Κι όμως: Σε αυτή χώρα των Βαλκανίων όλοι έχουν από ένα σπίτι
Ερευνα που ανατρέπει τα δεδομένα που είχαμε στο μυαλό μας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Συχνά εδώ στην Ελλάδα ακούμε ανθρώπους περασμένων γενεών να μιλούν για το πόσο πολύ μόχθησαν προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, να νιώσουν τη «σιγουριά» ότι έχουν «ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους». Βέβαια, οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρας μας και ο ερχομός του ΕΝΦΙΑ άλλαξαν αυτό το δεδομένο, όμως αυτό δεν ισχύει και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που οι κάτοικοί τους ακόμη έχουν όνειρο ζωής να αγοράσουν ένα σπίτι.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η τράπεζα ING, στην Ευρώπη, επτά στους 10 πολίτες (69,3%) ζούσαν το 2016 σε ιδιόκτητες κατοικίες, ενώ το 30,7% νοίκιαζε το σπίτι όπου έμενε. Στην Ευρώπη των 28, το 2016, το 42,6% ζούσε σε ιδιόκτητο σπίτι χωρίς δάνειο ούτε υποθήκη. Το 26,5% ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία για την οποία υπήρχε δάνειο ή υποθήκη σε εκκρεμότητα.
Η μεγάλη έκπληξη στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιόκτητων κατοικιών έρχεται από τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα από τη Ρουμανία, όπου οι κάτοικοί της σε ποσοστό 96% έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα σπίτι. Το 1990, με το τέλος του κομμουνισμού, το κράτος είχε την ιδιοκτησία του 70% των διαμερισμάτων, δηλώνει ο Bogdan Suditu, ειδικός αστικού σχεδιασμού και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.
Μόλις η κυβέρνηση άρχισε να πουλά τις κατοικίες, οι άνθρωποι έτρεξαν να αγοράσουν τα σπίτια όπου ζούσαν, συχνά σε πάρα πολλές ανταγωνιστικές τιμές. «Πληρώνοντας 100.000 λέι για ένα διαμέρισμα το 1991 ήταν μια δίκαιη τιμή εκείνη την εποχή. Το 1994, αυτή ήταν η τιμή για μια έγχρωμη τηλεόραση», λέει ο Suditu στο BBC. Όχι μόνο η απόκτηση κατοικίες ήταν πιο εύκολη, αλλά και η ρουμανική κυβέρνηση έχτισε λιγότερα κτίρια μέχρι το 1996. Η αγορά ενός σπιτιού έγινε μια δημοφιλής επιλογή.
Ακολουθεί η Λιθουανία (90,3%), η Κροατία (90,1%), η Σλοβακία (89,5%) και η Ουγγαρία (86,3%). Από την άλλη, μόλις κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό στη Γερμανία ζει σε δικό του σπίτι (51,7%) και την Αυστρία (55,0%), ακολουθούμενες από τη Δανία (62,0%), το Ηνωμένο Βασίλειο (63,4%), τη Γαλλία (64,9%) και τη Σουηδία (65,2%). Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο με κάτι παραπάνω από 7 στους 10 Έλληνες να ζουν σε ιδιόκτητη κατοικία.
Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr