Διάσημη ηθοποιός κινδυνεύει με πέντε χρόνια φυλακή λόγω... φορέματος (vid)
Σε δικαστικές περιπέτειες μπαίνει η Ράνια Γιούσεφ επειδή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου φόρεσε κάτι πολύ εφαρμοστό και (πολύ) ημιδιαφανές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με τέσσερις λέξεις, η Αίγυπτος είναι συντηρητική. Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εκεί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι – και εδώ χωρούν πολλές περισσότερες, σχετικές λέξεις. Ενώ αυτή η χώρα έχει ενσωματώσει και δεχτεί κάποιες πτυχές κοσμικού χαρακτήρα στην κοινωνία της, δεν έχει κατορθώσει να αποτινάξει από επάνω της τον (αυξανόμενο) θρησκευτικό συντηρητισμό.
Έτσι, τώρα, κανείς δεν πέφτει στην Αίγυπτο από τα σύννεφα μετά την ανακοίνωση ότι παραπέμπεται σε δίκη (και) η ηθοποιός Ράνια Γιούσεφ, με την κατηγορία περί πρόκλησης δημοσίας αιδούς, επειδή φόρεσε ένα… αποκαλυπτικό φόρεμα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η καλλιτέχνιδα εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ με μαύρο εφαρμοστό φόρεμα που ήταν ημιδιαφανές στο κάτω μέρος, αποκαλύπτοντας μέρος των ποδιών της. Εάν κριθεί ένοχη -στη δίκη η οποία θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου 2019- μπορεί να καταδικαστεί και σε έως πέντε χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι μηνύσεις σε βάρος της κατατέθηκαν από δύο δικηγόρους, ένας εκ των οποίων είναι διάσημος για υποθέσεις-διώξεις εναντίον διασήμων.
Η 44χρονη ηθοποιός έχει απολογηθεί για την ενδυματολογική επιλογή της, εξηγώντας -μέσω Twitter- πως δεν θα είχε φορέσει το συγκεκριμένο φόρεμα εάν γνώριζε πως θα προκαλούσε αντιδράσεις. «Ελπίζω ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι είχα καλές προθέσεις και δεν ήθελα να θυμώσω κανέναν», σημείωσε η ίδια.
Κριτική στην Γιούσεφ έχει ασκήσει και το Συνδικάτο Αιγύπτιων Ηθοποιών, χωρίς να την κατονομάσει. Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση σημείωσε πως η εμφάνιση ορισμένων μελών του δεν συνάδουν «με τις παραδόσεις και τις αξίες της κοινωνίας». Οι φωτογραφίες της δίχασαν και προκάλεσαν αντιδράσεις και στους χρήστες των social media, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που της επιτέθηκαν και αρκετοί υπερασπίστηκαν την επιλογή της να φορά ελεύθερα ό,τι θέλει, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πάντως, την τελευταία τριετία εκεί έχουν καταδικαστεί διάφορες διασημότητες, κυρίως τραγουδίστριες, για αντίστοιχες «προκλητικές» εμφανίσεις. Και εάν αυτό ακούγεται «λογικό», δεν προκαλεί μόνο το γυμνό: πρόσφατα προκλήθηκαν παρόμοιες αντιδράσεις μετά την καταδίκη ενός Αιγύπτιου συγγραφέα που κατηγορήθηκε για τις αναφορές στο σεξ και τα ναρκωτικά στο βιβλίο του.
Ο συγγραφέας Ahmed Naji καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, προκαλώντας την οργή ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύντομα απελευθερώθηκε καθώς 120 επιφανείς συγγραφείς και καλλιτέχνες, όπως ο Γούντι Άλεν, υπέγραψαν μια επιστολή ζητώντας την απελευθέρωσή του. Σε κάθε περίπτωση, κάθε αντίστοιχη δίωξη, για κάθε αντίστοιχο, σχετικό θέμα, υπενθυμίζει ότι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός συνεχίζει να έχει ισχυρή, αυστηρότατη φωνή.
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr