All About History | 17.12.2019 17:06

Oι τουαλέτες από το 3000 π.Χ. μέχρι σήμερα - 5 απίθανες πληροφορίες

Newsroom

Η ακριβής προέλευση της τουαλέτας είναι άγνωστη, αλλά ο παλαιότερος γνωστός μνηστήρας του τίτλου βρέθηκε σε έναν νεολιθικό οικισμό στη Σκοτία και χρονολογείται από το 3000 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι που ανέσκαψαν τις πέτρινες καλύβες ανακάλυψαν ότι είχαν μικρά αυλάκια που ξεκινούσαν από κόγχες στους τοίχους, πιθανόν για να απομακρύνουν τα ανθρώπινα περιττώματα. Ας δούμε, όμως, πέντε απίθανες πληροφορίες για το μέρος όπου ακόμη... και ο βασιλιάς πηγαίνει μόνος του. 

Οι Ρωμαίοι έκαναν τη δουλειά τους από κοινού

Στα ρωμαϊκά φρούρια υπήρχαν δωμάτια που είχαν έως και 30 τουαλέτες στη σειρά κατά μήκος ενός πάγκου χωρίς χωρίσματα, με ένα κοινό σφουγγάρι που χρησιμοποιούσαν ως χαρτί τουαλέτας. Ωστόσο, είχαν εξελιγμένα υδραυλικά, καθώς μερικές φορές χρησιμοποιούσαν την υπερχείλιση των λουτρών για να ξεπλένουν τα περιττώματα.

Οι μεσαιωνικές τουαλέτες χρησίμευαν και ως ιματιοθήκες

Στα μεσαιωνικά κάστρα οι τουαλέτες ονομάζονταν «γκαρνταρόμπες» και ήταν χτισμένες στις πλευρές των κτιρίων, έτσι ώστε τα περιττώματα να αδειάζουν στην τάφρο ή πάνω σε εισβολείς. Χρησιμοποιούσαν τους χώρους αυτούς για να αποθηκεύουν ρούχα επειδή η δυσοσμία κρατούσε μακριά τον σκώρο.

Μια «τουαλέτα» για το κεφάλι

Η λέξη «τουαλέτα» προέρχεται από τη γαλλική λέξη «toile» που σημαίνει «ύφασμα» και αρχικά τη χρησιμοποιούσαν για να περιγράφουν μια εσάρπα ή ένα κεφαλομάντιλο. Αργότερα τη χρησιμοποίησαν για το κάλυμμα που σκέπαζε το τραπεζάκι καλλωπισμού, κατόπιν το ίδιο το τραπεζάκι, και τελικά για το αποχωρητήριο όπου αδειάζουν η κύστη και τα έντερα.

Μια βασίλισσα δοκίμασε το πρώτο καζανάκι

Το καζανάκι επινοήθηκε το 1596 από τον σερ Τζον Χάρινγκτον και ήταν μια υπερυψωμένη δεξαμενή που απελευθέρωνε νερό στη λεκάνη με το γύρισμα μιας λαβής. Ό εφευρέτης εγκατέστησε ένα για τη γιαγιά του, τη βασίλισσα Ελισάβετ Α΄, στο παλάτι της στο Ρίτσμοντ, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε μέχρι τον 18ο αιώνα, όταν έγιναν διάφορες βελτιώσεις.

Οι αστροναύτες του Απόλλων ουρούσαν σε έναν σωλήνα

Επειδή στο διαστημόπλοιο δεν υπήρχε τουαλέτα, ο σωλήνας αναρρόφησης απελευθέρωνε τα ούρα στο διάστημα. Και το χειρότερο, οι αστροναύτες έπρεπε να αφοδεύουν μέσα σε μια σακούλα που άδειαζαν με το χέρι. Ευτυχώς, εκείνοι που σήμερα βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό γλιτώνουν απ’ αυτή τη δοκιμασία, καθώς αυτός διαθέτει μια πιο συμβατική τουαλέτα κενού.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό All About History (Οκτώβριος 2019)

τουαλέταΡωμαίοιΡώμη