Σύνοδος Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό: Παραμένει το χάσμα μεταξύ των 27
H «τρύπα» που έχει αφήσει το Brexit απαιτεί αναπλήρωση του κενού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες. Όλη τη νύχτα συνεχίστηκαν οι διμερείς συναντήσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τους ηγέτες των 27 κρατών μελών. Οι ηγέτες αναμένεται να συγκεντρωθούν ξανά στις 12 ώρα Ελλάδας, προκειμένου να ακούσουν την ανανεωμένη πρόταση του Σαρλ Μισέλ και να κρίνουν αν αυτή τους φέρνει πιο κοντά σε μια συμφωνία ή αν οι διαφωνίες παραμένουν.
Χθες, η Σύνοδος ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρησης. Και παρά τις επαφές που έκανε ο Σαρλ Μισέλ, το χάσμα μεταξύ των χωρών παρέμενε. Στο τραπέζι βρισκόταν η πρότασή του για έναν προϋπολογισμό της ΕΕ με 1,07% του ΑΕΠ. Ωστόσο, όλοι ήταν εναντίον όλων στην διαπραγμάτευση.
Η πιο «συγκροτημένη» ομάδα είναι οι frugal 4 όπως λέγονται, οι δυνατές χώρες του Βορρά που είναι καθαροί συνεισφορείς στην ΕΕ. Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία δε θέλουν να δώσουν παρά το 1% του ΑΕΠ τους στην ΕΕ.
Ωστόσο η «τρύπα» που έχει αφήσει το Brexit απαιτεί αναπλήρωση του κενού. Το ίδιο και οι νέες προκλήσεις της ΕΕ, όπως το μεταναστευτικό. Εκεί λοιπόν, οι 4 λένε περικοπές των παραδοσιακών πολιτικών, όπως η Αγροτική Ανάπτυξη και η Συνοχή.
Στον αντίποδα οι χώρες του Νότου που υποστηρίζουν «περισσότερη Ευρώπη». Ωστόσο υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα. Όπως για παράδειγμα η σύνδεση των κονδυλίων με το Κράτος Δικαίου, που «καίει» χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Η Γερμανία έχει δηλώσει ευέλικτη να δώσει πάνω από το 1%, αν και μόνο αν οι πολιτικές της ΕΕ συνδεθούν με ψηφιακή ανάπτυξη και καινοτομία.
Θέση Ελλάδας
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα διεκδικεί το καλύτερο που μπορεί να έχει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε χθες ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα», όταν πήρε το λόγο ενώπιον των 17 αρχηγών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του τόνισε πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως υπάρχουν στην πρόταση Σαρλ Μισέλ, απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δις ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων. «Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιλέγοντας ένα παράδειγμα που έχει μεγάλη σημασία για τους Ευρωπαίους πολίτες, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι περικοπές στον τομέα αυτό δεν είναι οι σωστές και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών. Παρόλο που τα χρήματα για το προσφυγικό στην πρόταση Μισέλ διπλασιάζονται, η πρόταση της Κομισιόν που είχε προηγηθεί προέβλεπε περισσότερα κονδύλια για το ζήτημα αυτό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Πολιτική Συνοχής δεν θα πρέπει να θεωρείται απλά ως μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «η Πολιτική Συνοχή αποτελεί σημείο αναφοράς». Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι πόροι είναι, για αρκετές χώρες, σημαντικοί έτσι ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.
Στα ίδια η Ελλάδα με την πρόταση Μισέλ
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα με την πρόταση Μισέλ που υπήρχε χθες στο τραπέζι, παίρνει πάνω-κάτω τα ίδια χρήματα με αυτά που είχε λάβει την περασμένη φορά.
Ωστόσο, οι αυξημένοι πόροι στο σύνολό τους δεν επαρκούν για να καλύψουν επιπτώσεις που άφησε η κρίση στη χώρα. «Το Ταμείο Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνέβαλαν στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άκρως σημαντική για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.
Όσον αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός πως αυτό είναι σημαντικό, αλλά θα έπρεπε να «επιβραβεύει τις χώρες που κινούνται ταχύτερα». Υπογράμμισε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, πλην μίας που θα κλείσει έως το 2028.
Όσο για τους υπόλοιπους ηγέτες, ο ένας ήρθε γκρινιάζοντας ότι χάνει ποδοσφαιρικό αγώνα, ο άλλος έφερε λέει να διαβάσει τη βιογραφία του Σοπέν… Η διάθεση που φαίνεται προς τα Μέσα Ενημέρωσης είναι ότι δεν είναι για συμφωνία. Άλλωστε διπλωμάτες έλεγαν χθες ότι χρειάζεται μία τουλάχιστον αποτυχημένη Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό για να υπάρξει συμβιβασμός. Μένει να δούμε αν η ικανότητα του Σαρλ Μισέλ θα τους διαψεύσει.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr