Μαρτυρία από τη Γουχάν - Δημοσιογράφος περιγράφει τη ζωή με τον κοροναϊό
Ο δημοσιογράφος του CGNT, Σουν Τιάν Γούαν, μιλά αποκλειστικά στον Γιάννη Χαραμίδη και το OPEN TV🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Γουχάν έχει ερημώσει. Ο κοροναϊός που έκανε την εμφάνισή του στην κινεζική πόλη έχει κλείσει στα σπίτια τους κατοίκους. Οσοι κυκλοφορούν στους δρόμους, φορούν μάσκες για να προστατευτούν. Με αφορμή τον πανικό που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός διεθνώς, ο δημοσιογράφος του OPEN TV, Γιάννης Χαραμίδης, μίλησε αποκλειστικά με τον δημοσιογράφο του CGNT, Σουν Τιάν Γουάν, ο οποίος βρίσκεται στη Γουχάν για να καλύψει τα γεγονότα.
«Μέχρι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 24.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και τα στοιχεία είναι όσο διαφανή και ανοιχτά γίνεται. Δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ολα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα και αυτή τη φορά η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να είναι όλα διαφανή ώστε να αποφευχθεί ο πανικός στους πολίτες», αναφέρει ο Κινέζος δημοσιογράφος. Για να προσθέσει: «Είναι μεγάλο το διάστημα της καραντίνας αλλά οι πολίτες με τους οποίους έχω μιλήσει εμφανίζονται μεν προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, θέλουν να μάθουν πότε θα τελειώσουν όλα αλλά υπάρχει και αισιοδοξία».
Ο δημοσιογράφος βρίσκεται, όπως λέει στη συνέντευξή του στον Γιάννη Χαραμίδη και το OPEN, μία εβδομάδα στη Γουχάν και είναι η πρώτη φορά που καλύπτει μια επιδημία στην Κίνα. «Η κατάσταση εδώ είναι σοβαρή», επαναλαμβάνει ο Σουν Τιάν Γουάν. Για να προσθέσει: «Μίλησα με κάποια ζευγάρια που μου είπαν πως συνεργάζονται με την κυβέρνηση και προσπαθούν να ξεπεράσουν την κατάσταση μαζί».
Ο ίδιος μίλησε και για τη δημιουργία -μέσα σε χρόνο ρεκόρ- νοσοκομείων, τονίζοντας: «Πίσω μου βρίσκεται ένα νέο προσωρινό νοσοκομείο. Πρόκειται για ένα εκθεσιακό κέντρο, το οποίοι οι Αρχές μετέτρεψαν σε κέντρο υποδοχής ασθενών. Αρχικά είχε προβλεφθεί να υποδεχθεί 1.000 ασθενείς αλλά σήμερα οι Αρχές με ενημέρωσαν πως θα δεχθεί 1.800».
Κληθείς να σχολιάσει τον αγώνα που δίνουν οι γιατροί στη Γουχάν, απαντά: «Το ιατρικό προσωπικό της Κίνας εργάζεται σε διαφορετικές μεθόδους καταπολέμησης των συμπτωμάτων του ιού αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάποια εξέλιξη αναφορικά με την θεραπεία ή το εμβόλιο». Και προσθέτει: «Δεν θα έλεγα πως το ιατρικό προσωπικό είναι απελπισμένο. Είναι κάτω από μεγάλη πίεση σίγουρα, καθώς υπάρχει τεράστια ανάγκη για ιατροφαρμακευτικό υλικό και εργάζονται πάρα πολλές ώρες προκειμένου να περιθάλψουν όλους τους ασθενείς και να βρουν θεραπεία για τον ιό. Κάποιοι από τους ανθρώπους στα νοσοκομεία που έχω μιλήσει αναφέρουν πως εργάζονται για περισσότερες από 12 ώρες με τις στολές τους και δεν έχουν χρόνο να πάνε ούτε στο μπάνιο ούτε να φάνε αλλά ούτε οι τοπικές Αρχές τους ενισχύουν με έξτρα προσωπικό κυρίως από τον στρατό».
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Δεν υπάρχει εμβόλιο
Η είδηση περί εμβολίου, που έφερε ελπίδα και έκανε τις αγορές να καλπάζουν, διαψεύδεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Πιο αναλυτικά, ο ΠΟΥ υποβάθμισε σήμερα Τετάρτη τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης περί ανακάλυψης φαρμάκων για τη θεραπεία ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, ο οποίος έχει προκαλέσει επιδημία στην Κίνα και έχει διαδοθεί σε τουλάχιστον 20 άλλες χώρες.
Ρεπορτάζ της κινεζικής τηλεόρασης ανέφερε πως ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Τζετζιάνγκ βρήκε ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τον ιό, ενώ το βρετανικό Sky News μετέδωσε πως ερευνητές είχαν μια «σημαντική επιτυχία» στην ανάπτυξη ενός εμβολίου.
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες αυτές, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Ζασάρεβιτς, δήλωσε: «Δεν υπάρχουν γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες εναντίον αυτού του 2019-nCoV».
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Την ίδια ώρα που διεθνώς επικρατεί συναγερμός για τον κοροναϊό, γίνονται έλεγχοι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τους επιβάτες και τα πληρώματα των αεροσκαφών σε όλες τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα παρακολουθεί με θερμομέτρηση ειδικό προσωπικό που βρίσκεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος για να εντοπίσει πιθανά κρούσματα από τον κοροναϊό.
Η θερμομέτρηση γίνεται μέσω θερμομέτρου υπερύθρων.
Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται επίσης:
- Ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες (σε δύο γλώσσες) που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία στον χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα.
- Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην κινεζική γλώσσα.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr