Κομισιόν - Μεταναστευτικό: Ναυαγεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κλειστού τύπου κέντρα
Σε ναυάγιο οδηγείται η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό, αφού η Κομισιόν εντοπίζει προβλήματα στη χρηματοδότηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των επειγουσών αναγκών της για το μεταναστευτικό, η χρηματοδότηση τέτοιων κέντρων δεν συμπεριλαμβάνεται. Ίσως γιατί, σύμφωνα με το Δίκαιο της ΕΕ, ένας αιτών άσυλο ή πρόσφυγας δεν μπορεί να κρατείται. Κάτι που διαφοροποιείται πάντως με τους μετανάστες υπό επιστροφή.
Για τους δύο αυτούς λόγους, η Κομισιόν θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να χρηματοδοτήσει την κατασκευή και τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης και μάλιστα ως μέρος της χρηματοδότησης για επείγουσες ανάγκες. Κατά συνέπεια, το σχέδιο της Αθήνας για άμεση κατασκευή των κλειστών κέντρων θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους.
Η κατασκευή τέτοιων κέντρων αποτελεί δομική αλλαγή στο σύστημα της μετανάστευσης, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιήσει αλλά ταμεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και το Εσωτερικό Ταμείο Ασφάλειας (ISF). Στα έκτακτα κονδύλια, οι ανάγκες που καλείται να καλύψει η Κομισιόν είναι έκτακτες και αφορούν πχ. στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μεταναστών και προσφύγων κατά τους χειμερινούς μήνες, σίτιση κλπ.
Σε σχέση με την κράτηση, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν «παράθυρα» στη νομοθεσία. Όπως ας πούμε αν κάποιος μπορεί να θεωρηθεί ύποπτος για διαφυγή με δευτερογενή μετακίνηση και να πάει σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, κάτι που -θεωρητικά τουλάχιστον- μπορεί να ισχύσει για την πλειονότητα. Ή όταν ο αιτών άσυλο φαίνεται ότι το κάνει καταχρηστικά, για παράδειγμα επειδή προέρχεται από χώρα που δεν εντάσσεται σε αυτές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Επίσης, η παράνομη είσοδος στη χώρα είναι αδίκημα και μπορεί να επισείει ποινή κράτησης.
Για όλα αυτά υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη από τον ενδιαφερόμενο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της εκδίκασης μπορεί να αφεθεί ελεύθερος. Σύμφωνα με πηγές, η Κομισιόν είναι έτοιμη να ανεχθεί τέτοιου τύπου περιπτώσεις, μόνο αν λάβει εγγυήσεις ότι η αντιμετώπιση δε θα είναι οριζόντια για όλους a priori. Ότι δηλαδή, κάθε αιτών άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά, ως ατομική περίπτωση και η κράτηση ή μη θα κρίνεται συγκεκριμένα. Και φυσικά, στο ίδιο πλαίσιο, ότι θα υπάρχει εξαίρεση ευάλωτων, ανήλικων, οικογενειών, θυμάτων βασανιστηρίων κλπ.
Μέχρι τότε, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για κλειστές δομές για αιτούντες άσυλο. Η επίσημη θέση της νέας Κομισιόν πάντως, είναι ότι «η ΕΕ στέκεται το πλευρό της Ελλάδας». Η Επιτροπή «εξετάζει ευνοϊκά την υποστήριξη οποιωνδήποτε μέτρων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες στα νησιά και θα καταστήσουν αποτελεσματικότερες τις διαδικασίες», μας είπε εκπρόσωπός της. «Πραγματοποιούμε αξιολόγηση του ελληνικού αιτήματος για επείγουσα στήριξη με τη μεγαλύτερη δυνατή προτεραιότητα», κατέληξε.
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr