και την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τη νόσο «επείγουσα πρόκληση».
Τι συμβαίνει με την αφρικανική πανώλη των χοίρων
Στην Ελλάδα, οι αρμόδιες Αρχές λαμβάνουν μέτρα για το δύσκολο αυτό νόσημα, λέει στο Open ο Ευάγγελος Τσιαμάδης, κτηνίατρος του τμήματος υγείας ζώων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Την ανησυχία των κτηνοτρόφων για τη συγκεκριμένη νόσο εξέφρασε μιλώντας στην Ώρα Ελλάδος Καλοκαίρι ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος, Βάκης Τσιομπανίδης, καταγγέλλοντας παράλληλα πως στον Έβρο δεν υπάρχουν κτηνίατροι για να κάνουν ελέγχους στις χοιροτροφικές μονάδες.
Η κατάσταση στη Βουλγαρία
Στη Βουλγαρία έχουν εντοπιστεί πάνω από 20 εστίες αφρικανικής πανώλης σε χοίρους εντός βιομηχανικών χοιροτροφικών μονάδων, καθώς και σε φάρμες ιδιωτών, στο βόρειο τμήμα της χώρας με αποτέλεσμα να έχουν θανατωθεί πάνω από 50.000 χοίροι μόνο τον Ιούλιο.
Στο μεταξύ πέμπτη ημέρα συνεχίζεται ο αποκλεισμός του δρόμου Σλίβεν – Γιάμπολ της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, στην περιοχή του χωριού Κρουσάρε, λόγω κινητοποιήσεων χοιροτρόφων. Οι κινητοποιήσεις είναι κατά της απαίτησης των κτηνιατρικών αρχών να σκοτωθούν τα οικιακά γουρούνια λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή του Σλίβεν ακόμη δεν υπάρχουν κρούσματα αφρικανικής πανώλης. Σε δύο βιομηχανικά χοιροτροφεία στον νομό εκτρέφονται 3 994 ζώα. 5 140 περίπου είναι τα γουρούνια στα άλλα αγροκτήματα.
Tα μέτρα για την αφρικανική πανώλη των χοίρων στη χώρα μας
πόφαση για τη λήψη προληπτικών μέτρων σχετικών με την αποτροπή της εισόδου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα, υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Πριν από αυτό, υπήρξε συνεργασία μεταξύ των δασικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας μεταφοράς του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στη ζωική παραγωγή, ενώ αναλήφθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων μείωσης του κινδύνου.
Ειδικότερα, με την απόφαση καθορίστηκαν τα εξής:
- Η συγκρότηση συνεργείων δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και αγριόχοιρων, όπως προβλέπεται σχετικά στη δασική νομοθεσία (παρ. 2α. του άρθρου 259 του Ν.Δ. 87/69 (ΦΕΚ 7).
- Η κλιμάκωση των μέτρων ανάμεσα σε περιοχές υψηλής προτεραιότητας στις περιφέρειες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Μακεδονίας- Θράκης και Ηπείρου– Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου και στις υπόλοιπες αποκεντρωμένες διοικήσεις, όπου ο κίνδυνος είναι μικρότερος, αλλά εντοπίζονται προβλήματα στη γεωργική παραγωγή λόγω του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων.
- Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των πληθυσμών, αποκλειστικά με τη θήρα σε πεδινές, ημιορεινές – γεωργικές περιοχές από ειδικά συνεργεία ομάδων έμπειρων κυνηγών.
- Ρυθμίζονται θέματα σχεδιασμού και συντονισμού της δραστηριότητας με τη συγκρότηση συνεργείων κυνηγιού. Τις λεπτομέρειες θα ρυθμίζουν οι δασικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες των κυνηγετικών οργανώσεων και κατόπιν ειδικής επιστημονικής και τεχνικής αιτιολόγησης θα μπορεί να υλοποιηθεί η δράση και εντός καταφυγίων άγριας ζωής.
- Ρυθμίζονται θέματα προστασίας του προσωπικού και των πολιτών κατά την παραπάνω διαδικασία με την αυστηρή επίβλεψη των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών στις περιοχές λήψης των μέτρων.
- Επιτρέπεται η αγοραπωλησία των θηρευόμενων ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και αγριόχοιρων, ενώ παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διάθεσης σε ποσοστό έως 20% του βάρους του κρέατος, μετά από σχετικούς κτηνιατρικούς ελέγχους, σε κοινωνικά παντοπωλεία και ιδρύματα της περιοχής.
- Οι δασικές υπηρεσίες θα τηρούν πλήρες αρχείο των συνεργείων που θα συγκροτήσουν σχετικά με τη σύνθεση τους, τις εξόδους που πραγματοποίησαν, τον αριθμό των θηρευθέντων χοίρων και τις ποσότητες που διατέθηκαν, την περιοχή δράσης τους. Επίσης θα γίνει καταγραφή των κτηνοτροφικών μονάδων της εκάστοτε περιοχής και λοιπών μέτρων λήψης, που σχετίζονται με τη δίωξη στην ίδια περιοχή.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr