Κοροναϊός: Τα μισά κρούσματα δεν ανιχνεύονται στις εξετάσεις των αεροδρομίων
Ειδικοί επιστήμονες, κάνοντας χρήση υπολογιστικών μοντέλων, ανακάλυψαν ότι πολλά κρούσματα, αναπόφευκτα, θα «ξεφύγουν»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον θανατηφόρο κοροναϊό από τότε που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Οπως είναι ευρέως γνωστό, ένα από τα βασικά μέτρα περιορισμού είναι οι έλεγχοι με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια και η συμπλήρωση εκ μέρους των ταξιδιωτών ειδικών ερωτηματολογίων.
Ειδικοί επιστήμονες σε ΗΠΑ και Βρετανία, κάνοντας χρήση υπολογιστικών μοντέλων που προβλέπουν την αποδοτικότητα των ελέγχων στα αεροδρόμια, ανακάλυψαν ότι πολλά κρούσματα, αναπόφευκτα, θα «ξεφύγουν» από το δίχτυ των ελέγχων.
Μάλιστα, στη μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση eLilfe καλούν τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τους τρόπους που ελέγχουν τους ταξιδιώτες. «Αν κάποιος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει εκτεθεί στον κοροναϊό και δεν έχει εμφανίσει ακόμη συμπτώματα, τότε δεν πρόκειται να ανιχνευτεί. Εκτιμούμε ότι κατά μέσο όρο από τους ελέγχους αυτούς θα ξεφύγουν περίπου τα δύο τρίτα των μολυσμένων ταξιδιωτών» δήλωσε η Αμερικανίδα ερευνήτρια, Κέιτλιν Γκόστιτς, του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Υπογράμμισε δε ότι αυτό δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα του τρόπου που συμπεριφέρεται η νόσος.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απαιτούνται περίπου 10 με 14 ημέρες μέχρι να εμφανίσει συμπτώματα κάποιος που έχει προσβληθεί. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι φορείς μπορεί να μεταδώσουν τον ιό εν αγνοία τους.
Από την άλλη, οι ταξιδιώτες, ως είθισται, εντάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
- Εμφανίζουν συμπτώματα, όμως αγνοούν ότι νοσούν
- Γνωρίζουν ότι εκτέθηκαν στον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα
- Και νοσούν και εμφανίζουν συμπτώματα
- Δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ούτε γνωρίζουν αν εκτέθηκαν
Η Κέιτλιν Γκόστιτς και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι η τελευταία κατηγορία ξεφεύγει από τους ελέγχους, ενώ οι ταξιδιώτες της τρίτης θέσης είναι εφικτό να εντοπιστούν μόνο αν το δηλώσουν οι ίδιοι.
Ακόμη και στο καλύτερο δυνατό σενάριο, όπου μόνον ένας στους 20 ταξιδιώτες είναι φορέας, αλλά δεν εμφανίζει συμπτώματα, το υπολογιστικό μοντέλο προβλέπει ότι το 53% των κρουσμάτων θα ξεφύγει από το δίχτυ των ελέγχων.
Προσωπικός γιατρός... από την αρχή: Γιατί πολίτες πρέπει να κάνουν νέες εγγραφές
Καιρός τύπου «Π» τις επόμενες μέρες, με βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα αλλά ίσως με... ανταλλαγή
Απροστάτευτα στην Ελλάδα τα παιδιά: Κακοποιείται τουλάχιστον 1 κάθε 3 μέρες - Τα συγκλονιστικά στοιχεία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr