Αυστρία: Ο μεγαλύτερος αριθμός των απελάσεων αφορά Ευρωπαίους πολίτες
Το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποίησε σχετικά στοιχεία και βάζει τα πράγματα στη θέση τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με τη δημοσιοποίηση από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών των στοιχείων ως προς την προέλευση των ατόμων που απελάθηκαν μέσα στο 2019 από την Αυστρία, καταρρέει ένας επιπλέον "μύθος" τού -μέχρι τον περασμένο Μάιο- συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, όπως και μερίδας του Τύπου: πως πίσω από κάθε τι "κακό" προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά και μόνον από "τριτοκοσμικούς" αιτούντες άσυλο.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Αυστρία απέλασε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 συνολικά 4.485 πρόσωπα, με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να είναι Ευρωπαίοι πολίτες και 751 να προέρχονται από τη Σλοβακία, 531 από τη Σερβία, 491 από την Ουγγαρία, 350 από τη Ρουμανία και 347 από την Πολωνία, ενώ σχετικά μικρότερος ήταν ο αριθμός των απελαθέντων με προέλευση από τη Νιγηρία (275) και από το Αφγανιστάν. (235). Στους απελαθέντες με ευρωπαϊκή προέλευση περιλαμβάνονται κυρίως πρόσωπα τα οποία δεν διέθεταν άδεια παραμονής στην Αυστρία, καθότι, παρά την ισχύουσα ελευθερία μετακίνησης και εγκατάστασης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέπεται σε πολίτες μίας άλλης χώρας-μέλους της ΕΕ μέγιστος χρόνος παραμονής τρεις μήνες στην Αυστρία. Μετά το χρονικό αυτό διάστημα πρέπει να καταθέσουν στοιχεία ως προς τον τόπο διαμονής και ως προς την εργασία τους, όπως επίσης ότι διαθέτουν αρκετά χρήματα για την επιβίωσή τους, ενώ απέλαση μπορεί να υπάρξει για άτομα που έχουν υποπέσει σε αξιόποινες πράξεις.
Για τους 2.401 άνδρες και γυναίκες από τα 4.485 άτομα που απελάθηκαν εφέτος από την Αυστρία, μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, υπήρχε κάποια καταδικαστική απόφαση, και από αυτούς ποσοστό 75% ήταν Ευρωπαίοι πολίτες. Στη βάση της στατιστικής του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών ως προς το άσυλο, διαπιστώνεται από τα σημερινά στοιχεία ότι από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2019 κατατέθηκαν 11.334 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, αριθμός που ήταν κατά 12% μικρότερος από εκείνον στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, που ανέρχονταν σε 12.852, με τις περισσότερες αιτήσεις να αφορούν πολίτες από το Αφγανιστάν (2.442) και τη Συρία (2.068). Όπως επισημαίνουν ειδικοί στη Βιέννη, ένα μεγάλο μέρος των ατόμων που απελάθηκαν το 2019 ήταν άνεργοι, άστεγοι, επαίτες, όπως επίσης άτομα που ενέχονταν σε ποινικά αδικήματα.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι διαμένουν πάνω από τρεις μήνες σε μία άλλα χώρα-μέλος θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή μέσα διαβίωσης και ασφάλιση ασθένειας, ενώ, σε περίπτωση που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, πρέπει να ακολουθήσει η επιστροφή στη χώρα προέλευσής τους. Επιπλέον, επιτρέπεται η απέλαση πολιτών της ΕΕ οι οποίοι έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα και ως εκ τούτου "αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια στην Αυστρία", για παράδειγμα μετά την έκτιση ενός μέρους της ποινής τους στη χώρα αυτή.
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr