Ο Κασόγκι ετοίμαζε ανατροπή του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας
Σε πάνω από 400 μηνύματα που έχει στείλει μέσω του WhatsApp σε Σαουδάραβα φίλο του, ο δημοσιογράφος περιγράφει τον Σαλμάν σαν «τέρας» και τον αποκαλεί «pac-man»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο Τζαμάλ Κασόγκι κριτίκαρε τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μέσα από την αρθρογραφία του. Φαίνεται όμως πως στις ιδιωτικές του συνομιλίες ήταν ακόμη πιο αιχμηρός.
Σε πάνω από 400 μηνύματα που έχει στείλει μέσω του WhatsApp σε Σαουδάραβα φίλο του, ο Κασόγκι περιγράφει τον Σαλμάν σαν «τέρας» και τον αποκαλεί «pac-man» που θα κατέστρεφε οποιονδήποτε έμπαινε στο δρόμο του, ακόμα και υποστηρικτές του.
Τα μηνύματα του Κασόγκι στον Ομάρ Αμπντουλαζίζ δημοσιεύει το CNN. Μέσω της εφαρμογής ο δημοσιογράφος είχε μοιραστεί με τον φίλο του ηχητικά μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο.
«Όσο περισσότερα θύματα τρώει, τόσα περισσότερα θέλει» γράφει ο Κασόγκι σε μήνυμα που έστειλε τον Μάιο και συνεχίζει: «Δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει αν η καταπίεση φθάσει μέχρι και σε όσους τον επευφημούν».
Κασόγκι και Αμπντουλαζίζ σχεδίαζαν μέσω μηνυμάτων τη δημιουργία ενός κινήματος νεολαίων στη Σαουδική Αραβία. «Ο Τζαμάλ πίστευε πως το πρόβλημα είναι ο Μπιν Σαλμάν, μου είχε πει πως πρέπει να σταματήσουμε αυτό το παιδί», λέει ο Αμπντουλαζίζ στο CNN.
Τον Αύγουστο, όταν κατάλαβαν πως η σαουδαραβική κυβέρνηση παρακολουθούσε τα μηνύματά τους, ο Κασόγκι έγραψε στον φίλο του: «να μας βοηθήσει ο θεός». Μετά από δύο μήνες δολοφονήθηκε…
Ο Αμπντουλαζίζ έκανε μήνυση την Κυριακή κατά της ισραηλινής εταιρείας που έχει φτιάξει το λογισμικό παρακολούθησης που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για να χακάρουν οι Σαουδάραβες το κινητό του.
«Η παραβίαση του κινητού μου έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτό που συνέβη στον Τζαμάλ. Λυπάμαι που το λέω. Οι ενοχές με σκοτώνουν», λέει ο Αμπντουλαζίζ.
Η ξένη κάρτα SIM και τα χρήματα του «ηλεκτρονικού στρατού»
Ο Ομάρ Αμπντουλαζίζ είχε μιλήσει κατά της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας δημόσια, ενώ ήταν φοιτητής στον Καναδά. Είχε κριτικάρει τις πολιτικές που ασκούνταν, με αποτέλεσμα να αρχίσει η παρακολούθησή του από τις σαουδαραβικές Αρχές, γεγονός που τον ανάγκασε να μη δεχτεί την πανεπιστημιακή υποτροφία. Το 2014 ο Καναδάς του χορήγησε πολιτικό άσυλο.
Σε σχεδόν καθημερινή βάση, από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Αύγουστο του 2018, Κασόγκι και Αμπντουλαζίζ σχεδίαζαν έναν «ηλεκτρονικό στρατό» νέων Σαουδαράβων που σκοπό είχε να αποκαλυφθεί η προπαγάνδα του καθεστώτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεν έχουμε Βουλή, έχουμε μόνο Twitter» λέει ο Αμπντουλαζίζ και επισημαίνει πως το ισχυρότερο «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης είναι το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Το Twitter είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να μη διαδίδονται λανθασμένες φήμες. Μας έχουν επιτεθεί, μας έχουν προσβάλει τόσες πολλές φορές που αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι γι αυτό».
Τζαμάλ Κασόγκι και Ομάρ Αμπντουλαζίζ προχώρησαν σε δύο κινήσεις που θεωρήθηκαν εχθρικές από το καθεστώς: Έστειλαν στα σπίτια αντιφρονούντων ξένες κάρτες SIM για να μην εντοπίζονται και χρήματα. Σύμφωνα με τον Αμπντουλαζίζ, ο Κασόγκι του είχε υποσχεθεί 30.000 δολάρια για αρχή, λέγοντας του πως θα επικοινωνήσει με εύπορους αντιφρονούντες για περαιτέρω χρηματοδότηση.
«Σου στέλνω κάποιες ιδέες για τον ηλεκτρονικό στρατό μέσω email», γράφει σε μήνυμα στο WhatsApp ο Ομάρ τον Μάιο. «Τέλεια» του απαντά ο Κασόγκι και συνεχίζει: «Θα προσπαθήσω να μοιράσω τα χρήματα. Πρέπει να κάνουμε κάτι».
Έναν μήνα αργότερα, ο Αμπντουλαζίζ επιβεβαιώνει στον Κασόγκι πως 5.000 δολάρια έφθασαν στον λογαριασμό του και ο δημοσιογράφος του απαντά στέλνοντας ένα «like».
Στις Αρχές Αυγούστου, ο Αμπντουλαζίζ έμαθε πως η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας τους παρακολουθεί και ενημέρωσε τον Κασόγκι.
«Πως το έμαθαν;» ρωτά ο δημοσιογράφος.
«Κάπου υπήρξε κενό», απαντά ο Ομάρ.
Τρία λεπτά μετά ο Κασόγκι απαντά: «Ας μας βοηθήσει ο θεός».
Ο Ομάρ Αμπντουλαζίζ μίλησε πρώτη φορά δημόσια για τον Τζαμάλ Κασόγκι πριν από έναν μήνα, αφότου ενημερώθηκε από τις καναδικές Αρχές πως το κινητό του τηλέφωνο είχε παραβιαστεί από στρατιωτικό λογισμικό.
«Αγαπά τη δύναμη, την καταπίεση και θέλει να το δείχνει» γράφει σε μήνυμά του προς τον Ομάδα ο Κασόγκι και επισημαίνει πως «η τυραννία δεν έχει καμία λογική».
Ο Κασόγκι του είπε να μην πάει στο προξενείο
Ο Ομάρ Αμπντουλαζίζ δηλώνει πως τον περασμένο Μάιο δύο μέλη της σαουδαραβικής κυβέρνησης ζήτησαν να τον συναντήσουν στο Μόντρεαλ. Ο ίδιος συμφώνησε αλλά ηχογράφησε τις συνομιλίες που είχε μαζί τους κατά τη διάρκεια της πενθήμερης διαμονής του.
Όπως αποκαλύπτει το CNN, οι δύο άνδρες που αποκαλούνται Αμπντουλάχ και Μάλεκ, λένε στον Αμπντουλαζίζ πως ο ίδιος ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν τους διέταξε να τον επισκεφτούν. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο πρίγκιπας είπε πως παρακολουθεί τον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter ο Ομάρ και θέλει να του προσφέρει δουλειά.
«Ήρθαμε για να σου παραδώσουμε ένα μήνυμα από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν» αναφέρει μήνυμα που έλαβε ο Ομάρ στο WhatsApp. Μάλιστα, συμβούλευσαν τον Ομάρ να πάει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να πάρει κάποια χαρτιά. Τότε ο Κασόγκι το έμαθε και τον σταμάτησε, συμβουλή που πιθανόν να έσωσε τη ζωή του Αμπντουλαζίζ. «Μου είπε να μην πάω και να τους συναντώ σε δημόσιους χώρους», λέει ο Ομάρ.
Στις 2 Οκτωβρίου ο Τζαμάλ Κασόγκι έκανε το αντίθετο. Πήγε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και δολοφονήθηκε. Τα υπόλοιπα, δεν αποτελούν μέρος μιας απλής ιστορίας...
Πολυτεχνείο: Στην ισραηλινή πρεσβεία η κεφαλή της πορείας – Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη – Live ενημέρωση
Πετάει για τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς: Οι επαφές με την ομογένεια και οι επόμενες κινήσεις του
Ζιζέλ Πελικό: Στις 20 Δεκεμβρίου η απόφαση για τους 200 βιασμούς της με «ενορχηστρωτή» τον ίδιο της τον σύζυγο
Live Φινλανδία - Ελλάδα: Το τελευταίο ματς της Εθνικής για τον όμιλο του Nations League
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr