Κοροναϊός: Ρατσισμός και φόβος βάζουν στο στόχαστρο τους Ασιάτες
Ενα βήξιμο ή ένα φύσηγμα της μύτης μπορεί να προκαλέσει περίεργα και εχθρικά βλέμματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η Τζέιν περπατά μέσα από πανεπιστημιούπολη του Λος Αντζελες για να φτάσει στην αίθουσα μαθημάτων, προσπαθώντας, στο μεταξύ, να μη βήξει. Ο φόβος για τον κοροναϊό, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του πρώτα στην Κίνα, έχει πάρει και αυτός διαστάσεις πανδημίας και πολλοί άνθρωποι όπως η Τζέιν προσέχουν πάρα πολύ πώς θα συμπεριφερθούν. Ενα βήξιμο ή ένα φύσηγμα της μύτης μπορεί να προκαλέσει περίεργα και εχθρικά βλέμματα.
«Δεν μπορώ να γνωρίζω αν οι άνθρωποι με κοιτούν επειδή βήχω ή επειδή είμαι Ασιάτισσα. Ισως πιστεύουν πως έχω μολυνθεί από τον κοροναϊό» δηλώνει η Τζέιν στους Los Angeles Times, προσθέτοντας: «Κάθε φορά που βήχω οι άνθρωποι γύρω μου ανασκουμπώνονται. Δεν αισθάνομαι άνετα με αυτό».
Ο Σαμ Φαν, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, έγραψε στον Guardian: Aυτήν την εβδομάδα, ο τόπος καταγωγής μου με έκανε να νιώθω μίασμα. Ωστόσο, το να θεωρούν κάποιοι πως έχω τον κοροναϊό επειδή είμαι Ασιάτης είναι απλά ρατσισμός. Πηγαίνοντας στη δουλειά χθες, και ενώ καθόμουν στο λεωφορείο, ένας άντρας μάζεψε γρήγορα γρήγορα τα πράγματά του και έφυγε από δίπλα μου».
Οι ιοί πολλές φορές προκαλούν πανικό, όμως αυτό που συμβαίνει με τον κοροναϊό έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Στο μεταξύ, τα fake news και η παραπληροφόρηση έχουν σηκώσει ένα ρατσιστικό κύμα κατά των Ασιατών. Πολλοί άνθρωποι έχουν επιχειρήσει βιτριολικές επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, ενώ τα κακόβουλα σχόλια δίνουν και παίρνουν.
Στην Αυστραλία, στην περιοχή Γκολντ Κόουστ, ένας ασθενής αρνήθηκε να κάνει χειραψία με τη χειρουργό του Ρία Λίανγκ, επικαλούμενος τον κίνδυνο να μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό. Αρχικά η χειρουργός σοκαρίστηκε και στη συνέχεια ανέφερε το περιστατικό στο Twitter, για να καταλάβει ότι δεν είναι το μοναδικό.
Στη Βενετία άγνωστοι έφτυσαν Κινέζους τουρίστες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Στο Τορίνο κατηγόρησαν μια οικογένεια ότι μετέδωσε την ασθένεια. Μητέρες στο Μιλάνο απηύθυναν έκκληση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης να μένουν τα παιδιά μακριά από Κινέζους και κινεζικά καταστήματα.
Στον Καναδά ένας άνδρας βιντεοσκοπήθηκε σε χώρο στάθμευσης εμπορικού κέντρου να επιτίθεται σε μια Σινοκαναδή, λέγοντάς της «μας φέρατε τον κορονοϊό σας», ενώ στη Μαλαισία σχεδόν 500.000 άνθρωποι υπέγραψαν σε διάστημα μίας εβδομάδας αίτηση με την οποία ζητούν «να μην επιτρέπεται στους Κινέζους να εισέρχονται στην πολυαγαπημένη μας χώρα».
«Αποφύγετε τα νουντλς»
Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει viral ένα μήνυμα το οποίο ισχυρίζεται ότι αν κανείς δεν καταναλώνει νουντλς, δεν θα μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.
Τα περιστατικά αυτά αποτελούν μέρος αυτό που το Australasian College for Emergency Medicine χαρακτηρίζει «ψευδείς πληροφορίες», οι οποίες τροφοδοτούν «τις διακρίσεις βάσει της φυλής».
Είναι κάτι που συνέβαινε πάντα: να κατηγορούν τους ξένους για τις επιδημίες, όπως τους Ιρλανδούς μετανάστες για την επιδημία τύφου στις αρχές του 20ού αιώνα στις ΗΠΑ. Ο νέος κορωνοϊός «όντως εμφανίστηκε στην Κίνα», επεσήμανε ο Ρομπ Γκρένφελ, διευθυντής υγείας και βιοασφάλειας στο CSIRO, έναν δημόσιο οργανισμό της Αυστραλίας. «Όμως αυτό δεν είναι λόγος να δαιμονοποιούμε τους Κινέζους» τόνισε.
«Οι αντιδράσεις των κρατών ενίσχυσαν τις προκαταλήψεις»
Σύμφωνα με την Κλερ Χούκερ του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, οι αντιδράσεις των κρατών ενδέχεται να ενίσχυσαν τις προκαταλήψεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, όμως πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέπουν την είσοδο στο έδαφός τους Κινέζων. Αυτό δεν εμπόδισε πολλές χώρες να θέσουν σε ισχύ τέτοιου είδους περιορισμούς. Για παράδειγμα η Μικρονησία στον Ειρηνικό Ωκεανό απαγόρευσε στους πολίτες της να ταξιδεύουν στην Κίνα.
«Οι περιορισμοί στα ταξίδια αποτελούν σε μεγάλο βαθμό απάντηση στους φόβους του πληθυσμού» επεσήμανε ο Χούκερ, και παρόλο που κάποιες φορές είναι δικαιολογημένοι «έχουν ως αποτέλεσμα να ενισχύουν τη σύνδεση μεταξύ των Κινέζων και του φόβου για τον ιό».
Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στο σιδηρόδρομο: Διπλοί συρμοί με έναν μηχανοδηγό και «επιδημία» βλαβών στα «ασημένια βέλη» - Νέες καταγγελίες
«Απόλυτη εταιρική διαφθορά»: Σάλος μετά την υπουργοποίηση του Έλον Μασκ στις ΗΠΑ – Ποιες οι αρμοδιότητές του
Αποκαλυπτήρια για το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας
Αθηνά Οικονομάκου: Kλείνει την εταιρεία κοσμημάτων της - «Είμαι πολύ συγκινημένη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr