Νέα Υόρκη: Γίνεται το επίκεντρο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής
Διαδηλώσεις και μια άνευ προηγουμένου σύνοδο των νέων για να ασκηθεί πίεση στους παγκόσμιους ηγέτες να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους για την προστασία του κλίματος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Χιλιάδες υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος από όλο τον κόσμο θα βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις και μια άνευ προηγουμένου σύνοδο των νέων, που έχουν πάει στην αμερικανική μεγαλούπολη για να ασκήσουν πίεση στους παγκόσμιους ηγέτες στον ΟΗΕ να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους για την προστασία του κλίματος.
Εκτός από την πλέον διάσημη 16χρονη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, 500 άλλοι νέοι από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική θα συμμετάσχουν στην πρώτη σύνοδο των νέων για το κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ το Σάββατο.
Πολλοί θα φτάσουν στη Νέα Υόρκη λίγη ώρα πριν από τη μαζική, όπως εκτιμούν ότι θα είναι, διαδήλωση υπέρ του κλίματος που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα με εκατοντάδες άλλες σε όλο τον κόσμο αυτή την Παρασκευή.
Την επόμενη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και ενώ θα διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί μια άλλη συντονισμένη απεργία υπέρ του κλίματος σε όλο τον κόσμο.
Οι αρχές της Νέας Υόρκης, όπου θα πραγματοποιούνται όλη την εβδομάδα παράλληλες εκδηλώσεις για το κλίμα, έχουν δώσει άδεια στους μαθητές να απέχουν από τα μαθήματά τους στις 27 Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου μια ειδική σύνοδος για το κλίμα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στον ΟΗΕ με τη συμμετοχή περίπου 100 ηγετών κρατών, ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Περίπου 60 χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν τα ενισχυμένα σχέδιά τους για την προστασία του κλίματος, σύμφωνα με τον Άλντεν Μάιερ ειδικό της αμερικανικής ΜΚΟ Union of Concerned Scientists, όμως όχι απαραίτητα οι μεγάλοι ρυπαντές.
«Πρόκειται για μαραθώνιο, όχι σπριντ», συνέχισε ο Μάιερ.
Προκειμένου να υπάρξει μια πιθανότητα να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τον 19ο αιώνα, θα πρέπει η γη να πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των επιστημών.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, βρισκόμαστε πολύ μακριά, με πολλά κακά νέα να έρχονται τους τελευταίους μήνες. Ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι δεν προκάλεσαν την έκλυση τόσου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα όσο το 2018. Οι καύσωνες του φετινού καλοκαιριού έκαναν τον Ιούλιο του 2019 να είναι ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί από το 1880. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν και τα τέσσερα πιο ζεστά. Και οι έρευνες αποκάλυψαν ότι οι παγετώνες στους πόλους λιώνουν ακόμη πιο γρήγορα από όσο πιστεύαμε.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr