«Πάγος» από ΗΠΑ σε Τουρκία-«Ναυάγιο» η συνάντηση των ΥΠΕΞ
Σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου µε τον Αµερικανό οµόλογό του Μάικ Ποµπέο στην Ουάσιγκτον, καθώς η Αγκυρα δεν έλαβε τίποτα από όσα ζήτησε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Εάν κάτι έλειπε ως είδηση από τα πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου χθες στην Τουρκία, αυτό ήταν η συνάντηση που είχαν το αµέσως προηγούµενο βράδυ οι υπουργοί Εξωτερικών Ποµπέο και Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον.
Και αυτό όχι επειδή τα τουρκικά µίντια δεν πρόλαβαν να την καλύψουν (η συνάντηση είχε ολοκληρωθεί, άλλωστε, πριν από τις 11 το βράδυ ώρα Τουρκίας), αλλά µάλλον… επειδή προτίµησαν να την αφήσουν εκτός πρώτης σελίδας. Το τετ α τετ που είχαν την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Ποµπέο, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φαίνεται να κατέληξε σε… ναυάγιο για την τουρκική πλευρά, που δεν πήρε τίποτα από όσα θα ήθελε, ούτε καν στο θέµα της δολοφονίας του Σαουδάραβα δηµοσιογράφου Τζαµάλ Κασόγκι, και στους Τούρκους -ως γνωστόν- δεν αρέσει να συζητούν δηµοσίως τα «ναυάγιά» τους.
Ο Τσαβούσογλου πήγε στην Ουάσιγκτον µε µια σειρά από µεγάλα «θέλω». Παρουσίασε στους Αµερικανούς µια λίστα µε 84 άτοµα τα οποία το καθεστώς Ερντογάν ζητά να εκδοθούν στην Τουρκία ως «τροµοκράτες», µε τον φερόµενο ως «αρχιπραξικοπηµατία» Τούρκο ιµάµη Φετουλάχ Γκιουλέν να φιγουράρει φυσικά στην κορυφή της λίστας µε όσους καταζητούνται.
Επιπλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε τη µόνιµη εξαίρεση της Τουρκίας από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε βάρος της ενεργειακής βιοµηχανίας του Ιράν, προκειµένου να µπορέσουν δηλαδή οι Τούρκοι να συνεχίσουν να εισάγουν απρόσκοπτα ιρανικό πετρέλαιο. Υπενθυµίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει επί του παρόντος αναγνωρίσει µεν στην Αγκυρα ένα τέτοιο δικαίωµα, διαµηνύοντας όµως ότι αυτό θα είναι προσωρινό.
Πολλά «όχι» εισέπραξε ο Μ. Τσαβούσογλου, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτµεντ πήρε σαφώς θέση υπέρ της Λευκωσίας για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Οσο για το µέλλον… όπως έµελλε να φανεί και κατά τη συνάντηση της Τρίτης στην Ουάσιγκτον, τα µεγάλα «θέλω» του Ερντογάν δεν φαίνεται να βρίσκουν σχεδόν καµία ανταπόκριση από αµερικανικής πλευράς. Αντιθέτως µάλιστα: από όσα έχουν επισήµως ζητήσει οι Τούρκοι από τους Αµερικανούς, δεν φαίνεται να παίρνουν τίποτα, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ενδεικτικά του αµερικανοτουρκικού χάσµατος που παραµένει ήταν και όσα δήλωσαν δηµοσίως µετά τη συνάντησή τους οι Ποµπέο και Τσαβούσογλου. Ο Αµερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τους «πολλούς» ντόπιους υπαλλήλους των αµερικανικών διπλωµατικών αποστολών στην Τουρκία, καθώς και για τον Αµερικανοτούρκο επιστήµονα της NASA Σερκάν Γκόλγκε, που παραµένουν κρατούµενοι στις τουρκικές φυλακές.
Κατά τα λοιπά, µόλις λίγες ώρες νωρίτερα ο Αµερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ είχε δώσει στη δηµοσιότητα ανακοίνωση µε την οποία έπαιρνε ανοιχτά θέση υπέρ της Σαουδικής Αραβίας, υπερασπιζόµενος απροκάλυπτα ακόµη και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάµεντ µπιν Σαλµάν… ενάντια σε όσα προωθεί η Τουρκία. Και µόλις λίγες ώρες αργότερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτµεντ θα δήλωνε ότι «οι Ηνωµένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωµα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη της», αλλά και ότι «αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δηµοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου µε θέµα τις προκλητικές κινήσεις του τουρκικού σεισµογραφικού «Μπαρµπαρός» εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ.
Μέσα σε όλα τα άλλα, θα γινόταν επίσης γνωστό, κατά παραδοχή και του ίδιου του Τσαβούσογλου, ότι αυτήν την περίοδο «τρέχουν» στις ΗΠΑ όχι µία αλλά δύο δικαστικές έρευνες ενάντια στην κρατική τουρκική τράπεζα Halkbank (για παλαιότερες παραβιάσεις των αµερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν), έρευνες που ίσως οδηγήσουν και στην επιβολή προστίµων συνολικού ύψους πολλών (ενδεχοµένως ακόµη και δεκάδων) δισεκατοµµυρίων δολαρίων σε βάρος της τουρκικής τράπεζας.
Ερχονται και οι S-400
Μέσα σε όλα, πρέπει να συνυπολογίσει κανείς µεταξύ των αγκαθιών και το «κολοσσιαίο» θέµα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, τους οποίους αναµένεται να αρχίσει να παραλαµβάνει η Τουρκία στις αρχές του 2020… υπό την απειλή ενδεχόµενων αµερικανικών κυρώσεων. Από αµερικανοτουρκικά αγκάθια, κοινώς, άλλο τίποτα…
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr