Ιταλία: Γιατί ο Ματέο Σαλβίνι απειλεί με δημοψηφίσματα
Ο Σαλβίνι θέλει επίσης να γίνει δημοψήφισμα, αν η κυβέρνηση συνασπισμού προσπαθήσει να ακυρώσει το διάταγμα που πέρασε ο ίδιος και απαγορεύει τον ελλιμενισμό στα πλοία που διασώζουν μετανάστες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η ακροδεξιά Λέγκα θα επιδιώξει να προκαλέσει αλλεπάλληλα δημοψηφίσματα σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση, όπως δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της, Ματέο Σαλβίνι, καταγγέλλοντας ως «προδότες» τους πρώην εταίρους του, το Κίνημα Πέντε Αστέρων.
Ο Σαλβίνι, σε ομιλία του στην πόλη Ποντίντα, στη Λομβαρδία, δήλωσε βέβαιος ότι το κόμμα του θα επιστρέψει στην εξουσία. «Με χαρά αφήνω τα επτά υπουργεία στους προδότες, επειδή θα τα πάρουμε πίσω με τόκο σε μερικούς μήνες», είπε απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ansa.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόταν στα υπουργεία που είχε το κόμμα του στην κυβέρνηση συνασπισμού με το M5S, η οποία κατέρρευσε τον Αύγουστο. Η νέα κυβέρνηση, στην οποία παραμένει πρωθυπουργός ο ανεξάρτητος καθηγητής Τζουζέπε Κόντε, στηρίζεται από το M5S και τους Σοσιαλδημοκράτες (PD).
«Θα προκαλέσουμε αυτούς τους προδότες που είναι κλεισμένοι στα γραφεία τους (...) Τους επόμενους μήνες, θα υπάρξει μια κυβέρνηση του λαού», συνέχισε, υποσχόμενος να προκαλέσει δημοψηφίσματα με αντικείμενο τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου που ίσως καταστήσει δυσκολότερο για τη Λέγκα να ανέλθει στην εξουσία στο μέλλον.
Ο Σαλβίνι θέλει επίσης να γίνει δημοψήφισμα, αν η κυβέρνηση συνασπισμού προσπαθήσει να ακυρώσει το διάταγμα που πέρασε ο ίδιος και απαγορεύει τον ελλιμενισμό στα πλοία που διασώζουν μετανάστες.
Για να γίνει δημοψήφισμα στην Ιταλία πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 500.000 υπογραφές. «Αν αγγίξουν το διάταγμα ασφαλείας, τότε δεν θα μαζέψουμε 500.000 υπογραφές αλλά 5 εκατομμύρια για να υπερασπιστούμε τα ιερά σύνορα του έθνους μας», είπε.
Ο Σαλβίνι έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στη Ρώμη στις 19 Οκτωβρίου, σε μια «γιορτή εθνικής υπερηφάνειας», όπως την αποκαλεί.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa, ένας δημοσιογράφος που εργάζεται για την εφημερίδα La Repubblica δέχτηκε επίθεση από τους συγκεντρωμένους και το μικρόφωνό του καταστράφηκε ενώ ένας άλλος εξυβρίστηκε και παρενοχλήθηκε από δεκάδες ανθρώπους.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr