Σενάρια τρόμου για τη ζωή στον πλανήτη σε περίπτωση θανατηφόρας πανδημίας
Απροστάτευτος και ανοχύρωτος ο πλανήτης σε πιθανό ξέσπασμα θανατηφόρας πανδημίας σύμφωνα με νεοσύστατο οργανισμό του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μια ξαφνική θανατηφόρα πανδημία θα μπορούσε να σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, να καταστρέψει τις οικονομίες του κόσμου και να βυθίσει την ανθρωπότητα στον πανικό και στο χάος, σύμφωνα με έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας.
Η έκθεση διατυπώνει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τρομακτικά σενάρια σε μία υποτιθέμενη θανατηφόρα πανδημία και προκαλεί μεγάλη ανησυχία κυρίως γιατί φέρει την υπογραφή του Συμβουλίου Παγκόσμιας Παρακολούθησης και Προετοιμασίας (GPMB) που συγκροτήθηκε το 2018 από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την άμεση και μαζική επένδυση σε συστήματα ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης.
«Ένας Κόσμος σε Κίνδυνο»
Είναι μάλιστα η πρώτη έκθεση που δίνεται στη δημοσιότητα από τον συγκεκριμένο οργανισμό και φέρει τον τίτλο «Ένας Κόσμος σε Κίνδυνο».
«Η ανθρωπότητα δεν είναι προετοιμασμένη για μια ταχέως μεταβαλλόμενη και μολυσματική πανδημία αναπνευστικών παθογόνων», αναφέρει η έκθεση, που δημοσιεύτηκε την 17/9 προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κρίση θα σκοτώσει 50 έως 80 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή, το 2,8% του πληθυσμού - θα καταστρέψει την παγκόσμια την οικονομία και το εμπόριο και θα «αποσταθεροποιήσει την εθνική ασφάλεια». Οι χώρες πρέπει να είναι «προετοιμασμένες για το χειρότερο», εάν θέλουν να αποφύγουν τη συντριβή τους από την επόμενη πανδημία.
Κατεπείγουσες δράσεις και κεφάλαια
Η έκθεση περιλαμβάνει και έξι "επείγουσες ενέργειες - δράσεις" των κυβερνήσεων. «Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων πρέπει να δεσμεύσουν και να επενδύσουν σε αυτό το σενάριο και όχι να είναι διστακτικοί. Όλες οι χώρες πρέπει να οικοδομήσουν ισχυρά συστήματα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να συνδέσουν την ετοιμότητα με τον προγραμματισμό του χρηματοοικονομικού κινδύνου δηλαδή να είναι έτοιμα να δαπανήσουν πολλά χρήματα για την ετοιμότητα», αναφέρει η έκθεση.
Λόγω... έμπολα
Η έκθεση επανειλημμένα υπενθυμίζει στις χώρες ότι έχουν υιοθετήσει τον Διεθνή Κανονισμό Υγείας, μια δεσμευτική συμφωνία του 2005, η οποία ήδη τους υποχρεώνει να αναφέρουν στην Π.Ο.Υ. «τυχόν επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος" και να ενισχύσουν την εγχώρια υποδομή ετοιμότητας τους. Το GPMB σχεδιάστηκε μετά την επιδημία Ebola 2014-2016 στη Δυτική Αφρική
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr