Ανατολική Μεσόγειος: Μοιράζουν τα θαλάσσια σύνορα Τουρκία-Λιβύη - Τι απαντά η Ελλάδα
Τούρκοι και Λίβυοι μοιράζουν την Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο δεν... ιδρώνει το αυτί της Ελλάδας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μια σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγιέζ Ες Σαράζ, κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα από το κυριαρχικό δικαίωμα της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες και 15 λεπτά και παρόντες ήταν επίσης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.
Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με τίτλο «Στο τραπέζι ο χάρτης της Μεσογείου», το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση μεταξύ Ερντογάν και Φαράζ ήταν η υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.
Όπως φαίνεται στο χάρτη που δημοσιεύει η «Γενί Σαφάκ», η Τουρκία θέλει να ξεκινά η υφαλοκρηπίδα της μία ανάσα από τις ακτές του Λασιθίου στην Κρήτη.
«Με τη συμφωνία, η προσπάθεια της Ελλάδας να εισβάλει στη Μεσόγειο θα πέσει στο κενό, ενώ Τουρκία και Λιβύη θα αποκτήσουν θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο» σημειώνει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».
«Γίναμε γείτονες με τη Λιβύη»
Σε άλλο άρθρο-ανάλυση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας για το θέμα του μνημονίου, ο αρθρογράφος Μεχμέτ Καντζί τονίζει τη σπουδαιότητα που έχει το μνημόνιο κατανόησης για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η ακτογραμμή της Τουρκίας Μαρμαρίδα-Φετιγέ-Κας "γειτόνεψε" με την ακτογραμμή της Λιβύης Ντέρνε-Τομπρούκ-Μπορντίγια. Αυτή η γραμμή που ενώνει τη μία ακτογραμμή με την άλλη περνάει από την Κρήτη σε απόσταση μερικών ναυτικών μιλίων (από το νησί)».
Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρει ότι με τη στήριξη της Ε.Ε. η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα από το 2003 «προσπαθούν συστηματικά να εγκλωβίσουν την Τουρκία μέσα σε 41 χιλιάδες τ.χλμ. στην Ανατολική Μεσόγειο» και πως κατά καιρούς συμμετείχαν στις προσπάθειές αυτές και η Αίγυπτος και το Ισραήλ, με στόχο να αποκλείσουν τους Τουρκοκυπρίους από το μερίδιό τους από τους υδρογονάνθρακες και να βάλουν τέλος στις φιλοδοξίες της Τουρκίας για την Κύπρο.
Ο Μεχμέτ Καντζί ισχυρίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει μονομερώς τα θαλάσσια όρια της Λιβύης, αλλά με αυτή τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης θα δοθεί αναπόφευκτα τέλος στις ενέργειες αυτές της Ελλάδας και της Κύπρου, που είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο εδώ και 15 χρόνια.
Στο δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ» παρουσιάζονται επίσης χάρτες με ελληνικά νησιά στο Αιγαίο (με κόκκινο), την υφαλοκρηπίδα των οποίων φέρεται να διεκδικεί η Τουρκία, καθώς βρίσκονται κοντά στα δικά της παράλια.
Σε άλλο χάρτη επίσης, η «Γενί Σαφάκ» απεικονίζει σε όλο το εύρος της (με κόκκινο) την υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαφανίζοντας το Καστελόριζο, προκειμένου ουσιαστικά να στηρίξει τη θέση της ότι κανένα νησί δεν έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες έξω από τα χωρικά του ύδατα (δηλαδή τα 6 ναυτικά μίλια).
Την υπογραφή του μνημονίου χαιρετίζει και ο υπόλοιπος τουρκικός Τύπος σήμερα με τίτλους όπως «Γίναμε γείτονες με τη Λιβύη» και «Τέρμα στην ελληνική κατοχή», αφού –όπως τονίζεται- η κυβέρνηση της Λιβύης συμφώνησε να «παντρέψει» την ΑΟΖ της με αυτή που η Τουρκία θεωρεί επίσης δική της ΑΟΖ μια ανάσα από τα ελληνικά νησιά.
To σχέδιο της ένωσης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης είχε θέσει επί τάπητος με την επίσκεψή του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουλί Ακάρ στη Λιβύη πέρυσι το Νοέμβριο.
Δεύτερο μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας
Ερντογάν και Φάραζ υπέγραψαν χθες και ένα δεύτερο μνημόνιο κατανόησης, το οποίο αφορά στην «Ασφάλεια και τη Στρατιωτική Συνεργασία» και προβλέπει την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης από τον τουρκικό στρατό.
Ψύχραιμη η ελληνική πλευρά - Το μήνυμα του Δένδια
«Τελείως αδόκιμη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης» εξήγησε ο Ελληνας υπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ. Ενημέρωσε, τέλος, ότι η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει πρέσβη στη Λιβύη όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη μιας δίκαιης κατανομής των βαρών σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, αλλά και η Τουρκία να μην εργαλειοποιεί το θέμα.
«Όπως η Ελλάδα εξαντλεί κάθε δυνατότητα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και οι εταίροι μας -και θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω, όλοι οι εταίροι μας- χρειάζεται να αναλάβουν τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.
«Γι αυτό η Ελλάδα υποστηρίζει την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών» επανέλαβε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία δε μπορεί να παραβαίνει τα συμπεφωνημένα και δε μπορεί να εργαλειοποεί το μεταναστευτικό. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ως μέσο άσκησης πίεσης προς την Ε.Ε.».
Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr