Αμαζόνιος: Ακτιβιστές κατά Μπολσονάρου - Επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από τη φωτιά
Το χειρότερο σενάριο της μετατροπής του τροπικού δάσους σε σαβάνα είναι πιο κοντά από ποτέ, με τις ευλογίες Μπολσονάρου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Εδώ και πάνω από 10 ημέρες, το δάσος του Αμαζονίου φλέγεται, σηματοδοτώντας μια απίστευτης έκτασης και σημασίας οικολογική καταστροφή για τον πλανήτη. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί 9.000 πυρκαγιές, ενώ ήδη για το τρέχον έτος η Εθνική Υπηρεσία Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας έχει καταγράψει 72.843 φωτιές, σημειώνοντας αύξηση 80% από το 2018.
Ο οικολόγος και συνεργάτης του National Geographic,Thomas Lovejoy, δηλώνει για την πυρκαγιά που κατακαίει εδώ και ημέρες έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες του πλανήτη: «Αναμφίβολα, είναι η μία από τις δύο συνολικά φορές που έχει ξεσπάσει τέτοια φωτιά στον Αμαζόνιο» και συμπληρώνει, χτυπώντας καμπανάκι για την πολιτική Μπολσονάρου: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των πρόσφατων ενεργειών αποψίλωσης του δάσους».
Ακτιβιστές εναντίον Μπολσονάρου
Οργανώσεις που ασχολούνται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή έχουν βάλει στο στόχαστρο τον πρόεδρο της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, από τη στιγμή που εξελέγη το 2018 και όχι άδικα.
Μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας επικεντρώθηκε στο «άνοιγμα» του Αμαζονίου στις επιχειρήσεις κι από τη στιγμή που βρέθηκε στον προεδρικό θώκο, έκανε ακριβώς αυτό. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστημικής Έρευνας της χώρας, μόνο το καλοκαίρι του 2019 έχει αποψιλωθεί τόση έκταση από το δάσος του Αμαζονίου, όση δεν αποψιλώθηκε μέσα στα τελευταία τρία χρόνια. Μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των στατιστικών, ο διευθυντής της Υπηρεσίας απολύθηκε. Επιπλέον, ο Μπολσονάρου άσκησε κριτική στις προειδοποιήσεις της Υπηρεσίας για την αποψίλωση, χαρακτηρίζοντάς τες επικίνδυνες για το εμπόριο και την ανάπτυξη.
«Τα προηγούμενα χρόνια, οι φωτιές που ξεσπούσαν είχαν μεγάλη σχέση με την λειψυδρία. Ωστόσο, φέτος είχαμε αρκετές βροχές, κάτι που μας κάνει να σκεφτούμε ότι αυτή η τελευταία καταστροφική πυρκαγιά προκλήθηκε από την αποψίλωση», σημειώνει η Adriane Muelbert, οικολόγος που μελετά τις επιπτώσεις της αποψίλωσης του Αμαζονίου στην κλιματική αλλαγή.
Ο Μπολσονάρου κατηγορεί τις ΜΚΟ για την πυρκαγιά
Την ίδια ώρα, σε μια δήλωση άνευ προηγουμένου, ο πρόεδρος της Βραζιλίας ανέφερε πως για τη φωτιά που καίει το δάσος του Αμαζονίου μπορεί να ευθύνονται ΜΚΟ που έχουν ως στόχο να αυξήσουν τη διεθνή κριτική στημ κυβέρνησή του.
«Συμβαίνει ένα έγκλημα και θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι αυτό το έγκλημα δεν θα εξαπλωθεί. Γι' αυτό κόβουμε τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ», τόνισε ο Μπολσονάρου χαρακτηριστικά, κάνοντας μάλιστα λόγο για «πόλεμο» που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του, προκαλώντας κατακραυγή.
Όσο ο Μπολσονάρου κωφεύει στην ανάγκη προστασίας του Αμαζονίου ενώ χτυπά συντροφικά την πλάτη των επιχειρηματικών κολοσσών που ορέγονται μερίδιο από τα καμένα, ιθαγενείς ξεριζώνονται από τη γη τους και διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν πως αν η καταστροφή στον Αμαζόνιο φτάσει σε σημείο μη αναστρέψιμο, τότε το τροπικό δάσος θα μετατραπεί σε μια ξηρή σαβάνα που δεν θα μπορεί να αποτελέσει πλέον κατοικία για μεγάλο μέρος της άγριας ζωής. Αν συμβεί αυτό, αντί για πηγή οξυγόνου που υπήρξε έως σήμερα, θα αποτελεί «εργοστάσιο παραγωγής» άνθρακα, την κινητήριο δύναμη της κλιματικής αλλαγής, με ό,τι αυτό θα σημάνει για την πορεία του ανθρώπινου είδους.
*Με πληροφορίες από nationalgeographic.com, cnn.com
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr