Διαφωνία ΕΕ - Ερντογάν: Καμία συμφωνία για λύση στον Εβρο και τα νησιά
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οργανώσουν μια ομάδα τεχνικού διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο προκειμένου να «ξαναδούν» την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή τη συμφωνία για το προσφυγικό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν σε νούμερα και ερμηνείες οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Πρόεδρος Ερντογάν που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες και έληξε χωρίς ανακοίνωση, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποχωρεί με την αυτοκινητοπομπή του χωρίς να προβαίνει σε δηλώσεις, κι ενώ οι θεσμοί είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κοινή συνέντευξη Τύπου.
Εν τέλει ενώπιον των δημοσιογράφων βρέθηκαν τελικά μόνο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
«Ήταν μια συνάντηση εποικοδομητική. Έγινε το πρώτο βήμα στενών επαφών, που θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες και στο επίπεδο του Προέδρου Ερντογάν με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από το μεταναστευτικό και την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οργανώσουν μια ομάδα τεχνικού διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο προκειμένου να «ξαναδούν» την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο Υπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σκοπός θα είναι η εξέταση των αστοχιών της συμφωνίας, τα σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, τις αποκλίσεις και τις παραλείψεις. Στη συνάντηση, η πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ερντογάν δε φάνηκε να συμφωνεί με τα ποσά και τους αριθμούς της ΕΕ.
Ο Σάρλ Μισέλ τόνισε ότι έγινε συζήτηση και για άλλα θέματα της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας και αποφασίστηκε η εντολή στην ομάδα εργασίας υπό τον Μπορέλ, ώστε οι δύο πλευρές να εργαστούν για να αποκτήσουν την ίδια ανάγνωση. Τόνισε ότι η ΕΕ θα διατηρήσει τον πολιτικό διάλογο με τον Ερντογάν, και πως το σημερινό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα σε καλή κατεύθυνση και «θα προχωρήσουμε και άλλο στο μέλλον». Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντικό να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Αυτό, είπε, είναι προϋπόθεση για την βελτίωση της κατάσταση των μεταναστών στον Έβρο.
«Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά και η Τουρκία όμως χρειάζεται στήριξη για το μεταναστευτικό. Ο σημερινός διάλογος ήταν εποικοδομητικός και οδήγησε σε μια χαρτογράφηση. Η δήλωση του 2016 παραμένει επίκαιρη και τώρα οι δύο πλευρές θα δουν τι λείπει και πώς θα την εφαρμόσουν», είπε.
Ωστόσο, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι η ΕΕ εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει με την εφαρμογή της δήλωσης «μόνο αν αυτό είναι αμοιβαίο από την πλευρά της Τουρκίας». Η Πρόεδρος της Κομισιόν σε σχέση με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα «επανέλαβε πως κάθε υπερβολική βία είναι απαράδεκτη, κάθε πράξη των Αρχών πρέπει να είναι αναλογική, τα σύνορα πρέπει να προστατεύονται και το δικαίωμα αίτησης για άσυλο να είναι σεβαστό. Αυτά πάνε χέρι χέρι», είπε.
Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν δεσμεύτηκε για αποκλιμάκωση της κρίσης στα ελληνικά σύνορα και ούτε καν παραδέχθηκε ότι ευθύνεται για τις παράνομες μεταναστευτικές ροές στα σύνορα της Ευρώπης. Κάτι, που άλλωστε είχε πει λίγο νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σοκάρει η καταγγελία 8χρονου στην Πάτρα - 16χρονος κατηγορείται πως τον βίασε
Προφυλακιστέος και ο γαμπρός του 65χρονου που δολοφονήθηκε από τα παιδιά του στην Εύβοια
Ο άνθρωπος του Τραμπ για τη Δικαιοσύνη κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με ανήλικες
Χριστουγεννιάτικο το σκηνικό του καιρού: Πού αναμένονται χιόνια απόψε και την Τρίτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr