Κορονοϊός - Κομισιόν: Νέα ψηφιακή Σύνοδος Κορυφής και έλεγχος σε όλους τους ταξιδιώτες
Σε συναγερμό ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση-Ο παγκόσμιος χάρτης των κρουσμάτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έκτακτη ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο το απόγευμα. Όπως αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ, «για να συγκρατηθεί η διασπορά του κορονοϊού, να εξασφαλιστούν ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός, να δοθεί περαιτέρω ενθάρρυνση στην έρευνα και να περιοριστεί η οικονομική επίπτωση της πανδημίας.
Πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η τηλεκλήση μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 11 ώρα Ελλάδας στο πλαίσιο του κοινού πλαισίου διαχείρισης της κρίσης και τυχόν άμεσα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή να «απαντηθούν» από την ΕΕ.
Τα κρούσματα όπως αποτυπώνονται στο χάρτη Johns Hopkins
Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (16.3) έχουν επιβεβαιωθεί 24.747 κρούσματα Ιταλών, 7.844 κρούσματα Ισπανών, 5.813 Γερμανών και 5.437 Γάλλων. Την ίδια ώρα τα επίσημα κρούσματα στις ΗΠΑ φτάνουν τα 3.774, στην Ελβετία τα 2.200, στην Δανία τα 1.739, στην Μεγάλη Βρετανία τα 1.395 και στην Νορβηγία τα 1.256. Μόλις 42 κρούσματα καταγράφονται στην Αλβανία, 33 στην Κύπρο και 21 στην Μάλτα.
Σε απομόνωση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Στο μεταξύ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς βρίσκεται σε οικειοθελή καραντίνα γιατί στις 6/3 είχε συμμετάσχει σε κοινό πάνελ με τη Γαλλία υπουργό οικολογικής μετάβασης, η οποία διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό.
Κατευθυντήριες γραμμές για Υγεία και προστασία συνόρων
56 Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον και Διαχείρισης Κρίσεων Γιαν Λέναρτσιτς συναντήθηκαν ψηφιακά σήμερα το πρωί προκειμένου να συντονιστεί καλύτερα η αποτροπή του κορονοϊού.
Πιο αναλυτικά, οι υπουργοί αποφάσισαν:
- Τα άτομα που εντοπίζονται με κίνδυνο διάδοσης του COVID-19 πρέπει να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη, είτε στη χώρα άφιξης είτε στη χώρα αναχώρησης, και αυτό πρέπει να συντονίζεται μεταξύ των δύο χωρών.
- Είναι εφικτό να υποβάλλονται όλοι όσοι εισέρχονται στο εθνικό έδαφος σε υγειονομικούς ελέγχους χωρίς επίσημη εισαγωγή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Η διαφορά μεταξύ των συνήθων υγειονομικών ελέγχων και των συνοριακών ελέγχων είναι η δυνατότητα άρνησης εισόδου σε μεμονωμένα άτομα. Δεν πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα που είναι άρρωστα αλλά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
- Τα κράτη μέλη μπορούν να επανεισάγουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για λόγους δημόσιας τάξης, οι οποίοι, σε εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις, ενδέχεται να περιλαμβάνουν τη δημόσια υγεία. Οι εν λόγω συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να οργανωθούν για να αποφευχθεί η εμφάνιση μεγάλων συγκεντρώσεων (π.χ. ουρών), οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν την εξάπλωση του ιού.
- Όλοι οι συνοριακοί έλεγχοι θα πρέπει να εφαρμόζονται αναλογικά και με την δέουσα προσοχή στην υγεία των ανθρώπων. Τα κράτη μέλη πρέπει πάντοτε να δέχονται τους δικούς τους πολίτες και κατοίκους και να διευκολύνουν τη διέλευση άλλων πολιτών της ΕΕ και κατοίκων που επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Ωστόσο, μπορούν να λάβουν μέτρα όπως η απαίτηση μιας περιόδου αυτόαπομόνωσης, εάν επιβάλλουν τις ίδιες απαιτήσεις στους δικούς τους υπηκόους.
Για τα αγαθά:
- Η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των αγαθών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για βασικά αγαθά όπως η προμήθεια τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του ζωικού κεφαλαίου, ζωτικής σημασίας ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού και προμηθειών. Γενικότερα, τα μέτρα ελέγχου δεν πρέπει να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, στις βασικές υπηρεσίες γενικού συμφέροντος και στις εθνικές οικονομίες και στην οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της. Τα κράτη μέλη πρέπει να ορίσουν λωρίδες προτεραιότητας για τις εμπορευματικές μεταφορές (π.χ. μέσω «πράσινων λωρίδων»).
- Στο ίδιο πνεύμα, η ασφαλής μετακίνηση των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών φορτηγών και τρένων, των πιλότων και των αεροσκαφών, αποτελεί βασικό παράγοντα για την εξασφάλιση επαρκούς μετακίνησης αγαθών και βασικού προσωπικού.
- Δεν θα πρέπει να επιβάλλονται πρόσθετες πιστοποιήσεις στα εμπορεύματα που κυκλοφορούν νόμιμα στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή πηγή μετάδοσης του COVID-19.
- Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διευκολύνουν τη διέλευση των μεθοριακών εργαζομένων, ιδίως αλλά όχι μόνο εκείνων που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των τροφίμων, καθώς και άλλες βασικές υπηρεσίες (π.χ. φροντίδα παιδιών, φροντίδα ηλικιωμένων, κρίσιμο προσωπικό για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας).
Διαβάστε ακόμη
Κορονοϊός: Αυτές είναι οι χώρες του κόσμου που δεν έχουν ούτε ένα κρούσμα
Κορονοϊός: Τι να κάνετε εάν μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα
Κορονοϊός: Κόκκινος συναγερμός στα νοσοκομεία - Το σχέδιο για να «αντέξουν»
Πρόβλεψη-«βόμβα» καθηγητή για κορονοϊό: «Πιθανότητα για 5.000 κρούσματα σε 15 ημέρες»
ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις ισορροπίας από Φάμελλο – Τα ονόματα που ακούγονται για τις αλλαγές και σε ΚΟ, κόμμα και ο ρόλος Πολάκη
Τα τρία σήματα που εξέπεμψε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο - Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος
ΟΣΕ τέλος, έρχονται οι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» - Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Πρωτότυπο «αντίο» σε ένα παλιό αυτοκίνητο: Οικογένεια... έθαψε και έκανε πανάκριβη τελετή σε ένα παλιό Suzuki γιατί ήθελε να το «τιμήσει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr