«Κίτρινα γιλέκα»: 100 τραυματίες - 'Εκτακτη συνεδρίαση συγκαλεί ο Μακρόν
Η σύγκρουση με τα «κίτρινα γιλέκα» έχει εξελιχθεί σε μείζονα πολιτική κρίση στη Γαλλία (vid+pics)🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σήμερα (2/12) έκτακτη συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο καθώς ξημέρωσε η επομένη ημέρα των βίαιων επεισοδίων στο Παρίσι. Τα γεγονότα του τελευταίου 24ώρου σηματοδοτούν τη νέα κλιμάκωση στη σύγκρουση με τα «Κίτρινα Γιλέκα», η οποία εξελίσσεται σε κορυφαία πολιτική κρίση για τη Γαλλία ενώ πάνω της έχουν στρέψει τα βλέμματά τους οι ηγεσίες και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Στο μεταξύ, εμπόλεμη ζώνη θύμιζε μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου το κέντρο του Παρισιού μετά και τις διαδηλώσεις που έκαναν τα «Κίτρινα Γιλέκα».
Τα χειρότερα επεισόδια στο Παρίσι
Τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 14 αστυνομικοί, ενώ 287 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Συμπλοκές των διαδηλωτών με αστυνομικούς, οδοφράγματα, φωτιές σε σπίτια, καταστήματα, εστιατόρια, τράπεζες, αυτοκίνητα που παραδόθηκαν στις φλόγες στους πιο «ακριβούς» δρόμους της πόλης, χρήση χημικών από την αστυνομία, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία. Μεγάλα πολυκαταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν, καθώς οι βιαιοπραγίες εξαπλώνονταν το απόγευμα στη γαλλική πρωτεύουσα. Μέσα στην ημέρα έκλεισαν και 19 σταθμοί του μετρό.
Διαδηλωτές από την Αψίδα του Θριάμβου φώναζαν «Μακρόν παραιτήσου» και ξαπλωμένοι στην πρόσοψη του μνημείου συνέχιζαν: «Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν».
Από την Όπερα στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας έγιναν ένα τεράστιο πεδίο μάχης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο Παρίσι η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 254 συλλήψεις, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 100 άτομα έχουν τραυματιστεί.
Αυτό είναι το τρίτο Σαββατοκύριακο αναταραχών με αφορμή τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», που βγαίνουν στο δρόμο κατά του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, διαμορφώνοντας έτσι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Προεδρίας Μακρόν.
Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει την Κυριακή (2/12) στη Γαλλία από τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Αργεντινή, θα συνεδριάσει με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και τις «αρμόδιες υπηρεσίες» για να επιχειρηθεί να βρεθεί μια απάντηση σ' ένα κίνημα που μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που αυτοκίνητα καίγονταν στο κέντρο του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε από το Μπουένος Άιρες ότι «δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η βία αυτή «δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού» για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.
Η έκταση των βίαιων επεισοδίων, τα οποία προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου 100 ανθρώπων, οδήγησαν τον Εντουάρ Φιλίπ να ματαιώσει το ταξίδι του στην Πολωνία για τη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα COP24. Χθες βράδυ μετέβη σ' ένα αστυνομικό τμήμα του Παρισιού για να ευχαριστήσει τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αρχικά αυστηρή. «Οι ένοχοι γι' αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Κριστόφ Καστανέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Παρίσι.
Όμως, η αντιπολίτευση και ένα μέρος από τα «κίτρινα γιλέκα» ζητεί από την κυβέρνηση να προβεί σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με ένα μορατόριουμ ή πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.
Διεκδικήσεις
Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ επανέλαβε την έκκλησή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την οικολογική και τη φορολογική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν. Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε να γίνει δεκτή από τον Μακρόν μαζί με τους άλλους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Στην αριστερά, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Ολιβιέ Φορ ζήτησε να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των πολιτών το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Ο Μπενουά Αμόν, επικεφαλής του σχηματισμού Generation-s, ζήτησε να διεξαχθεί εθνικός διάλογος με τα «κίτρινα γιλέκα», τα συνδικάτα και τις ΜΚΟ για την αγοραστική δύναμη, την αναδιανομή του πλούτου και την οικολογική μετάβαση.
Όσο για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, αυτός κάλεσε να αποκατασταθεί ο φόρος στη μεγάλη περιουσία, χειροκροτώντας ταυτόχρονα «την εξέγερση των πολιτών» που «κάνει την κυβέρνηση Μακρόν και τον κόσμο του χρήματος να τρέμουν».
Μπροστά στις διεκδικήσεις αυτές, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στο «τραπέζι» εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση έχει παραμείνει μέχρι τώρα ανυποχώρητη.
Την ώρα που οι πρώτες συγκρούσεις ξεσπούσαν στα Ηλύσια Πεδία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό επαναλάμβανε το πρωί του Σαββάτου (1/12) ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πορεία της, υπενθυμίζοντας παράλληλα τα μέτρα αρωγής που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.
«Άκουσα αυτούς που μου λένε ότι στις 15 κάθε μήνα, ο τραπεζικός λογαριασμός τους βρίσκεται στο κόκκινο. Όμως επισκευάζουμε τη χώρα βήμα-βήμα. Το κάνουμε με σοβαρότητα και δεν αναβάλλουμε τις επιλογές μας για τη μελλοντική γενιά», πρόσθεσε.
Ο Εμανουέλ Μακρον, ο οποίος οικοδόμησε ένα μέρος του πολιτικού κεφαλαίου του πάνω στη μεταρρυθμιστική ικανότητά του, δεν έχει πάψει να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει, αντίθετα, όπως λέει, με ό,τι έκαναν οι προκάτοχοί του.
Καστανέρ: Δεν έχω ταμπού
«Δεν έχω ταμπού», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επιβληθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Παρίσι, μέτρο που εισηγήθηκαν συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών.
«Εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια ακόμα περισσότερο», υπογράμμισε ο υπουργός μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Τα πάντα (...) εγώ δεν έχω ταμπού. Είμαι διατεθειμένος να τα κοιτάξω όλα», απάντησε ερωτηθείς για τα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε επιβληθεί μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι το 2015, αλλά και μετά τις ταραχές στα προάστια τον Νοέμβριο του 2005. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας χαρακτήρισε τους δράστες των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν στο Παρίσι «ταραχοποιούς», «στασιαστές». Ο Καστανέρ είπε ότι «σχεδόν 3.000 άνθρωποι που περιφέρονταν στο Παρίσι» προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές, κάτι «που έκανε πολύ πιο δύσκολη την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης».
«Όλα τα μέσα της αστυνομίας, της χωροφυλακής, της ασφάλειας είχαν κινητοποιηθεί στο Παρίσι και στην υπόλοιπη Γαλλία», είπε, διευκρινίζοντας ότι 4.600 αστυνομικοί και χωροφύλακες αναπτύχθηκαν μόνο στην πρωτεύουσα.
Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζήτησαν το βράδυ του Σαββάτου δύο συνδικάτα αστυνομικών. Ο δεύτερος στην ιεραρχία του ενός από αυτά εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επικρατεί «στασιαστικό κλίμα» στη γαλλική πρωτεύουσα και πρέπει να «χτυπήσουμε τη γροθιά στο τραπέζι». Το συνδικάτο ζητεί «την ενίσχυση του στρατού» για να φρουρούνται κυβερνητικά κτίρια και μνημεία και να κινητοποιηθούν οι ειδικές δυνάμεις επέμβασης της αστυνομίας. Ένα δεύτερο συνδικάτο των Γάλλων αστυνομικών από τη δική του πλευρά κατήγγειλε ότι η παθητική στάση που διατάχθηκαν να τηρήσουν οι άνδρες της αστυνομίας «ενθαρρύνει τους εχθρούς της Δημοκρατίας», καλώντας την κυβέρνηση «να λάβει τα μέτρα που προβλέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα, φθάνοντας αν χρειάζεται ως την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης».
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr