Ποιος είναι ο Μιχαήλ Μισούστιν που ο Πούτιν προτείνει για πρωθυπουργό (vid)
Στη Δούμα κατέθεσε την πρότασή του ο πρόεδρος της Ρωσίας – Ο νέος πρωθυπουργός θα διαδεχθεί τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που παραιτήθηκε μαζί με την κυβέρνησή του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τον Μιχαήλ Μισούστιν πρότεινε για νέο πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Μισούστιν προορίζεται για διάδοχος του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που παραιτήθηκε προ ολίγων ωρών από τον πρωθυπουργικό θώκο.
Ο Μισούστιν είναι ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εφορίας. Σε ενάμιση μήνα θα γίνει 54 ετών και είναι κατά έξι μήνες νεότερος του πρώην πρωθυπουργού Ντμίτρι Μενβέντεφ.
Πριν από την κατάθεση της πρότασής του στη Δούμα, πολλοί είχαν εκτιμήσει ότι, με την επιλογή του νέου πρωθυπουργού, ο Πούτιν θα θελήσει να «δείξει» το πρόσωπο που θεωρεί ως ιδανικό για διάδοχό του.
Γεννημένος το 1966 στη Μόσχα, ο Μισούστιν ξεκίνησε την καριέρα του στην κυβέρνηση το 1998 στην Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία της Ρωσίας (γνωστή τότε ως υπηρεσία κρατικών φόρων), τον ίδιο οργανισμό του οποίου είναι επικεφαλής σήμερα.
Ο Μισούστιν διορίστηκε στη συνέχεια επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηματολογίου το 2004 και έπειτα το 2006 ανέλαβε το αξίωμα του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Διαχείριση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.
Το 2008 παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια ως πρόεδρος της UFG που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία και σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
Στη συνέχεια επέστρεψε στο Δημόσιο το 2010 ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας. Υπό την ηγεσία του, ο οργανισμός έχει επιδιώξει να βοηθήσει τις σχέσεις με τους φορολογούμενους με τον Μισούστιν να δεσμεύεται να συνεχίσει να βελτιώνει τις ψηφιακές υπηρεσίες και να καταπολεμά τη διαφθορά. Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Οικονομία το 1992, ο Μισούστιν έχει δημοσιεύσει τρία άρθρα σχετικά με τη φορολογική διαχείριση.
Ραγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία
Η ανακοίνωση για την παραίτηση της κυβέρνησης έγινε λίγη ώρα μετά την ετήσια ομιλία του Πούτιν, κατά την οποία ανακοίνωσε τις προτάσεις του για σημαντικές συνταγματικές αλλαγές.
«Οι προτάσεις, όταν υιοθετηθούν, θα επιφέρουν αλλαγές όχι μόνο σε ένα ολόκληρο φάσμα άρθρων του Συντάγματος, αλλά και σε ολόκληρη ισορροπία εξουσίας, στη δύναμη της εκτελεστικής εξουσίας, της νομοθετικής και της δικαστικής» δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση με τη σημερινή της μορφή παραιτείται» πρόσθεσε.
Αποδεχόμενος την παραίτηση, ο Πούτιν ζήτησε από τους υπουργούς να λειτουργήσουν ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, μέχρι τον σχηματισμό νεώτερης. Επίσης, τους ευχαρίστησε για το έργο τους και εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα. «Δεν έγιναν όλα, όμως ποτέ δεν λειτουργούν τα πάντα πλήρως» ανέφερε.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κρεμλίνο, ο Μεντβέντεφ συναντήθηκε με τον Πούτιν πριν από την ομιλία του. Η Ρωσία έχει βουλευτικές εκλογές το 2021 και ο Πούτιν θα επιχειρήσει να ελέγξει τη Δούμα για να περάσει τις αλλαγές που επιθυμεί.
Ο Πούτιν σχεδιάζει να δημιουργήσει τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία θα καταλάβει ο Μεντβέντεφ, με επικεφαλής τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο.
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε την καθιέρωση πλαφόν μέχρι δύο προεδρικές θητείες για κάθε πρόσωπο, αποδυναμώνοντας τον διάδοχό του. Οι αλλαγές θεωρείται από πολλούς ότι εντάσσονται στον σχεδιασμό του Πούτιν για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη της προεδρίας του, και ενώ πολλοί εκτιμούν ότι θα διεκδικήσει είτε μια θέση πρωθυπουργού είτε επικεφαλής οργανισμού με κομβικές αρμοδιότητες.
Δεν θεωρήθηκε αξιόπιστος διάδοχος του Πούτιν
Ο Μεντβέντεφ είχε διατελέσει πρόεδρος της χώρας, το διάστημα 2008-2012, «αναπληρώνοντας» ουσιαστικά τον Πούτιν, που δεν μπορούσε λόγω συνταγματικού κωλύματος να διεκδικήσει τρίτη συναπτή θητεία και είχε αναλάβει τον ρόλο του πρωθυπουργού. Πάντως, όταν ο Πούτιν επέστρεψε, ήταν σαφές ότι ο προσωρινός αντικαταστάτης του δεν αποτελούσε βιώσιμη επιλογή για μόνιμος διάδοχός του.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr