Κοροναϊός: Ερήμωσαν Κολοσσαίο, Φοντάνα ντι Τρέβι και άλλα αξιοθέατα στην Ιταλία
Τι συνεχίζει να επιτρέπεται στην Ιταλία η οποία έχει μετατραπεί σε «προστατευμένη ζώνη»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ερήμωσε όλη η Ιταλία μετά την ανακοίνωση του προεδρικού διατάγματος, βάσει του οποίου από σήμερα Τρίτη απαγορεύονται σε όλη τη χώρα οι μετακινήσεις προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα.
Μέρη που άλλοτε επικρατούσε το αδιαχώρητο πλέον παρουσιάζουν μία αποκαρδιωτική εικόνα αφού δεν υπάρχει κυριολεκτικά ψυχή στους δρόμους. Η Φοντάνα ντι Τρέβι, σύμβολο της dolce vita, απεικονίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη σοβαρότητα της κατάστασης στη χώρα. Το Κολοσσαίο και τα αυτοκρατορικά ανάκτορα στη Ρώμη, που άλλοτε αποτελούσαν πόλο έλξης τουριστών, είναι πλέον άδεια.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε πολλές άλλες πόλεις της Ιταλίας, σε άλλα διάσημα αξιοθέατα. Στον καθεδρικό ναού του Μιλάνου η εικόνα μιλάει από μόνη της. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από τη Βενετία αλλά και τη Φλωρεντία. Η εικόνα από τον Καθεδρικό του Αγίου Μάρκου και το Παλάτι των Δόγηδων στη Βενετία είναι κι αυτή χαρακτηριστική του φόβου που φωλιάζει, πια, στην Ιταλία.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι τα μέτρα περιορισμού, για την αντιμετώπιση του κοροναϊού που ισχύουν στην Λομβαρδία, στο Βένετο και στην Εμίλια Ρομάνια, στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη την χώρα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται "εγώ μένω σπίτι"», πρόσθεσε.
«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από αύριο.
Συνολικά τα κρούσματα στην Ιταλία ανήλθαν σε 9172, ενώ οι θάνατοι στους 463. Μάλιστα μέσα σε ένα 24ωρο υπήρξαν 97 θύματα. Παράλληλα σε 333 ανέρχεται ο αριθμός των θανάτων μόνο στην βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας.
Οι Ιταλοί επιστήμονες τονίζουν ότι οι επόμενες οκτώ ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κοροναϊού. Ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, μέσω της εφημερίδας La Stampa ζητεί από τους Ιταλούς «να μείνουν μέσα στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν».
Ο επιστήμονας εξηγεί επίσης ότι, αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, αφού μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού.
Τι συνεχίζει να επιτρέπεται στην Ιταλία η οποία έχει μετατραπεί σε «προστατευμένη ζώνη»
Στις ιταλικές πόλεις, οι κάτοικοι προσπαθούν να καταλάβουν τι θα μπορούν, στο εξής, να κάνουν, χωρίς να παραβιάσουν τον νέο νόμο των μέτρων ασφαλείας για την πρόληψη του τον κοροναϊού.
Ασφαλώς, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, επιτρέπεται η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, αλλά και τα αναγκαία προϊόντα για την καθαριότητα του σπιτιού.
Παράλληλα, όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να πηγαίνει για τρέξιμο, αλλά χωρίς να έχει, κοντά του, άλλους φίλους που επιθυμούν να αθληθούν. Σε ότι αφορά, δε, τους ηλικιωμένους που χρειάζονται βοήθεια, συγγενείς και εθελοντές έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να προσφέρουν την πολύτιμη στήριξή τους.
Οι Ιταλοί συνεχίζουν να πηγαίνουν στους χώρους εργασίας τους, αλλά η κυβέρνηση ζητά, από όποιον μπορεί, να προτιμήσει την λεγόμενη «τήλε -εργασία», μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Επίσης, όποιος θέλει, μπορεί να πάρει ταξί, λεωφορείο ή μετρό σε όλες τις ιταλικές πόλεις, χωρίς περιορισμούς ωραρίου.
Τα καφέ μπαρ και τα εστιατόρια θα μένουν ανοικτά από τις 6 το πρωί, μέχρι τις 6 το απόγευμα. Και αργότερα, όμως, επιτρέπεται η κατ΄οίκον παράδοση εδεσμάτων. Τα σούπερ μάρκετ, επίσης, θα λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να ψωνίζει μέσω διαδικτύου, και να ζητά να του παραδίδονται, τα τρόφιμα, κατευθείαν στο σπίτι.
Ως γνωστόν, τέλος, τα ιταλικά σχολεία και τα πανεπιστήμια θα μείνουν κλειστά μέχρι τις 3 Απριλίου. Επιτρέπεται, όμως, η παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως, με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως και η υποστήριξη πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών με τον ίδιο τρόπο.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr