Συνελήφθη η κόρη του προέδρου της Huawei - Στο «κόκκινο» οι αγορές
Οι ΗΠΑ θεωρούν την Μενγκ ύποπτη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πανικό προκάλεσε στα διεθνή χρηματιστήρια η σύλληψη της κόρης του προέδρου της Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου, από τις καναδικές Αρχές.
Όπως αναφέρουν τα Μέσα, οι ΗΠΑ θεωρούν την Μενγκ ύποπτη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Η σύλληψή της και η ενδεχόμενη έκδοσή της στις ΗΠΑ πυροδοτεί αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.
Η Μενγκ συνελήφθη στο Βανκούβερ το Σάββατο και η ακρόασή της έχει οριστεί για την Παρασκευή. «Καθότι υπάρχει απαγόρευση δημοσιοποίησης σε ισχύ, δεν μπορούμε να παρέχουμε περαιτέρω πληροφορίες σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Ίαν ΜακΛέοντ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Καναδά.
Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι κατέχει ελάχιστη πληροφόρηση σχετικά με την κράτηση της Μενγκ και σημειώνει ότι πιστεύει «ότι τα καναδικά και αμερικανικά νομικά συστήματα θα καταλήξουν τελικά σε ένα δίκαιο συμπέρασμα».
«Η Huawei συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς όπου δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένων των ισχυόντων νόμων και κανονισμών περί ελέγχου των εξαγωγών και κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ και της ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ποια είναι η Huawei
Ο ιδρυτής της Huawei, Ρεν Ζενγκφέι, 74 ετών, ίδρυσε την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών το 1988 και, όπως και η μεγαλύτερη κόρη του, κράτησε σε μεγάλο βαθμό χαμηλό προφίλ. Είχε εργαστεί για σχεδόν μια δεκαετία ως μηχανικός για τον κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Αποχώρησε το 1983, αφού βοήθησε να κατασκευαστεί το δίκτυο επικοινωνιών του.
Αξιωματούχοι κυβερνήσεων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η εταιρεία του βρίσκεται πολύ κοντά στις ένοπλες δυνάμεις και την κυβέρνηση της Κίνας. Η Huawei έχει επανειλημμένα επιμείνει πως δεν επηρεάζεται από το Πεκίνο.
Η Huawei είναι ιδιωτική εταιρεία και αυτοχαρακτηρίζεται ως ιδιοκτησία των εργαζομένων της. Αν και ο Ρεν κατέχει μόνο γύρω στο 1,4% των μετοχών, οι εργαζόμενοι λένε πως έχει την ανώτατη ηγεσία στην εταιρεία και επικοινωνεί συχνά με το προσωπικό που είναι διασκορπισμένο σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η Huawei, η οποία είναι τώρα η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία τεχνολογίας σε αριθμό εργαζομένων, με προσωπικό 180.000 ανθρώπων και έσοδα 93 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990 πουλώντας ψηφιακούς τηλεφωνικούς διακόπτες.
Κέρδισε το πρώτο συμβόλαιό της στο εξωτερικό το 1996 από την Hutchison-Whampoa του Χονγκ Κονγκ για προϊόντα σταθερού τηλεφωνικού δικτύου. Σήμερα τα έσοδα της Huawei προέρχονται εξίσου από την Κίνα και το εξωτερικό, σύμφωνα με τον απολογισμό της για το 2017.
Τα μισά από τα έσοδα της Huawei προέρχονται από την προμήθεια εξοπλισμού σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών σ’ όλον τον κόσμο. Ξεπέρασε την σουηδική Ericsson και τη φινλανδική Nokia και έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, με κριτήριο τα έσοδα. Τα smartphones έγιναν τα τελευταία χρόνια άλλος ένας σημαντικός επιχειρηματικός τομέας για την Huawei, στον οποίο ανταγωνίζεται την Apple Inc και τη Samsung Electronics.
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr