Ο αγώνας στα νοσοκομεία της Γαλλίας με τα μάτια ενός Ελληνα γιατρού
Εκκληση για 15.000 κρεβάτια σε ΜΕΘ απευθύνει ο Ελληνας γιατρός που ζει και εργάζεται στη Γαλλία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Η κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία λόγω του κορονοϊού είναι εθνικό δράμα». Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο Έλληνας γιατρός Πέτρος Λουκάκος που εργάζεται ως χειρουργός στο νοσοκομείο "Paul Brousse" του Παρισιού, για να περιγράψει την εικόνα των τελευταίων ημερών στη χώρα του φωτός.
Μεταξύ άλλων απαντάει για το πόσες κλίνες ΜΕΘ θα χρειαστεί το γαλλικό σύστημα υγείας, ενώ σχολιάζει τις εικόνες που βλέπει καθημερινά αλλά και για το εάν επαρκούν τα υγειονομικά υλικά.
Θα χρειαστούμε 10.000 - 15.000 κρεβάτια σε ΜΕΘ
«Υπάρχουν χιλιάδες νεκροί και περίπου 30.000 που νοσηλεύονται. Η Γαλλία έχει 5.000 διαθέσιμες κλίνες και ήδη έχουν ξεπεραστεί οι 7.000. Μάλιστα οι προβλέψεις λένε ότι ίσως χρειαστούμε 10.000 - 15.000 κρεβάτια σε ΜΕΘ» είπε ο κ. Λουλάκος.
Παράλληλα τόνισε ότι τόσο η Γαλλία όσο και άλλες χώρες του κόσμου ήταν απροετοίμαστες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. «Ήμασταν απροετοίμαστοι. Η νόσος υποεκτιμήθηκε και από όλο τον ιατρικό χώρο αλλά και τις κυβερνήσεις και πλέον τρέχουμε και δεν φτάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο χειρούργος του "Paul Brousse".
Είμαστε πολύ εκτεθειμένοι - Μεγάλα προβλήματα με μάσκες
Σχετικά με τις επαφές που έχει το ιατρικό προσωπικό με όσους νοσούν από κορονοϊό και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είπε ότι «είμαστε πολύ εκτεθειμένοι. Αναγκάστηκα να συμμετέχω σε ομάδες παρακολούθησης ασθενών διότι όλα τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονάδες αντιμετώπισης του ιού.
Μάλιστα στο νοσοκομείο μας καταργήθηκαν οι χειρουργικές επεμβάσεις που καρκίνου του ήπατος και γίνονται μόνο μεταμοσχεύσεις για να μη χαθούν τα μοσχεύματα. Ακόμη η ειδική μονάδα ήπατος έχει μετατραπεί σε μονάδα κορονοϊού.
Τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς μας έλλειψαν είδη προστασίας και μάσκες. Είχαμε μεγάλαπροβλήματα με τις μάσκες. Έλειπαν τόσο πολύ οι αναπνευστήρες με αποτέλεσμα ιδιωτικές κλινικές να στείλουν δικά τους μηχανήματα στα κρατικά νοσοκομεία».
Το πικ θα είναι στις 15 Απριλίου
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα για το πως θα ανταποκριθεί το γαλλικό σύστημα υγείας εάν συνεχιστεί η πορεία του ιού υπογράμμισε πως «κανείς δεν ξέρει πως θα ανταπεξέλθουμε. Προς το παρόν η άνοδος της καμπύλης δείχνει μία κάμψη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών το μέγιστο πικ θα είναι γύρω στις 15 Απριλίου. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Και αυτό γιατί οι ασθενείς με κορονοϊό γεμίζουν ακόμα και τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες έχουν κληθεί να παραλαμβάνουν τους αρρώστους που δεν χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ».
Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα τα κατάφερε μία χαρά όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού. «Στο παρελθόν κατηγορηθήκαμε ως ανυπάκουος λαός αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι είμαστε οι πιο υπάκουοι».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr