Βελιγράδι: Κινέζοι αστυνομικοί περιπολούν στη σερβική πρωτεύουσα (vid)
Τα όργανα της τάξης από τη Χώρα του Δράκου δεν έχουν δικαίωμα να προβούν σε συλλήψεις ή να παρέμβουν σε κάποιο περιστατικό, αλλά λειτουργούν περισσότερο ως μεταφραστές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η απόσταση που χωρίζει το Πεκίνο από το Βελιγράδι σε ευθεία γραμμή είναι περίπου 7.500 χιλιόμετρα, όμως εδώ και μερικές ημέρες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Σερβίας περιπολούν… Κινέζοι αστυνομικοί.
Πώς συνέβη αυτό; Είναι μια κοινή απόφαση που ελήφθη, καθώς όλο και περισσότεροι Κινέζοι επισκέπτονται το Βελιγράδι, ενώ παράλληλα εργάτες από τη Χώρα του Δράκου δουλεύουν σε έργα που εντάσσονται στον γενικό σχεδιασμό του κολοσσιαίου κινεζικού πρότζεκτ «Μια ζώνη, ένας δρόμος».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η σερβική αστυνομία, εξαιτίας του… φόρτου εργασίας, έκανε σχετικό αίτημα προς τις κινεζικές Αρχές ζητώντας ενισχύσεις. Έτσι Κινέζοι αστυνομικοί εδώ και μερικές ημέρες συμμετέχουν σε κοινές περιπολίες με Σέρβους συναδέλφους τους σε τουριστικές περιοχές του κέντρου του Βελιγραδίου, και συγκεκριμένα στους πεζόδρομους, στην Κνεζ Μιχαΐλοβα και στο κάστρο Καλεμεγκντάν. Ιδιαίτερη παρουσία Κινέζων αστυνομικών υπάρχει επίσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Νικολά Τέσλα, αλλά και σε ένα κινεζικών συμφερόντων εμπορικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται στα προάστια.
Σύμφωνα με την σερβική αστυνομία, οι Κινέζοι συνάδελφοί τους δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν συλλήψεις ή να παρέμβουν σε κάποιο περιστατικό, και λειτουργούν περισσότερο ως μεταφραστές και σύνδεσμοι μεταξύ των Σέρβων αστυνομικών και των Κινέζων επισκεπτών και εργατών.
Η παρουσία των Κινέζων αστυνομικών βέβαια αποτελεί μέρος μιας γενικότερης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Πιο συγκεκριμένα Κίνα και Σερβία έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν από κοινού σε επιχειρήσεις για την πάταξη του διαδικτυακού εγκλήματος, ενώ η Huawei έχει ξεκινήσει στη Σερβία ένα πρότζεκτ που λέγεται «Ασφαλής Πόλη» και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση χιλιάδων καμερών ασφαλείας στους δρόμους του Βελιγραδίου, οι οποίες, μάλιστα, θα έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης προσώπων.
Σημειώνεται, επίσης, ότι όλο αυτό συμβαίνει, όπως προαναφέρθηκε, στο πλαίσιο του «Μια ζώνη, ένας δρόμος», στο οποίο περιλαμβάνονται ανάλογες συμφωνίες και με άλλα κράτη των Βαλκανίων, στα οποία το Πεκίνο έχει δανείσει δισεκατομμύρια δολάρια με σκοπό την αναβάθμιση ή την κατασκευή σιδηροδρομικών δικτύων, δρόμων και εργοστασίων παραγωγής ενέργειας.
Πώς ο Έλον Μασκ επηρεάζει τις εκλογές στη Γερμανία: Στις 9 Ιανουαρίου το διαδικτυακό ραντεβού με την αρχηγό της AfD
Ανησυχία στην Κίνα για έξαρση μυστηριώδους ιού: Τι είναι ο HMPV που στέλνει κόσμο στα νοσοκομεία – Τι λένε οι επιστήμονες
Πέθανε σε ηλικία 116 ετών η Γιαπωνέζα Τομίκο Ιτόκα: Ήταν ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο
Χειμερινός τουρισμός: Ρεκόρ επισκεπτών στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr