Ελβετία: Η CITES απαγόρευσε την πώληση άγριων ελεφάντων σε ζωολογικούς κήπους
Πρόκειται για μια απόφαση που χαιρετίστηκε από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι χώρες της CITES, της Σύμβασης για το διεθνές εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση, έθεσαν την Τρίτη δρακόντειους περιορισμούς στην πώληση των άγριων αφρικανικών ελεφάντων σε ζωολογικούς κήπους ή πάρκα αναψυχής του εξωτερικού, μια απόφαση που χαιρετίστηκε από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Η ολομέλεια της CITES, που συνεδρίασε στη Γενεύη, ενέκρινε αυτήν την απόφαση με 87 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 25 αποχές.
Μια πρώτη εκδοχή αυτής της απόφασης είχε υιοθετηθεί στις 19 Αυγούστου, την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Σύμβασης, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη. Το κείμενο, που είχε προταθεί από πολλές αφρικανικές χώρες, ανέφερε ότι μόνο "τα επιτόπια προγράμματα προστασίας της άγριας φύσης στο φυσικό περιβάλλον του είδους" συνιστούν "κατάλληλο προορισμό" για τα ζώα αυτά, αποκλείοντας έτσι τους ζωολογικούς κήπους ή τα πάρκα.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα αντέδρασαν, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση ελεφάντων από ζωολογικούς κήπους, ιδίως στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Ζιμπάμπουε έχει αιχμαλωτίσει και πουλήσει περισσότερα από 100 ελεφαντάκια σε κινεζικούς ζωολογικούς κήπους από το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης για την προστασία των ζώων Humane Society International (HSI).
Ανάμεσα στις δύο ψηφοφορίες μεσολάβησε μια εντατική εκστρατεία πίεσης, στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες όπως η Τζέιν Γκούνταλ, η Μπριζίτ Μπαρντό και η Πάμελα Άντερσον. Σήμερα, στην ολομέλεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε μια τροποποιημένη εκδοχή, για να πετύχει κάποιον συμβιβασμό.
Με την τροποποίηση αυτή προβλέπεται ότι οι αιχμαλωτισμένοι άγριοι ελέφαντες μπορούν να μεταφέρονται σε προστατευμένες ζώνες ή σε προγράμματα διάσωσης της άγριας ζωής, στο φυσικό τους περιβάλλον. Προβλέπονται όμως και εξαιρέσεις, υπό κάποιους όρους, αφού προηγουμένως οι χώρες συμβουλευτούν τους ειδικούς της CITES και της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (UICN) ή σε περιπτώσεις "προσωρινής μεταφοράς λόγω καταστάσεων έκτακτης ανάγκης". Η συζήτηση στην ολομέλεια ήταν τεταμένη και η πρόταση υιοθετήθηκε αφού προηγήθηκε μια διακοπή της συνεδρίασης.
Η εκπρόσωπος της HSI Όντρεϊ Ντέλσινκ χαρακτήρισε "νίκη" την απόφαση αυτή ενώ η Κασάνδρα Κένεν, της Wildlife at World Animan Protection σημείωσε ότι "θα αλλάξει τη ζωή πολλών μωρών ελεφάντων".
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η οικογενειακή ζωή των ελεφάντων είναι σύνθετη, δεν αντέχουν να χωρίζονται από το κοπάδι τους, ούτε την αιχμαλωσία.
Η CITES ιδρύθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια και καθορίζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου 35.000 ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας. Διαθέτει έναν μηχανισμό που της επιτρέπει να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες αυτούς.
Σοκαριστικά βίντεο πριν και μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού από την καμπίνα – 38 οι νεκροί
Σαλαμίνα: Πέθανε μετά από χρήση ναρκωτικών και τον πέταξαν σε δάσος – Τρεις συλλήψεις
Ξέσπασαν όλοι σε χειροκροτήματα: Στα επείγοντα Χανίων έσωσαν μαχαιρωμένο νεαρό από βέβαιο θάνατο
Η NASA εύχεται «χρόνια πολλά» με ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο δέντρο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr