Βίντεο με τις δηλώσεις Ζάεφ για τη «μακεδονική γλώσσα»
Τί δήλωσε ο κυβερνητικός της πΓΔΜ στο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τα μαζεύει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής μειονότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα.
Μολονότι οι δηλώσεις Ζάεφ έγιναν και έχουν καταγραφεί, σε μια προσπάθεια του Σκοπιανού πρωθυπουργού να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο εσωτερικό της χώρας του, τα Σκόπια επιχειρούν να... ανασκευάσουν όσα ειπώθηκαν και να ρίξουν τους τόνους, μετά την κατακραυγή και τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
To IBNA (Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων) επικοινώνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιακόφσκι, ο οποίος δήλωσε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και δίνει την ευκαιρία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, η μακεδονική γλώσσα -η οποία επιβεβαιώνεται από τη Συμφωνία ότι είναι στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών- θα αποτελέσει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ ως μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης».
«Δεν υπάρχουν άρθρα στη Συμφωνία των Πρεσπών, που να καθορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών στις δύο χώρες. Ταυτόχρονα, η Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει μια βασική αρχή: ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών και αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις» συμπλήρωσε ο Σκοπιανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δηλώνει επίσης αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Ολες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη, για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία» υπογραμμίζει επισήμως, ενώ προσθέτει ότι «ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φρονίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών».
«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της Συμφωνίας των Πρεσπών, βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας (...) Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές γλώσσας και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής» υπογραμμίζουν ακόμη κυβερνητικοί κύκλοι της ΠΓΔΜ.
Τέλος, επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, είναι απολύτως προσηλωμένος «σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Λυπούμαστε που τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν».
Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος των Σκοπίων επιχείρησε χθες να τα μαζέψει, ο Ζ. Ζάεφ είπε ξεκάθαρα.:
«Μιλάτε για Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι σπουδαίο. Ας ρωτήσουμε τους εαυτούς μας, τι κάναμε γι αυτούς εδώ και 27 χρόνια;».
«Ας είμαστε ειλικρινείς, τι κάναμε γι αυτούς; Μέσω της φιλίας και λύνοντας αυτό το πικρό πρόβλημα, που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας. Τώρα έχουμε καλύτερες ευκαιρίες, τώρα έχουμε την ευκαιρία για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν την ‘μακεδονική’ γλώσσα», συνέχισε ο κ. Ζάεφ.
Δείτε το βίντεο:
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr